Greva suptului. Cum poți depăși cu bine acest moment?

Theodora Fintescu, redactor
greva suptului
Când micuțul intră în greva suptului, răbdarea mamei este greu pusă la încercare.

Greva suptului e o problemă cu care se confruntă multe mămici și care provoacă panică în familie, mai ales dacă alăptatul a decurs bine până în acel punct. Informațiile pe care le primesc mamele din jur le pot face și mai confuze, fie că vin de la prietene care alăptează sau au alăptat, fie că vin de la medici. Li se spune că că ba că laptele nu mai e bun și copilul îl refuză, ba că nu mai vine în cantitate suficientă, ba că atașarea la sân nu e una corectă, ba că cel mic are o problemă de sănătate. 

Cum se manifestă, de fapt, greva suptului? Copilul, care a mâncat satisfăcător până atunci, începe pur și simplu să refuze sânul. De obicei, acest refuz durează câteva zile, poate chiar o săptămână. Mamelor, și chiar și medicilor, le este greu de multe ori să își dea seama care este cauza.

Cert este că perioada de grevă este stresantă și frustrantă. Mamele nu știu ce să facă diferit pentru ca cel mic să revină la bunele obiceiuri de alimentație, iar bebelușii, în mod evident, au o suferință, care se manifestă prin plâns și agitație.

Ce efecte are greva suptului asupra mamei?

De multe ori, greva se suprapune peste stările de depresie post- partum ale mamei și peste oboseala provocată de nopțile nedormite, ceea ce face ca lucrurile să fie și mai greu de gestionat.

Mai mult, pot apărea și durerile fizice: sânii, plini cu lapte, devin dureroși, angorjați, iar canalele mamare se pot bloca. Este posibil sa fie nevoie de o pompă cu care mama să poată goli sânii. Va trebui să facă acest lucru în mod regulat, până când copilul reia hrănirea la sân. Făcând acest lucru, se poate rezolva sau preveni angorjarea și se menține fluxul constant de lapte.

Sisteme alternative de hrănire

Dacă bebelușul a ajuns la vârsta diversificării și mănâncă satisfăcător alte alimente, câteva zile în care suge puțin aproape că nu contează. Dacă, însă, se hrănește exclusiv la sân, perspectiva câtorva zile fără hrană este îngrijorătoare pentru familie.

În mod ideal, soluția cea mai bună pentru această perioadă ar trebui să vină de la pediatru sau de la un consultant în alăptare, care să găsească cele mai bune opțiuni. Acestea pot consta în hrănirea cu seringa, cu cănița, cu SNS (sistem suplimentar de alăptare), hrănirea în somn, hrănirea cu biberonul sau apelarea la laptele praf, în funcție de situație.

Varianta din urmă poate părea cea mai simplă, însă ar putea sabota ulterior alăptarea. Pe de altă parte, copilul are nevoie de hrană, iar această soluție poate fi doar temporară, pe perioada grevei.

Unii bebeluși preferă să mănânce din biberon pur și simplu din comoditate, efortul lor fiind minim. Odată ce greva dispare, cu răbdare și perseverență, vor reveni treptat la sân.

De mare ajutor în momentele de criză și nu numai este Ghidul pentru alăptare, scris de dr. Jack Newman, o autoritate în domeniul îngrijirii sugarilor și un mare susținător al alăptării. Cartea poate fi achiziționată de AICI

Cauzele pentru care copilul intră în greva suptului

Uneori, motivele pentru care bebelușul refuză sânul sunt evidente, iar acestea țin de o problemă medicală a celui mic sau a mamei, cum ar fi:

  • Bebelușul are nasul înfundat și respiră pe gură, așa că acoperirea guriței cu sânul îi face respirația imposibilă. Folosirea aspiratorului nazal și asigurarea umidității corecte în cameră ar putea îmbunătăți situația.
  • Apariția dinților îi face pe unii bebeluși să nu mai vrea să se desprindă de sân, găsind acolo sursă de alinare pentru disconfort, iar pe alții să respingă total sânul.
  • Otită. În acest caz, atunci când bebelușul este înclinat și pus la sân, presiunea exercitată pe ureche i-ar putea spori durerea. Ar putea funcționa alăptarea în poziție verticală.
  • Aftele sau diverse ulcerații în gură ar putea face ca suptul să fie dureros pentru cel mic. Medicul lui va prescrie tratament pentru îndepărtarea acestui disconfort.

Alte cauze decât cele medicale

  • Mama a făcut mastită. Acest lucru face ca laptele să capete un gust mai sărat, care să nu fie pe placul bebelușului.
  • Stresul. Chiar dacă sunt mici și par că nu înțeleg ce se întâmplă în jur, bebelușii percep foarte bine atmosfera. Schimbarea mediului, o călătorie lungă, o ceartă între adulții din casă, o problemă gravă de familie, o reacție puternică a mamei atunci când bebelușul i-a mușcat sânul îl pot face pe cel mic să refuze pentru un timp alimentația.
  • Despărțirea prelungită de mamă. Dacă mama lipsește câteva zile din peisaj, e posibil ca micuțul să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se reacomoda cu ea și cu hrănirea la sân
  • O cantitate mică de lapte, cauzată de intervalul mare de punere a copilului la sân, de hrănirea cu ajutorul biberonului sau de îmbolnăvirea mamei. Uneori, este nevoie de mai multe zile pentru a ieși din acest cerc vicios. Ceea ce este esențial să știe mama este faptul că fluxul se reglează în funcție de cerere, deci cu cât copilul stă mai mult la sân, cu atât oferta va fi mai bogată.
  • Hrănirea copilului cu apă sau ceai. Este o practică ce se regăsește încă frecvent în România, iar uneori chiar medicii sunt cei care recomandă acest lucru, în mod greșit. Organizația Mondială a Sănătății spune clar că un copil, până la șase luni, nu are nevoie decât de lapte de mamă sau lapte praf. Orice altceva, inclusiv apa, îi umple stomacul în mod inutil. Atât laptele de mamă, cât și cel praf conțin suficientă apă pentru hidratare.
  • Schimbarea gustului laptelui, ca urmare a aplicării de diverse substanțe pe sfârcuri. În situații foarte rare, gustul se poate schimba și din cauza alimentației.
  • Schimbarea mirosului mamei (aplicarea sau schimbarea parfumului, a detergentului de haine etc)

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva dintre cele mai utile pasaje.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]


Eliminați cauzele medicale

Atunci când copilul și mama trec prin greva suptului, noțiunile cheie pentru a le depăși sunt răbdarea și perseverența. Primul lucru pe care trebuie să îl facă familia este să se asigure că refuzul sânului nu are cauze medicale. Dacă este vorba despre acestea, copilul va reveni cu plăcere la sân odată cu reducerea sau dispariția simptomelor.

Indiferent care sunt motivele pentru care micuțul a intrat în greva suptului, el are în mod evident nevoie de alinare și atenție. Contactul piele pe piele, menținerea micuțului în brațe sau într-un sistem adecvat de purtare, dormitul împreună îl vor ajuta să simtă că mama este alături de el.

Ce modificări poți face în timpul grevei suptului?

Unii copii care trec prin această etapă refuză sânul când sunt treji. Totuși, îl acceptă în somn, când sunt aproape adormiți sau când încep să se trezească. E important ca mama să stea cât de mult poate lângă micuț și să-i ofere sânul în momentele menționate.

De asemenea, e bine ca în momentul hrănirii să nu existe în jur lucruri care să îi distragă atenția. Ar putea ajuta și schimbarea ritualului de alăptare. Dacă refuză sânul când mama stă jos, l-ar putea accepta în timp ce ea îl plimbă în brațe sau îl leagănă.

Alte ponturi:

  • Mama poate scoate puțin lapte din sân înainte de a încerca să hrănească micuțul, pentru ca fluxul să fie bun și el să nu facă efort prea mare.
  • Copilul trebuie pus la sân mai des ca înainte, fără a aștepta să dea semne că i-ar fi foame. E o capcană să credeți că va suge mai bine dacă e flămând. Dimpotrivă, de frustrare, ar putea să respingă sânul.
  • Dacă refuză cu frenezie sânul, mama îi poate picura puțin lapte muls în guriță și apoi să îi ofere sânul din nou.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre greva suptului, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa