Câte șanse am să rămân gravidă dacă alăptez?

Andreea Popa
Alăptarea copiilor născuţi prematur

Ce șanse sunt să rămân însărcinată dacă alăptez? Multe mame se întreabă dacă pot rămâne din nou însărcinate cât timp alăptează. Răspunsurile primite sunt de multe ori contradictorii, uneori venind chiar din partea medicilor. Unii spun că da, alţii că ba.

Confuzia apare din cauza faptului că există trei lucruri extrem de importante de care mama trebuie neapărat să ţină cont pentru a putea folosi alăptarea ca metodă de contracepţie. Dacă toate cele trei criterii sunt îndeplinite, alăptarea este un mijloc anticoncepţional foarte eficient. Este însă suficient ca un sigur criteriu să nu fie bifat, pentru ca şansele să rămâi din nou însărcinată, chiar dacă alăptezi, să crească.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, cumpără din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman

Câte șanse am să rămân gravidă dacă alăptez? Ce este MAL?

Înainte însă de a vorbi despre cele trei criterii atât de importante, trebuie menţionat că alăptarea ca metodă contraceptivă se numeşte MAL – metoda amenoreei de lactaţie. Amenoree înseamnă absenţa sângerării menstruale. Metoda funcţionează datorită prolactinei, hormon secretat în timpul alăptării care inhibă secreţia de estrogeni, ceea ce duce la absenţa ovulaţiei. Deci la imposibilitatea de a rămâne din nou însărcinată.

În general, MAL are o eficienţă de 100% în primele trei luni după naştere şi de peste 98% între a treia şi a şasea lună, în cazul în care mama alăptează exclusiv.

Câte șanse am să rămân gravidă dacă alăptez? Trei întrebări importante

Acum că am lămurit cum se numeşte şi de ce funcţionează, să revenim la cele trei criterii de care trebuie neapărat să ţii cont dacă foloseşti MAL ca mijloc de contracepţie. De fapt, sunt trei întrebări:

1. Are copilul mai mult de 6 luni?

2. Primeşte copilul completare (lapte praf, apă, ceai, suc, alimente solide) sau suzetă?

3. Ai avut vreo menstruaţie după naştere?

Dacă răspunsul la oricare dintre aceste trei întrebări este DA, atunci şansele de a rămâne însărcinată, chiar dacă alăptezi, sunt mai mari. Eficienţa metodei amenoreei de lactaţie scade cu câteva procente şi ar fi mai bine să vorbeşti cu medicul tău despre alte mijloace contraceptive.

Câte șanse am să rămân gravidă dacă alăptez? Logica din spatele celor trei criterii

Este clar de ce MAL nu funcţionează dacă ţi-a revenit menstruaţia. Să vorbim deci despre primele două criterii.

MAL este un mijloc de contracepţie eficient doar dacă bebeluşul este alăptat exclusiv, iar intervalele dintre mese nu depăşesc 4 ore în timpul zilei şi 6 ore în timpul nopţii. Acest lucru are legătură cu prolactina secretată în timpul alăptării despre care am vorbit mai sus. Cu cât suge mai mult şi mai des copilul, cu atât va fi secretată mai multă prolactină. De asemenea, pentru a te baza doar pe MAL ca metodă anticoncepţională, este necesar ca nevoia bebeluşului de supt să fie acoperită doar prin alăptare, nu şi prin folosirea suzetei.

Din momentul în care bebeluşul nu mai este alăptat exclusiv, eficienţa metodei scade. De aceea apare şi întrebarea legată de vârsta bebeluşui, deoarece recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este ca diversificarea să înceapă în jurul vârstei de 6 luni.

Studiile au arătat că unele mame pot în continuare să se protejeze de o sarcină neaşteptată folosind MAL şi după ce copilul începe diversificarea, cu condiţia să continue să alăpteze frecvent şi să pună copilul la sân înainte de masa de solide, nu după. Totuşi, deoarece unele mame sunt mai fertile decât altele, metoda devine mai riscantă decât în primele 6 luni după naştere.

De asemenea, unele studii arată că MAL nu este la fel de eficientă în cazul mamelor care folosesc pompa de sân pentru a se mulge, chiar dacă bebeluşul este hrănit exclusiv cu lapte matern. Riscul de a rămâne însărcinată în acest caz creşte la circa 5%.

Alăptarea, metodă contraceptivă naturală

Ca orice altă formă de contracepţie, MAL nu este 100% sigură. Totuşi, este la fel de eficientă ca şi contraceptivele orale combinate, ceea ce spune multe. De altfel, OMS recunoaşte metoda amenoreei de lactaţie ca fiind o formă de planning familial.

Ca avantaje majore pe care le are faţă de alte metode contraceptive se numără faptul că este naturală, fiziologică, ieftină şi nu are efecte adverse sau contraindicaţii.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman. Ghidul poate fi comandat AICI

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa