Alăptarea gemenilor: cum faci să fie bine

Anca Vlad
alaptarea gemenilor

Alăptarea gemenilor nu este un proces atât de complicat pe cât pare. Gândul că vor avea de alăptat doi copii în același timp poate fi copleșitor pentru mămicile care află că vor avea gemeni, dar trebuie să știe că nu e imposibil. Ignoră-i pe cei care te „asigură” că nu vei putea s-o faci și fii sigură că vei reuși s-o scoți la capăt fără probleme cu ajutorul îndrumărilor și a tehnicilor speciale pentru asemenea situații.

Clare Byam-Cook, autoarea cărții „La ce să te aștepți când vei alăpta. Ce faci dacă nu poți?” vă prezintă câteva trucuri care le va ajuta pe mamele de gemeni să-și hrănească fără probleme pruncii.

Când vezi o femeie alăptând, ți se pare simplu și natural. Deși e adevărat că e un proces natural, mamele care se află la prima naștere trebuie să afle că pot întâmpina și mici probleme. Deși pot aștepta ca bebelușul să se descurce singur, din instinct, ideal ar fi să învețe câteva tehnici: cum să-și țină copilul în timpul alăptării și cum să-l ajute să prindă sfârcul în așa fel încât să poată suge fără probleme.

Dacă această experință pare copleșitoare pentru mămicile aflate la prima astfel de  experiență, imaginați-vă cum e când descoperi că vei avea gemeni. Deși e puțin mai greu, nu e imposibil; singura diferență e că alăptarea gemenilor presupune mai timp timp și hotărâre.

„Dacă bebelușul este corect ținut în timpul alăptării, atunci buzele lui se vor prinde ca o ventuză de sfârc, iar suptul va fi profund și ritmic, nu sacadat și obositor”, spune Byan-Cook. „În mod normal, alăptarea nu trebuie să fie dureroasă pentru mamă”.

Alăptarea gemenilor- mici trucuri

„Sfătuiesc mamele ca pentru început să-și hrănească bebelușii pe rând, ca să-și poată dea seama dacă micuții se hrănesc corespunzător sau au nevoie de ajutor. Mai mult, ea poate observa de cât timp are nevoie fiecare dintre ei ca să se sature”, susține Byam-Cook. „Dacă cei doi copii se descurcă la felde bine, atunci mama poate trece la partea a doua, un pic mai dificilă – hrănirea ambilor copii în același timp.

Chiar dacă există femei care îi pot hrăni simultan încă de la început, nu trebuie să disperați dacă nu o puteți face în timp, sau chiar deloc. Fiecare femeie este diferită și cel mai important este ca micuții să fie hrăniți. Un factor la fel de important este ca mama să aibă suficient lapte pentru ambii copii.

Organizați-vă după programul lor

E important să fii flexibilă, dar e cu atât mai bine dacă reuși acest lucru atunci când ai gemeni. Ca orice om, bebelușii personalități diferite chiar dacă sunt gemeni. Nu așteptați să-l hrăniți pe unul dintre ei doar atunci când îi e foame și fratelui lui. Byan-Cook spune că este, totuși, posibil să le adaptați programul, decalându-l cu câteva minute pe al unuia dintre ei. „Nu vă temeți că veți stresa copilul. În scurt timp se va crea o rutină, iar orele de somn și de masă vor fi aproximativ aceleași pentru amândoi”.

Alăptarea gemenilor simultan

Dacă aveți suficient lapte ca să hrăniți ambii copii în același timp, specialista vă sfatuiește să folosiți o pernă specială pentru această situație. Puteți folosi și două pernuțe normale, atâta timp cât mama și copiii stau confortabil. Sunt femei care preferă să stea întinse, să pună pernuțe sub coate, copiii de-a parte și de alta a trupului ei și să-i alăpteze.

Argumente pro și contra pentru alăptarea simultană

Deși la prima vedere pare calea cea mai simplă, ca în orice situație există avantaje și dezavantaje atât față de hrănirea individuală cât și față de cea simultană.

Pro. Byan-Cook e de părere că alăptarea simultană îi poate fi de folos mamei care între două „reprize” poate dormi, mânca, ocupa de treburile casnice sau pur și simplu se poate relaxa.

Contra. O femeie care alege să-și alăpteze bebelușii simultan dar dacă nu are suficient lapte, îl poate priva pe unul dintre ei de cantitatea necesară. „Multe mame descoperă în primele săptămâni că micuții lor nu se satură. Poate că ele nu au suficient lapte sau poate că nu reușesc să-i convingă pe gemeni să se hrănească în același timp, mai ales atunci când unul dintre copii este mai mare ca fratele lui și, automat,are nevoi diferite. În această situație este de preferat ca alăptarea să fie făcută individual, mama asigurându-se că fiecare copilaș se satură și are parte de suficientă atenție din partea ei”, vă sfătuiește Byan-Cook. E bine de știut că dacă laptele matern nu e suficient, e indicat să hrăniți unul dintre copii la ambii sâni și, dacă este posibil, pe celălalt copil mai târziu, când rezerva de lapte este refăcută.

Alăptarea gemenilor născuți prematur

Deși Byam-Cook susține că nașterea prematură nu ar trebui să afecteze cantitatea de lapte secretat, e important de știut că micuții născuți prematur nu se hrănesc la fel ca cei născuți la termen. ”Copilașii născuți înainte de termen nu au suficientă putere să se hrănească la sân, așa că în cele mai multe situații alăptarea se face cu dificultate”. Consilierul în alătare vă poate ajuta în acest sens.

Despre alăptarea naturală, sfaturi practice de la poziționarea corectă la sân și până la alăptarea unui copil care are colici găsiți în „Ghidului pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, disponibil online AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa