38 de lucruri pe care (poate) nu le știi despre alăptat

17. Femeile care alăptează au şanse mai mici de a face cancer la sân înainte de menopauză decât cele care nu o fac. Cu cât mai mult timp dedicat alăptării, cu atât mai mare protecţia. (După menopauză, riscul devine relativ acelaşi pentru ambele grupuri de femei.)

18. Copiii care au fost hrăniți la sân au mai mici şanse să dezvolte afecțiuni intestinale, cum ar fi boala Crohn şi boala celiacă.

19. Diabetul zaharat este mai puţin probabil să se dezvolte la oamenii care au fost alăptaţi când erau mici.

20. Ratele de succes a transplanturilor de rinichi sunt mult mai ridicate în cazul pacienţilor care au fost alăptaţi, şi sunt şi mai mari în cazul în care rinichii donaţi au venit de la fraţii care au fost, de asemenea, alăptaţi la sân.

21. Dezvoltarea şi sănătatea dinţilor este îmbunătăţită de alăptare.

22. Laptele copiilor nu ar trebui niciodată încălzit în cuptorul cu microunde. Riscul major pentru copii este să facă arsuri de gradul trei în gură, având nevoie de până la trei luni luni pentru a se vindeca.

23. Dacă toţi bebeluşii dintr-un oraş cu o populaţie de aproximativ 300.000 locuitori (cum ar fi Cluj sau Timişoara) ar fi hrăniţi numai cu formulă, numai costul electricităţii (pentru a fierbe apa în care să fie sterilizate biberoanele) s-ar ridica la aproximativ 1.000.000 lei pe an.

24. Bebeluşii alăptaţi sunt mai puţin predispuşi la infecţii gastrointestinale. Acest lucru este important, deoarece, chiar şi în societăţile occidentale, enterocolita se clasează printre primele zece cauze de deces la copiii mici.

25. Costul minim din Marea Britanie pentru tratarea enterocolitei care se poate preveni exclusiv prin alăptare a fost estimat la 12 milioane lire. Nu s-a estimat un cost şi pentru România.

26. În Statele Unite ale Americii, costul de spitalizare pentru bebeluşii hrăniţi artificial este de 15 de ori mai mare decât pentru sugarii hrăniți la sân.

27. Pentru fiecare 3 milioane de bebeluşi hrăniţi cu biberonul, sunt folosite 450 milioane de cutii de lapte artificial. Deșeurile rezultate se ridică la aproximativ 70.000 de tone de metal, care necesită cheltuieli de energie foarte mari – fără a fi ulterior reciclate.

28. Ar fi nevoie de 135 milioane de vaci cu lapte pentru a înlocui laptele produs de mamele din India. Vacile au nevoie de păşune, iar atâtea vaci ar trebui să ocupe 43% din suprafaţa Indiei (de circa 14 ori mai mare decât a României).

29. Păşunile pentru vaci trebuie defrişate, lucru ce ar duce la epuizarea şi eroziunea solului, pierderea florei şi faunei în cauză, producţie suplimentară de gaz metan şi poluarea apei.

30. Laptele matern este un aliment complet pentru primele şase luni de viaţă ale unui copil.

31. Bebeluşii alăptaţi nu au nevoie să bea apă până când nu mănâncă alimente solide.

32. Suzetele şi tetinele nu ar trebuie folosite la bebeluşii alăptaţi în primele săptămâni, până ce copilul nu se obișnuiește cu diferitele abilități musculare necesare suptului.

33. Durerea nu este normală în timpul alăptării, iar dacă există, înseamnă că ceva trebuie corectat.

34. Cu toate că unul dintre cele mai frecvente motive invocate de mame pentru înţărcarea timpurie este că nu au lapte suficient, cercetările au arătat că majoritatea acestora au, de fapt, mult mai mult lapte decât cred.

35. Cantitatea de lapte produsă de o mamă este determinată de multitudinea reprizelor de hrănit, aşa că alăptarea frecventă a unui bebeluş asigură o provizie şi mai mare de lapte.

36. Femeile care au gemeni îşi pot alăpta cu succes copiii.

37. O treime din problemele legate de colici dispar mai repede la copiii alăptaţi, dacă mamele renunță sau reduc cantitatea de lapte de vacă din dieta lor.

38. Alăptarea este o activitate non-poluantă, rentabilă, capabilă să economisească bani și energie.

Și încă un lucru interesant: alăptatul poate fi amuzant!

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptat, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman. Detalii AICI.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()