Medicamente pentru mame care alăptează

Ramona Dinescu

Durerile se tratează cu medicamente. Dar, dacă alăptăm, ce medicamente avem sau nu avem voie să ne administrăm? Un ghid necesar femeilor care alăptează.

Majoritatea medicamentelor nu au fost testate pentru mamele care alăptează așa că nimeni nu știe cu exactitate cum un anumit medicament poate afecta un bebeluș alăptat. Însă din moment ce foarte puține efecte adverse au fost raportate, majoritatea medicamentelor ce se eliberează fără rețetă, luate cu moderație și doar atunci când este nevoie, sunt considerate a fi sigure, conform recomandărilor făcute de FDA (US Food and Drog Administration). Chiar și mamele care trebuie să-și administreze zilnic medicamente pentru unele afecțiuni precum epilepsie, diabet sau tensiune arterială, pot să și alăpteze. Însă, înainte de toate trebuie să ceară sfatul și recomandarea medicului pediatru. Pentru a reduce riscul la care se poate expune bebelușul, mama poate lua medicamentul după o sesiune de alăptare sau înainte de somnul copilului.

Lista de medicamente sigure pentru mamele ce alăptează

Există o listă cu medicamente considerate sigure în cazul mamelor ce alăptează, publicată de Academia Americană de Pediatrie, listă expusă de aproape 20 de ani și pe al cărei conținut nu s-a mai intervenit.

–          Acetaminophen (paracetamol)

–          O serie de antibiotice

–          Medicamentele pentru epilepsie

–          Majoritatea antihistaminicelor

–          Majoritatea medicamentelor pentru tensiune arterială ridicată

–          Medicamentele pe bază de cofeină (cu moderație, doar la sfatul medicului)

–          Codeină

–          Medicamente decongestionante

–          Ibuprofen

–          Insulină

–          Chinină

–          Medicamentele pentru afecțiunile glandei tiroide

–          Aspirină (cu moderație, doar la sfatul medicului).

Lista de medicamente interzise în cazul mamelor ce alăptează

Dacă unele medicamente pot fi administrate în cazul lehuzelor, există și o listă cu anumite medicamente interzise. Acestea se transmit în laptele matern și pot expune bebelușul unui risc major.

–          Medicamentele ce conțin bromocriptină (există un medicament pentru Parkinson) deoarece această substanță duce la scăderea și chiar stoparea lactației.

–          Majoritatea medicamentelor necesare în chimioterapie pentru cancer – din moment ce omoară celule din organismul mamei, pot face rău și bebelușului.

–          Ergotamină, o substanță activă ce se regăsește în unele medicamente împotriva migrenelor. Este periculoasă deoarece poate cauza stări de vomă, diaree sau convulsii în cazul nou născuților.

–          Medicamentele ce conțin litiu (pentru bolnavii maniaco-depresivi).

–          Metrotexat, o substanță activă folosită pentru bolnavii de artrită poate afecta sistemul imunitar al copilului.

Indiferent dacă ai o afecțiune pasageră sau suferi de ceva cronic, pentru orice medicament, este o responsabilitate obligatorie din partea ta să ceri sfatul medicului. În plus, așa cum avertizează orice medic, consumul de droguri și abuzul de tutun și alcool din partea unei mame ce alăptează sunt extrem de dăunătoare și periculoase pentru bebeluș.

Pe totuldespremame.ro găsești o secțiune întreagă dedicată alăptării, cu cele mai bune sfaturi și cele mai interesante soluții pentru problemele mamelor care alăptează.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa