Colostrul sau „aurul lichid” – prima hrană a bebeluşului

Raluca Dumitrică

În primele ore de după naştere, sânii proaspetei mame secretă colostru, un lapte mai gros, semi-transparent şi cu o culoare gălbuie, care precedele laptele propriu-zis. Pe lângă consistenţă şi culoare, colostrul se mai deosebeşte de laptele ulterior şi prin alte câteva calităţi, care i-au adus supranumele de „aur lichid”. Iată ce ar trebui să ştii şi tu despre colostru!

Ce este colostrul

Aliment minune pentru bebeluş, colostrul este prima şi cea mai importantă hrană a unui nou-născut. Colostrul este un aliment minune pentru bebeluşi şi, deoarece este secretat într-o cantitate nu foarte mare, timp de numai câteva zile după naştere, este extrem de important ca nou-născutul să beneficieze de ingredientele sale fantastice. Pentru ca acest lucru să se poată realiza, bebeluşul trebuie să fie pus la sân imediat după naştere sau cât de repede posibil, iar supturile să aibă loc cu o frecvenţă ridicată, la cerere.
Ceea ce puţine mame ştiu este că formarea acestui colostru începe încă din timpul sarcinii, mai precis atunci când mama se află în ultimul trimestru.

Acesta este şi motivul pentru care, în unele cazuri, câteva picături de colostru pot fi zărite pe sâni, înainte de naştere.
În trecut, colostrul era privit ca fiind nociv şi cu rol de curăţare a canalelor galactofore, iar, din această pricina, bebeluşul nu era lăsat să sugă deloc, până la instalarea lactaţiei. Din fericire, astăzi studiile de specialitate au reuşit să repună colostrul la locul lui binemeritat, acela de produs de excepţie.

Ce compoziţie are colostrul:

ce contine colostru

Iată ce conţine acest lapte, considerat o adevărată minune a corpului mamei:

–    Grad mare de proteine (de aproximativ 3 ori mai multe proteine decât în laptele matur);

–    Grad scăzut de zahăr;

–    Cantitate mare de anticorpi;

–    Leucocite;

–    Acizi graşi polinesaturaţi;

–    Vitamina A;

–    Vitamina K;

–    Minerale;

–    Carbohidraţi.

Ce beneficii are colostrul:

•    Colostrul este plin de anticorpi transmişi de mamă, anticorpi care protejează mucoasa intestinală a bebeluşului, dar şi gâtul şi plămânii săi. De aceea, este privit şi ca un vaccin 100% natural.

•    Are un rol foarte important în funcţionarea tractului gastrointestinal. Intestinele unui bebeluş sunt foarte sensibile şi permeabile, iar colostrul le căptuşeşte, la propriu. Acest lucru are loc prin crearea unei bariere care împiedică penetrarea intestinului cu substanţe străine. Totodată, această barieră reuşeşte să îl facă pe bebeluş să nu fie sensibil la anumite mâncăruri consumate de mamă.

•    Proteinele din colostru păstrează zahărul din sângele bebeluşului la un nivel normal, în mod special pentru nou-născuţii care au riscul de a se confrunta cu hipoglicemie.

•    Numărul mare de leucocite (celule albe) pe care îl conţine colostrul este de mare ajutor în eliminarea bacteriilor şi a virusurilor care provoacă boli.

•    Colostrul este un laxativ natural, care îl ajută pe bebeluş să elimine meconiul, prima materie fecală de după naştere, şi ajută la scăderea posibilităţii ca nou-născutul să facă icter.

•    Vitamina K îl ajută pe cel mic să depăşească orice sângerare cu care s-ar putea confrunta.

•    Vitamina A este necesară la dezvoltarea văzului şi este la capacitate maximă în prima săptămână de viaţă a bebeluşului

Colostrul, arhisuficient pentru hrănirea nou-născutului

Deoarece colostrul nu are aspectul unui lapte propriu-zis, multe mame îl asociază cu incapacitatea sânilor de a produce lapte. În popor există şi zicala „mi-a venit laptele” atunci când secreţia de colostru a mamei încetează şi laptele matur îşi face apariţia.
Ceea ce uită nu doar mamele, ci şi personalul medical aflat în preajma lăuzelor, este că acest colostru este lapte şi că, din punct de vedere nutritiv, el e mai mult decât suficient pentru bebeluş.

Este foarte important de ţinut minte că un nou-născut nu are nevoie de niciun fel de supliment de lapte praf sau de glucoză, pe motiv că mama nu are suficient lapte. În plus, stomacul unui nou-născut este atât de mic, încât câţiva mililitri de colostru, oferiţi la cerere, îi sunt suficienţi pentru a trece cu bine peste perioada primelor zile de viaţă şi a aştepta instalarea laptelui matur. Orice suplimentare cu lapte va fi regurgitată deoarece, contrar credinţelor populare, stomacul bebeluşului nu se extinde pe loc, ci rămâne câteva zile la aceleaşi dimensiuni minuscule.

Aşadar, puneţi bebeluşul la sân şi fiţi absolut convinse că, timp de câteva zile, colostrul este unul dintre cei mai importanţi factori pentru ca voi să porniţi cu dreptul pe drumul alăptării!

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman. Detalii AICI.

Ghidul de alăptare – Jack Newman

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa