Mai alăptezi sau nu dacă ai răcit? Ce recomandă Academia Americană de Pediatrie

Andreea Popa
raceala

Mamă răcită, copil alăptat. Ai răcit și alăptezi? E mai bine să întrerupi alăptarea sau să continui? Eşti răcită şi ai face orice să nu-i transmiţi virusul şi bebeluşului tău. Şi nu ştii dacă este mai bine ca în aceste câteva zile, până te pui tu din nou pe picioare, să continui să alăptezi sau nu. Răspunsul corect în textul de mai jos:

S-ar putea ca unele persoane din jur să-ţi sugereze să stai câteva zile cât mai departe de bebeluş, deci inclusiv să întrerupi alăptarea, pentru a nu-l îmbolnăvi şi pe el. Sau să-ţi spună că, dacă faci febră, e clar că nu mai poţi alăpta.

Însă adevărul este cu totul altul. Nu doar că e permis, ci este chiar indicat să continui să-ţi alăptezi copilul dacă te-ai îmbolnăvit. Sunt foarte puţine bolile care reprezintă într-adevăr o contraindicaţie pentru alăptare. Iar banalele răceli și viroze nu fac parte dintre ele.

Multe dintre aceste mituri le vei găsi explicate în Ghidul pentru alăptare, scris de dr. Jack Newman.  Cartea poata fi cumpărată de AICI.

Mamă răcită, copil alăptat. Anticorpii se transmit prin lapte, virusurile nu

Partea proastă atunci când tu te îmbolnăveşti este că sunt şanse mari să îi dai răceala şi copilului. Iar asta indiferent dacă alăptezi sau nu. De ce? Pentru că virusurile nu se transmit prin laptele matern. În schimb, sunt contagioase încă de dinainte ca tu să ai primele simptome, indiferent că este vorba despre febră, durere în gât, nas care curge, strănut, diaree etc. Deci cel mic a fost deja expus virusului înainte ca tu măcar să ştii că te-ai îmbolnăvit.

Partea bună este că, dacă nu întrerupi alăptarea, copilul va face în general o formă mult mai uşoară a bolii, datorită laptelui matern. Lapte prin care tu îi transmiţi lui anticorpi, pe care organismul tău deja îi produce şi care sunt „antrenaţi” să lupte exact cu virusul care te-a dat (sau v-a dat) peste cap.

Mamă răcită, copil alăptat. Pediatrii recomandă continuarea alăptării

Iată ce spune Academia Americană de Pediatrie (AAP) în legătură cu acest subiect: „Dacă mama opreşte alăptarea de la primele simptome de răceală sau gripă, nu face decât să reducă protecţia oferită copilului şi să crească astfel şansele ca bebeluşul ei să se îmbolnăvească, respectiv să facă o formă mult mai severă a bolii decât dacă ar fi fost alăptat în continuare”.

Reprezentanţii AAP reamintesc că laptele matern îi oferă copilului inclusiv grăsimi, proteine, imunoglobuline, microelemente, enzime, celule albe din sânge etc. Iar toate aceste substanţe îl protejează împotriva multor boli şi infecţii nu doar cât timp este alăptat, ci şi după înţărcarea lui.  Deci, să-l privezi pe bebeluş de laptele matern exact în perioada în care el se luptă cu un virus nu este deloc o idee bună.

În plus, este mai comod şi pentru tine să continui să-ţi alăptezi copilul, iar în acest fel nici nu rişti ca pe lângă răceală să te trezeşti şi cu o mastită sau canale înfundate.

Este adevărat că, în timpul bolii, producţia de lapte poate să scadă, dar aceasta îşi va reveni repede în momentul în care te vei simţi mai bine.

Ești răcită? Poţi lua medicamente chiar dacă alăptezi

Unele mame întrerup alăptarea atunci când sunt răcite nu de frică să nu-şi îmbolnăvească bebeluşul, ci din cauza medicamentelor pe care le iau. Există însă multe substanţe care sunt permise atât în sarcină, cât şi în alăptare.

În general, ar fi bine să iei medicamente doar după recomandarea medicului, chiar dacă tu eşti sigură că sunt permise în alăptare. Motivul ar fi că, în timp, pot să apară noi informaţii cu privire la acestea. Sau există posibilitatea ca producătorul să adauge o nouă substanţă în compoziţie, care să nu fie permisă în alăptare. Iar astfel, medicamente care în urmă cu ceva vreme erau sigure pentru mamele care alăptează să fie anul acesta pe lista celor contraindicate. Dacă totuşi nu vrei să mergi la medic, citeşte de fiecare dată prospectul medicamentului.

Ideal ar fi să cauţi medicamente simple, care conţin o singură substanţă. De exemplu, ibuprofenul şi paracetamolul sunt permise în alăptare şi se găsesc în forma simplă.

Dacă în continuare ai emoţii în legătură cu trecerea medicamentelor în laptele matern, evită-le pe cele cu eliberare prelungită sau modificată şi optează pentru unele care necesită luarea a 3-4 doze pe zi. Astfel, poţi lua medicamentul între mesele de lapte ale copilului.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa