O poză postată recent de o mamă ne arată că laptele matern e extraordinar!

Raluca Dumitrică
laptele-matern-totul-despre-mame

Laptele matern este o sursă inepuizabilă de uimire, iar exemplul de mai jos ne confirmă acest lucru!

Mallory Smothers, o mamă din Statele Unite ale Americii, a postat în urmă cu câteva zile pe Facebook o fotografie în care se aflau două punguţe cu lapte colectat de la ea, muls în două zile diferite, şi în două circumstanţe diferite, imagine care arată încă o dată faptul că laptele matern este pur şi simplu extraordinar!

Citeşte şi: Colostrul sau „aurul lichid” – prima hrană a bebeluşului

Mallory s-a folosit de o pompă de sân pentru a colecta laptele din ambele punguţe. Potrivit self.com, care citează pagina de Facebook a mamei, laptele din punguţa aflată în partea stângă a fost colectat într-o seară de joi, înainte ca eaşi familia ei să meargă la culcare. Câteva ore mai târziu, adică în jurul orei 03:00 dimineaţa, în ziua de vineri, mama a observat că fetiţa ei era îmbujorată, nervoasă şi avea nasul înfundat, ceea ce a făcut-o pe ea să se gândească la faptul că poate fi vorba despre o răceală. La câteva ore de la această observaţie, mama s-a mai muls o dată, observând că laptele sau avea o culoare cu mult diferită faţă de cea a laptelui muls înainte de culcare, cu câteva ore înainte, deci. „Priviţi cât de mult seamănă laptele colectat vineri (din punga din dreapta, n.r.) cu colostrul, acest super lapte plin de anticorpi şi leucocite, adică acele globule albe din sânge care se lupta cu infecţiile, lapte care este produs în primele zile de după naştere”, a scris Mallory pe contul său personal de Facebook.

laptele matern extraordinar
Foto: Mallory Smothers/Facebook

O bănuială întărită științific

Surprinsă de diferenţa de culoare, Mallory s-a folosit de internet pentru a afla răspunsuri la întrebările care o frământau şi a descoperit un studiu din 2013 semnat de Clinical and Translational Immunology şi publicat de nature.com, o prestigioasă platformă în care se publică analize, studii de lungă durată şi alte materiale medicale. Totul a fost menţionat pe Facebook, într-o postare publică.

„Aşadar… ceea ce vedeţi e absolut fantastic. Am citit nu demult un articol dintr-o revistă medicală despre cum laptele mamei se schimbă pentru a face faţă nevoilor copilului, dar se schimbă în mai multe feluri, nu doar din punct de vedere caloric. În articol, doctorul spunea că atunci când un bebe mănâncă, se creează un vid în care saliva bebeluşului se strecoară în sfârcul mamei. Acolo se crede că receptorii glandelor mamare interpretează această salivă şi o scanează de bacterii şi virusuri, iar, dacă descoperă ceva în neregulă (de exemplu, dacă bebeluşul este răcit sau se luptă cu o infecţie), corpul mamei va schimba compoziţia imunologică a laptelui, adaptând-o la bolile copilului prin producerea unor anticorpi speciali concepuţi pentru această situaţie. (Informaţiile ştiinţifice susţin acest lucru, iar un studiu din 2013 făcut de Clinical and Translational Immunology a descoperit că atunci când un bebeluș e bolnav, numărul leucocitelor din laptele mamei sale creşte). Aşa că se pare că am pus bine în minte informaţia asta, până astăzi, când am văzut punguţele cu lapte pe care eram gata să le pun în congelator şi mi-am dată seama de ce culoarea e diferită”.

Mallory şi-a încheiat postarea cu o stare de surprindere totală, pe care a împărtăşit-o cu prietenii săi: „Absolut fantastic, nu? Corpul uman nu încetează niciodată să mă uimească!” Uimiţi au fost şi oamenii care au intrat în contact pe Facebook cu postarea ei, aceasta având până în acest moment aproape 74.000 de distribuiri. Iar comentariile lui Mallory la postare au fost pe măsură, mama scriind, atunci când o prietenă i-a spus că e incredibilă, „nu, sânii mei sunt incredibili!”

Citeşte şi:
Alăptare de succes după întoarcerea la serviciu: 7 sfaturi practice
Îngrijirea sânilor înainte şi după alăptare
Trucuri pentru pomparea ocazională a laptelui matern

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa