Bebelușul meu primește suficient lapte? (P)

TOTUL DESPRE MAME
philips

Una dintre cel mai des intalnite griji ale proaspetelor mamici care alapteaza este daca bebelusul lor mananca suficient. Este absolut normal sa iti pui aceasta intrebare, avand in vedere ca nu poti vedea cat lapte produce organismul tau si, prin urmare, nici cat lapte mananca bebelusul.

Vestea buna este ca cele mai multe dintre femei produc suficient lapte pentru a-si hrani bebelusii. Este estimat ca doar 5-15% dintre femei produc o cantitate insuficienta de lapte. Si totusi, cum iti poti da seama daca bebelusul tau mananca suficient?

Cel mai usor este sa urmaresti ceea ce face bebelusul si starile lui.

Daca inghite constant in timp ce este la sanul tau inseamna ca fluxul de lapte este unul suficient. Cand se ataseaza la san,micutul tau suge cu rapiditate, fapt ce va stimula lactatia si laptele va fi eliberat de glande. Apoi va trece intr-o faza de supt mai linistita si ii vei vedea cum i se misca barbia. Daca nu primeste suficient lapte, vei auzi cum suge rapid dar nu inghite incet si ritmic, va lua pauze lungi in timpul alaptarii sau va adormi de multe ori la san.

Gradul de satisfactie se va vedea foarte bine in starea lui. Un bebelus letargic sau, dimpotriva, care plange mult, este posibil sa nu primeasca suficient lapte. Daca un bebelus are mai multe mese care dureaza mai mult de o ora sau vrea sa suga foarte des, cu o pauza mai scurta de o ora intre mese, poate insemna o problema cu cantitatea de lapte pe care o primeste.

Un alt semn pe care trebuie sa il urmaresti sunt scutecele. Daca murdareste cel putin sase scutece pe zi pana in ziua a sasea de viata, inseamna ca mananca suficient. Daca la inceput scaunul va fi negru si lipicios, culoarea se va schimba in ziua a treia in verde si apoi in galben. Consistenta scaunul este moale si usor granulata.

Cantarul este un indicator bun pentru a verifica daca bebelusul tau mananca suficient. In primul rand, il poti cantari inainte de masa si apoi dupa masa, ceea ce iti va arata destul de exact cantitatea de lapte pe care a mancat-o. In al doilea rand, cresterea in greutate este destul de rapida in primele saptamani. Daca dupa primele 3 zile in care va pierde 5-7% din greutatea de la nastere, incepand cu cea de-a zecea zi de viata acesta isi va recapata greutatea cu care s-a nascut iar de aici graficul va continua sa urce.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alaptarii in paralel cu introducerea hranei solide, pana la varsta de 2 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa