Mâncărime în zona sfârcurilor. Care sunt cauzele și tratamentele potrivite

Una dintre neplăcerile care cauzează disconfort în rândul femeilor se numără și cea de mâncărime în zona sfârcurilor. Descoperă în rândurile de mai jos ce poate duce la apariția acestei probleme, dar și ce măsuri trebuie să iei.

Mâncărime în zona sfârcurilor: eczema

Una dintre problemele care pot favoriza apariția mâncărimii la sâni, mai exact în zona mameloanelor, este chiar afecțiunea cunoscută sub numele de eczema. Aceasta se manifestă la nivelul pielii și face ca ea să se usuce, să se înroșească și să apară senzația de mâncărime. În unele cazuri afecțiunea poate să ducă la apariția crustelor, dar și la sângerare, potrivit site-ului medical www.webmd.com. Bine de știut este că poate afecta toate categoriile de vârstă. De asemenea, în multe dintre cazuri persoanele care suferă de eczemă sunt depistate pozitiv și la testarea pentru stafilococul auriu, fapt ce face ca boala să fie mai greu de tratat. Vestea bună este că simptomele afecțiunii se pot ameliora dacă pielea este hidratată corespunzător, dar și dacă se renunță la loțiunile și gelurile de duș care o usucă. Deseori medicul recomandă creme emoliente și pe cele care conțin steriozi topici.

Sarcina și alăptarea

Mâncărime în zona sfârcurilor? Atunci trebuie să știi că specialiștii de la National Eczema Society susțin că neplăcerea este una des întâlnită pe perioada celor nouă luni de sarcină, dar și în cea de alăptare. De multe ori afecțiunea poate îngreuna procesul de alăptare din cauza iritației și fisurilor care apar la nivelul mameloanelor. De ajutor în acest caz este ca mama să evite pe cât posibil săpunul sau alte produse care pot favoriza uscarea pielii, să folosească sutiene sau bustiere din bumbac (ele permit circularea aerului, respectiv ameliorarea simptomelor), dar și să aplice un strat subțire de lanolină în zona sfârcurilor.

Mâncărime în zona sfârcurilor: apare des la persoanele care practică sporturi

Senzația de mâncărime în zona sfârcurilor apare frecvent și la persoanele care practică sport, cum sunt alergătorii. Mai exact, în timpul activității fizice mameloanele se ating des de îmbrăcăminte, fapt ce duce la apariția iritației, a durerii, a roșeții, dar și la uscarea pielii. Specialiștii recomandă aplicarea de creme antiseptice, dar și evitarea produselor de igienă care favorizează uscarea pielii. De asemenea, se poate preveni rănirea și dacă se aplică o bandă specială (de tip chirurgical), dar și dacă se folosește creme de tip barieră, cum sunt cele care conțin gelatină sau oxid de zinc.

Boala Paget

O altă cauză care poate duce la apariția mâncărimii la nivelul sfârcurilor este și boala Paget, un tip mai rar de cancer mamar. Boala afectează 2 femei din 100 care sunt diagnosticate cu cancer de sân și se manifestă prin erupție cutanată roșie care apare la nivelul mamelonului, dar și la aroela din jur, combinată cu senzația de arsură sau de mâncărime. De cele mai multe boala Paget poate să fie confundată cu eczema, iar acest lucru se întâmplă deoarece simptomele celor două sunt similare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()