Ce conține laptele matern și de ce e greu de replicat într-o formulă

Veronica Guzun, redactor
Totuși, ce conține laptele matern, un lichid atât de miraculos, încât până acum nu a reușit să fie replicat cu exactitate într-o formulă?

Din ceea ce știm până acum, laptele matern este printre cele mai versatile ”produse alimentare” existente pe pământ. Laptele se adaptează în funcție de nevoile bebelușului, atunci când acesta este prematur, bolnav, în puseu de creștere sau sănătos tun. Totuși, ce conține laptele matern, un lichid atât de miraculos, încât până acum nu a reușit să fie replicat cu exactitate într-o formulă?

Laptele mamei conține exact ceea ce are nevoie bebelușul, iar compoziția laptelui nu va fi identică la două mame care au copii de aceeași vârstă, pentru că nici bebelușii și nevoile lor nu sunt identice. În ”Cartea bebelușului Volumul 2 – alimentația bebelușului de la naștere până la doi ani” Dr. Sears spune că laptele uman are compuși speciali care ajută la dezvoltarea creierului, cel mai important organ al omului. Însă compoziția laptelui mamei nu se limitează doar la atât.

Mai exact ce conține laptele matern? – Grăsimi pentru sațietate și dezvoltarea creierului

Conținutul de grăsimi, principalul ”carburant”, variază cel mai mult în laptele matern. Acesta se schimbă pe durata unei mese (mai slab la început, mai gras spre final), pe durata unei zile, pe măsură ce copilul crește și în funcție de cerere. Mai mult, laptele pe care îl primește de la mamă un copil prematur e diferit de cel pentru un copil născut la termen.
În timpul puseelor de creștere, când sugarul pare să nu se desprindă de sân, se mărește și cantitatea de grăsimi din lapte, care îl ajută să se sature și să primească necesarul de energie pentru această perioadă de explozie în dezvoltare. După puseu, cantitatea de grăsimi se reduce, iar laptele ”integral” devine ”degresat”.

Pentru o digestie bună a grăsimilor, laptele mamei conține enzima lipază. Cu ajutorul ei, grăsimile se asimilează în proporție mare în organism. Sațietatea nu este singurul rol al grăsimilor din lapte. Colesterolul, acest bau-bau nutritiv, împreună cu acizii grași Omega-3 au rol de bază în dezvoltarea creierului sugarului.

Ingredientele laptelui matern – Proteine pentru o bună digestie

Laptele, oricare ar fi el, conține două proteine principale (zerul și caseina). Zerul este mai blând și mai ușor de digerat, spre deosebire de caseină, care e mai dificil digerabilă. Prin comparație cu laptele de vacă sau formulă, laptele matern se digeră mai ușor, uneori chiar în întregime, pentru că e mai bogat în zer decât în caseină.

În afară de cele două proteine, în laptele mamei se mai găsește: taurina, responsabilă de îmbunătățirea dezvoltării sistemului nervos și de dezvoltarea vederii la copii, și lactoferina, care transportă fierul din laptele mamei în sângele bebelușului și păzește bacteriile bune din intestinul copilului. În echipă cu lactoferina lucrează lisozimele, proteine care țin la distanță bacteriile rele, dar și nucleotidele care ajută la căptușirea intestinelor cu cili responsabili cu procesarea și absorbția alimentelor. Ce echipă!

Lactoza – mai mult decât pentru un gust delicios

Știați că laptele uman conține mai multă lactoză decât laptele oricărei alte specii de mamifere? William Sears, în ”Cartea bebelușului” afirmă că cercetătorii au demonstrat că la mamifere conținutul de lactoză în lapte este direct proporțional cu dimensiunea creierului speciei respective. De asemenea, lactoza îmbunătățește absorbția de calciu, dar și ajută la dezvoltarea unei bacterii intestinale importante și anume lactobacillus bifidus.

Vitamine, minerale și fier – care se asimilează foarte bine

Ce face diferit laptele matern de orice alt produs care conține poate aceleași vitamine și minerale este gradul ridicat de absorbție în organism (biodisponibilitate). Avantajul acestei bune absorbții, nu este doar că organismul își ia nutrienții necesari, dar și că reziduurile care pot încarcă sistemul de excreție al bebelușilor sunt minime, flora digestivă rămâne intactă, iar capacitatea de apărare a organismului este la cote maxime.

Ce conține laptele matern – factori de protecție

Dacă ingredientele menționate mai sus ajută la dezvoltarea creierului, sistemului nervos și sistemului digestiv, atunci următoarele elemente din laptele mamei acționează drept scut de protecție pentru bebeluș. În această luptă cu mediul deloc steril în care trebuie să se dezvolte copilul, intră celulele albe și imunoglobulinele care distrug bacteriile dăunătoare.

Celulele albe sunt într-o concentrație mai mare în laptele din primele săptămâni de viață și scade pe măsură ce copilul își dezvoltă un sistem imunitar mai matur. Ele pot fi găsite în lapte până la șase luni după naștere. De aceea bebelușii răcesc mai rar, iar dacă se întâmplă, medicii recomandă în perioada de boală să fie alăptați mai intensiv.

În discuția despre celulele albe trebuie să amintim și despre cel care e denumit și primul vaccin al bebelușului, adică despre colostru. Acesta are cel mai ridicat conținut de celule albe și de proteine care combat infecțiile.

Hormoni

Pentru că laptele este un produs creat de corpul uman, nu are cum să lipsească din compoziția lui hormonii. Și prezența lor diferă în cantitate și varietate în funcție de vârsta și nevoile copilului. Pentru că plaja hormonilor din laptele matern e foarte vastă, vom menționa doar câțiva dintre ei. Hormonii tiroidieni controlează metabolismul (modul în care organismul descompune alimentele și le transformă în energie), dar și ajută intestinele unui nou-născut să se dezvolte și să se maturizeze.

Pediatrul Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” – carte de referință pentru specialiști și mame – menționează prezența în lapte a doi hormoni care reglează senzația de sațietate și controlează apetitul. Este vorba despre leptină și grelină. Datorită lor copiii alăptați au un risc mai scăzut de a deveni supraponderali la maturitate decât copiii hrăniți cu formulă.

Pentru a face față stresului cauzat de naștere și a ajuta bebelușul să se adapteze mai repede vieții din afara uterului, colostrul este bogat în beta-endorfine, niste calmante naturale ale organismului. Nivelul de beta endorfine din lapte este mai mare la mamele care au născut prematur, natural și fără epidurală.

Arome – același aspect, meniu variat

Laptele matern este diferit nu doar ca și compoziție de la o masă la alta, dar și ca gust și arome. Acestea sunt în directă legătură cu ceea ce a consumat mama. Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” spune că bebelușii alăptați acceptă mai ușor alimente solide în timpul diversificării, pentru că recunosc aromele care au fost prezente și în lapte. Ceea ce nu se poate spune despre bebelușii crescuți cu formulă, care are mereu același gust.

Chiar dacă deja se cunosc multe despre compoziția laptelui matern, descoperirile sunt abia la început și odată cu ele se vor afla noi beneficii miraculoase ale alăptării pentru copil și mamă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa