Ilinca Tudose-Tranulis, invitată la Ateliere cu mămici

Raluca Dumitrică
ateliere-cu-mamici-totul-despre-mame

Ilinca Tudose-Tranulis a vorbit la ediția a noua a Atelierelor cu mămici despre momentele dificile din timpul alăptării

Ce mamă n-a trăit un moment dificil în perioada alăptării bebeluşului ei? Şi ce mamă nu s-a simţit uşor neputincioasă în faţa acestui moment delicat? Ilinca Tudose-Tranulis, medic specialist pediatru şi consultant de alăptare certificat internaţional (IBCLC) a fost alături de mame vineri, 15 mai, la ediţia a noua a Atelierelor cu mămici, pentru a le risipi grijile şi pentru a le lămuri toate neliniştile legate de aceste momente speciale.

Ce faci când alăptezi şi în ecuaţie intră perioada menstruaţiei? Dar când ai o problemă de sănătate şi medicul îţi prescrie un anumit tratament, pe care ţi-e teamă să-l urmezi, ca să nu-i faci rău bebeluşului? Acestea au fost doar două dintre momentele speciale prezentate pe larg de Ilinca Tudose-Tranulis pe parcursul atelierelor, eveniment care a adunat la Connect Hub zeci de mame doritoare de informaţie şi însoţite de bebeluşii lor veseli.

Prezentarea specialistului a început cu o poveste emoţionantă din propria familie, unde protagoniştii erau chiar vorbitoarea şi fiica ei. Poveştile emoţionante au pigmentat, de altfel, întreaga prezentare a medicului, exemplele furnizate celor din sală şi care se bazau pe experienţa sa profesională, dar şi personală, fiind un bun suport pentru lămurirea tuturor neclarităţilor legate de aceste momente speciale din alăptare.

Menstruaţia, sarcina şi alăptarea

Unul dintre subiectele prezentate pe larg la Ateliere cu mămici a fost posibilitatea apariţiei unei sarcini la o mamă care alăptează, dar şi cel al compatibilităţii unei noi sarcini cu alăptarea. Deşi alăptarea are funcţie contraceptivă, atâta timp cât este exclusivă, se face la cerere, zi şi noapte, şi nu există o spaţiere largă între supturi, se poate întâmpla ca o nouă sarcină să vină oricând în timpul perioadei de alăptare. Acest lucru nu înseamnă că mama trebuie să întrerupă alăptarea, dimpotrivă. Ea poate continua să-şi hrănească bebeluşul la sân până naşte şi chiar şi după, când laptele va fi disponibil atât pentru nou-născut, cât şi pentru copilaşul mai mare.

Alăptarea în tandem şi alăptarea gemenilor

Un alt moment deosebit din alăptare prezentat de medic a fost alăptarea în tandem şi cea a gemenilor, moment care creează o relaţie şi mai strânsă între fraţi. Deşi există şi posibilitatea ca acest tip de alăptare să vină la pachet şi cu anumite dificultăţi pe care le resimte mama (nervozitate, mâncărime, iritabilitate), el se poate realiza pe o perioadă lungă de timp, oferind beneficii ambilor copii.

Această situaţie este valabilă şi în cazul gemenilor sau chiar al tripleţilor şi cvadrupleţilor, organismul unei mame fiind capabil să producă lapte suficient pentru toţi copiii, pe principiul cerere şi ofertă. Ca avantaje în acest tip de alăptare, dr. Ilinca Tudose-Tranulis a menţionat scurtarea timpului necesar alăptării şi păstrarea legăturii afective dintre fraţi, pe lista dezavantajelor numărându-se tehnica mai dificilă, ajutorul pe care mama trebuie să-l primească şi o adaptare a alăptării la cerere.

Boala şi medicaţia din timpul alăptării

Lista momentelor speciale în alăptare nu putea fi completă fără prezentarea acelor clipe realmente delicate în care mama sau copilul trec prin stări de boală sau au nevoie de medicamente pentru depăşirea situaţiilor fizice neplăcute. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie o mamă aflată într-una dintre aceste situaţii a fost atent subliniat de medic, fiind vorba despre continuarea alăptării. Cazurile în care alăptarea trebuie întreruptă dacă bebe e bolnăvior sunt extrem de puţine (fenilcetonuria, galactozemia, tirozinemia şi alte boli genetice), iar, pentru că laptele matern e aliment viu şi ajută la lupta contra infecţiilor, la dezvoltarea sistemul imunitar, a tractului digestiv, a plămânilor şi a creierului, continuarea alaptarii este cu atât mai importantă pentru copilul bolnav. Dacă mama e bolnavă, însă, şi nu suferă de niciuna dintre aceste boli grave, HIV, TBC activ sau cancer, atunci recomandarea medicilor este ca ea să continue să alăpteze. Acelaşi lucru este valabil şi dacă mama ia medicamente, pentru că majoritatea medicamentelor uzuale sunt permise în alăptare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa