Alăptarea și reflexul disforic de ejecție a laptelui

Andreea Popa
reflexul disforic de ejectie a laptelui totul despre mame

Reflexul disforic de ejecție a laptelui este o problemă despre care puține mame știu că există, dar care explică starea de tristețe, de nervozitate sau de agitație pe care unele femei o simt în momentul în care încep să alăpteze

D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex sau, în traducere, reflexul disforic de ejecție a laptelui) este o afecțiune cauzată de scăderea mult prea bruscă a nivelului de dopamină în timpul alăptării.

Te simți brusc tristă, nervoasă sau foarte agitată în momentul în care începi să-ți alăptezi puiul? Mai exact, în momentul în care loc reflexul de ejecție a laptelui? Dacă da, cel mai probabil că te mai simți în plus și vinovată… Până la urmă, citești peste tot despre euforia produsă de alăptare, despre bucuria pe care ar trebui să o simți, pe când sentimentele care te inundă pe tine sunt exact pe dos.

Vestea bună este că, dacă te confrunți cu această stare neplăcută atunci când te pregătești sau tocmai ai început să alăptezi, nu ai niciun motiv să te simți vinovată, sau nebună, sau o mamă rea, așa cum scriu unele femei despre ele însele pe forumuri, pe internet. Și nici nu ai o problemă psihică. În realitate, cel mai probabil suferi de o tulburare de ordin fizic, care de câțiva ani încoace a ajuns și în atenția medicilor și care a început să fie mediatizată, ușor dar sigur. Este vorba despre D-MER – Dysphoric Milk Ejection Reflex sau, în traducere, reflexul disforic de ejecție a laptelui.

Pentru prevenirea celor mai comune probleme care pot interveni în alăptare, familiarizează-te cu cele 8 mituri periculoase despre alăptat.

Ce este D-MER

D-MER este caracterizat printr-un sentiment de disforie (opusul euforiei, adică) ce apare brusc, chiar înainte ca reflexul de ejecție a laptelui să aibă loc, indiferent dacă acesta e declanșat de suptul efectiv al copilului sau doar de plânsul lui, de exemplu. Astfel, chiar înainte ca laptele să țâșnească prin canalele galactofore, mamele care suferă de D-MER se confruntă brusc cu sentimente de tristețe, depresie, anxietate, iritabilitate, stare de nervozitate excesivă, toate fără un motiv evident și care nu durează în general mai mult de câteva minute. De obicei, între 30 secunde și două minute, interval de timp confirmat pe site-ul Asociației D-MER din SUA. 

Iar dacă până în urmă cu câțiva ani mamele care sufereau de D-MER nu aveau nici măcar curajul să povestească cuiva despre aceste sentimente pe care le au, de teamă de a nu fi judecate, din 2010 problema a ajuns și în atenția medicilor și a specialiștilor în alăptare. Iar studiile preliminare arată că D-MER este în realitate o tulburare fizică, nicidecum psihică, cauzată de scăderea bruscă a nivelului de dopamină. Cum decurg lucrurile, mai exact?

În mod normal, înainte de momentul ejecției laptelui, nivelul de prolactină (hormonul care ajută la producerea laptelui matern) începe să crească treptat. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, nivelul de dopamină trebuie să scadă ușor, pentru ca apoi să se stabilizeze. La mamele care suferă de reflexul disforic de ejecție a laptelui, nivelul de dopamină scade prea mult și prea brusc, din această cauză apărând și sentimentele de tristețe, agitație sau nervozitate. Sentimente ce dispar însă la fel de brusc cum au apărut, odată ce nivelul de dopamină se stabilizează în limitele normale. Iar asta în contextul în care dopamina este un puternic neurotransmitățor, cu rol important pentru emoțiile și sentimentele pozitive.

Ce nu este D-MER

Așa cum spuneam, reflexul disforic de ejecție a laptelui este o afecțiune ce apare din cauza unei tulburări a echilibrului hormonal. Deci nu este în niciun caz o tulburare psihică și nu trebuie confundata cu despresia postpartum. Nu reprezintă nici o aversiune a mamei  față de alăptare și nici nu trebuie confundată cu starea de greață care apare uneori în momentul alăptării. D-MER nu are legătură cu disconfortul cauzat uneori de supt, de ragadele mamei sau de o atașare incorectă la sân. D-MER este un reflex, controlat doar de nivelul hormonilor din organism, în niciun caz de mamă.

Cum poți face față stărilor negative

Deocamdată, studiile despre reflexul disforic de ejecție a laptelui sunt abia la început iar concluziile nu sunt deloc clare. Însă ipoteza scăderii bruște a nivelului de dopamină ca și cauză a D-MER este susținută de faptul că, la unele mame ce suferă de disforie în momentul ejecției laptelui, problema s-a remediat în momentul în care s-a suplimentat artificial cantitatea de dopamină.

De asemenea, ce s-a mai dovedit a fi eficient în combaterea D-MER a fost un aport mai mare de alimente sau de suplimente alimentare pe bază de plante ce susțin producția de dopamină în creier. În prezent, nu există niciun medicament aprobat pentru tratarea reflexelui disforic de ejecție a laptelui, însă rareori chiar este nevoie de un tratament. Cel mai mult contează ca mamele aflate în această situație să știe că nu ele sunt problema, că este vorba doar de un mod mai aparte în care hormonii lor se echilibrează,  și că există și alte femei care se confruntă cu aceleași probleme în alăptare.

Vrei să te informezi despre alăptare dintr-o sursă corectă și sigură? Îți propunem „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, sursa numărul 1 în lume.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne și un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa