Cum se mulge şi cum se păstrează laptele matern?

Află regulile generale ale evacuării laptelui matern, condiții și termene de depozitare! În plus descoperă ce spun experți de top despe alăptare în general și atașarea corectă a sân a bebelușului.

Ileana Mirescu
cum mulgi și cum păstrezi laptele matern
Cum mulgi și cum păstrezi laptele matern. Răspunsuri de la specialiști.

Laptele matern poate fi păstrat la congelator dacă este în exces. Ca şi în cazul alăptării, şi mulsul laptelui matern este o artă pe care trebuie să înveţi s-o stăpâneşti. Anumitor femei le vine uşor să înveţe, pe când altora le este dificil să pună în practică teoria.

Haideţi să descoperim împreună care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci sau să nu le faci atunci când vrei să mulgi lapte matern (fie pentru că vrei să detensionezi sânii, fie pentru că vrei să stimulezi producţia de lapte, fie că vrei, din diferite motive, ca bebeluşul să fie hrănit şi cu lapte matern muls).

„Este foarte important să lăsăm copilul să sugă la cerere, nu să îi facem noi de la început un program pentru că el și-l va face singur. La început când mama are lapte puțin, colostru sau lapte de tranziție, cu cât copilul suge mai des cu atât va veni mai mult lapte și se va regla cererea cu oferta. În scurtă vreme, copilul va primi suficient lapte.”

medic pediatru Ana Culcer, doctor în științe medicale și formator național în alăptare

Cum se formează laptele matern

  • Hormonii sunt cei care dictează glandelor mamare să secrete substanţe precum lactoză, caseină sau grăsimi.
  • Laptele format va străbate canalele galactofore, exteriorizându-se la nivelul mamelonului.
  • Cel mai bun stimul al lactaţiei este suptul. Atunci când suge bebelușul scade presiunea din sân şi permite un flux corect al laptelui prin canalele galactofore.
  • Nu cotează mărimea sânilor! Chiar dacă ai sânii mici, tot vei avea suficient lapte pentru copilul tău! Dimensiunea mică a sânului înseamnă mai puţin ţesut adipos, dar nu mai puţin ţesut glandular.

Când este nevoie prima dată să evacuezi laptele

Între ziua 3 și 6 după naştere, angorjarea sânului este maximă. Dar, cu cât evacuarea laptelui este mai bună, cu atât sânii vor fi mai sănătoşi. Copilul trebuie alăptat de 8-12 ori pe zi şi ţinut un sfert de oră la fiecare sân. Dacă bebe nu a golit suficient sânii, vei fi nevoită să-ţi evacuezi laptele manual. Compresele cu gheaţă ţinute pe sân între mesele bebeluşului ameliorează angorjarea. Compresa o ţii atât timp cât nu te deranjează.

Înainte de muls, asigură-te că alăptezi corect!

Doctorul Jack Newman, o autoritate internațională în domeniul îngrijirii copiilor, este autorul „Ghidului pentru alăptare”, un bestseller care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea se află în portofoliul ZYX Books și poate fi comandată de pe platforma noastră, fără adaosuri comerciale.

Dr. Newman spune că „atașarea ideală” este asimetrică deoarece:

  • Bărbia bebelușului atinge sânul, însă nasul nu.
  • Bebelușul acoperă mai mult din areolă cu buza de jos decât cu buza de sus.
  • Întregul corp al bebelușului este înclinar ușor în sus, astfel încât să se poată uita ușor la mama sa.

O atașare la sân este asimetrică, iar copilul acoperă o parte mai mare din areolă cu buza inferioară decât cu buza superioară. Buza inferioară este ușor înghesuită, dar se poate corecta prin apăsarea ușoară a bărbiei timp de câteva secunde în timp ce copilul suge.

dr Jack Newman, autorul cărții „Ghidul despre alăptare”
Atașarea corectă a bebelușului la sân

Reguli generale pentru mulsul laptelui matern

Există trei modalităţi prin care poţi mulge lapte matern:

  • Manual;
  • Cu o pompă de sân manuală;
  • Cu o pompă de sân electrică.

Celor mai multe mame le este mai uşor să mulgă lapte dacă se află într-un loc confortabil şi în intimitate. Pune nişte muzică relaxantă şi destinde-te. Dacă eşti stresată din orice motiv, mulsul laptelui poate fi mai dificil.

Dacă vrei să afli informații complete despre alăptare, potrivite atât pentru mame, cât și pentru specialiști, îți recomandăm Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman, pe care îl găsești aici.

Cum se mulge manual laptele

Iată principalii paşi pentru pomparea manuală a laptelui:

  • Spală-te pe mâini cu săpun şi apă călduţă.
  • Masează-ţi sânii cu delicateţe. Începe de la bază către mameloane. Masează şi sub sân, de asemenea. Repetă aceste mişcări până când ţi-ai masat tot sânul.
  • Pune un recipient sub sân, fie sprijinit între picioare sau pe o măsuţă joasă. Lasă mâinile libere. E posibil să ai nevoie de un prosop curat ca să ştergi picăturile rătăcite sau să-ţi usuci degetele umezite.
  • Femeile cu sâni mari pot să-şi susţină sânul cu o mână.
  • Pune-ţi degetul mare opus de degetul arătător pe două părţi ale sfârcului.
  • Apasă cu delicateţe înăuntru către centrul sânului până când simţi grăsimea sânului. Atenţie, mulsul nu ar trebui să doară!
  • Adu laolaltă degetul mare şi arătătorul prin mişcări ritmice. Această mişcare va comprima canalele galactofore şi laptele va începe să curgă.
  • Când fluxul de lapte încetineşte, schimbă poziţia degetelor în jurul sfârcului şi apasă din nou. Prin această mişcare vei pompa şi mai mult lapte şi vei goli toate sectoarele sânului. Poţi să schimbi mâna dacă îţi amorţesc degetele.
  • Repetă procesul şi pentru celălalt sân. Poţi să faci o pauză înainte să treci la celălalt sân şi să bei ceva cald şi să te relaxezi.

Dacă vrei să stochezi laptele matern în frigider sau în congelator, e indicat să foloseşti recipiente speciale. Acestea se găsesc la farmacii sau la magazine specializate.

Mulsul cu ajutorul unei pompe de sân manuale

Pompele de sân manuale au, de obicei, o cupă de pompare anexată unui biberon sau unui recipient. Ca şi în cazul pompării manuale, primul pas este să te pregăteşti şi să te relaxezi înainte de proces. Când eşti pregătită:

  • Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
  • Apasă pe pompiţă ritmic şi cu delicateţe. Odată ce te relaxezi, o să înceapă să curgă laptele.
  • Pompează până când fluxul încetineşte.

Mulsul cu ajutorul unei pompe electrice

Pompele electrice nu sunt cu mult diferite de cele manevrate manual, singura diferenţă fiind că nu trebuie să faci tu pomparea. Pur şi simplu amplasezi cupa pe sân şi gata. Şi în acest caz, relaxarea este un pas important pentru procesul stimulării lactaţiei. Când eşti pregătită:

Cum și cât se păstrează laptele matern matern

Laptele proaspăt pompat şi pus într-un recipient steril, închis ermetic, se poate păstra:

  • În cameră: depozitat pentru 6-8 ore la 26º C ;
  • În frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C sau mai puţin; poţi să-l pui în spatele frigiderului unde temperaturile sunt mai scăzute;
  • În congelator: două săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; trei luni în congelator; şase-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).

Pentru laptele decongelat în frigider sau la temperatura camerei:

  • În cameră: patru ore sau mai puţin;
  • În frigider: depozitat pentru 24 de ore;
  • În congelator: nu-l puneţi din nou la congelat.

Pentru laptele decongelat în apă caldă:

  • În cameră: până la sfârşitul mesei;
  • În frigider: pentru patru ore până la următoarea masă;
  • În congelator: nu-l puneţi la congelat.

Pentru laptele cu care l-ai hrănit deja pe micuţ:

  • În cameră: până la sfârşitul mesei, apoi e bun de aruncat;
  • În frigider: nu se mai pune în frigider;
  • În congelator: nu se mai pune în congelator.

Pregătirea laptelui muls pentru hrănirea bebeluşului

Poţi să-l hrăneşti pe cel mic cu lapte matern muls cu ajutorul unei ceşcuţe, a unei linguri sau, dacă bebeluşul are mai mult de şase săptămâni şi alăptatul se desfăşoară fără probleme, cu ajutorul unui biberon cu tetină.

Tot echipamentul pe care urmează să-l foloseşti trebuie curăţat bine şi, eventual, sterilizat. Încălzeşte recipientul în care ai depozitat laptele matern, punându-l într-un vas cu apă caldă. Agită sticla cu lapte şi testează întotdeauna temperatura laptelui înainte să-l hrăneşti pe micuţ.

Nu încălzi laptele matern la cuptorul cu microunde pentru ca aceste distruge anumite proprietăţi benefice ale laptelui şi, pentru că se încălzeşte inegal, există riscul de arsuri.

Nu uita că orice ustensile şi echipamente pe care le foloseşti pentru a-l hrăni pe cel mic, de la pompa de sân, până la recipientul în care stă laptele, trebuie să fie spălate (cu apă caldă şi detergent) şi, eventual, sterilizate (în sterilizator sau fierte timp de câteva minute). Acoperă-le până la următoarea întrebuinţare. Cel mai bine ar fi să le depozitezi în frigider.

Alimentația mamei care alăptează și calitatea laptelui

Multe mame ne-au întrebat la cât timp după ce au consumat un aliment acesta ajunge în laptele matern. Ei bine, destul de repede, dar nu trebuie să îți faci griji! Ultimele cercetări arată că poți mânca (aproape) orice.

Mult timp a existat concepția că anumite alimente precum varza, ceapa, preparatele picante sau laptele de vacă ar reprezenta o problemă pentru bebeluși, dar acum știm că organismul lor se adaptează destul de bine la nutrienții pe care îi primește din laptele matern și nu dezvoltă alergii alimentare.

În primul an de viață se estimează că doar 1-2% dintre bebelușii alăptați vor avea o asemenea reacție, dacă că nu trebuie să-ți faci griji prea mari în legătură cu ce mănânci când alăptezi. Principalii alergeni responsabili de astfel de reacții pot fi: laptele de vacă, ouăle, arahidele, nucile, grâul, soia și peștele.

Jack Newman, în cartea sa „Ghidul pentru alăptare”, pe care o poți comanda direct de pe site-ul nostru spune că nu trebuie să te îngrijorezi că proteninele diverselor alimente pot ajunge în laptele tău ducând la apariția colicilor ori  a alergiilor alimentare.

Fii atentă la reacțiile copilului tău la alimentele pe care le consumi! Dacă pare să reacționeze la un aliment nou, specialiștii sugerează să renunți la acel aliment pentru o vreme și să urmărești reacția bebelușului tău. De cele mai multe ori, simptomele dispar în 24 până la 48 de ore.

Dacă vrei să știi mai multe despre cum să depozitezi corect laptele, la ce anume să fii atentă atunci când îl oferi apoi bebelușului și cum să aveți împreună o extraordinară experiență a alăptării, achiziționează-ți  “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa