Știm cât de important este laptele matern pentru bebeluși, dar care sunt beneficiile alăptatului pentru mame?

Veronica Guzun, redactor
beneficiile alăptatului pentru mame

Este binecunoscut că un bebeluș alăptat se bucură de nenumărate avantaje, despre ce se vorbește mai puțin însă sunt beneficiile alăptatului pentru mame, cum ar fi o recuperare mai rapidă după naștere, un risc mai redus de a face boli cardiovasculare și chiar unele cancere.

Despre alte beneficii ale alăptatului puteți citi și în Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman. 

Alăptatul și recuperarea după naștere

Alăptatul ajută la refacerea mai rapidă a organismului, în special a uterului. Mai exact, după naștere se reduce pierderea de sânge prin intensificarea ritmului contracțiilor uterului. Dintr-o cercetare condusă de Selina Chua, în care au participat 11 proaspete mame a reieșit că rata contracțiilor uterului a fost aproape dublă în cazul mamelor care alăptau. În țările mai puțin dezvoltate, sângerările de după naștere reprezintă o cauză importantă a mortalității mamelor, iar alăptatul este cea mai la îndemână metodă de a reduce intensitatea acestor sângerări.

Alăptatul și bolile cardiovasculare

Bolile inimii sunt cea mai frecventă cauză a mortalității în rândul femeilor din SUA. De aceea este important să știm că alăptatul reduce semnificativ riscul apariției blocajelor în arterele inimii sau în sistemul circulator, nu doar în perioada cât oferim sân copilului, ci pe termen lung. În 2009, echipa condusă de Eleanor Schwarz a publicat rezultatele unei cercetări la care au participat 140.000 de femei la post-menopauză, cu vârsta medie de 63 de ani, care au avut cel puțin o naștere. Cercetătorii au analizat legătura între riscul de a face boli cardiovasculare și perioada cât femeia a alăptat. S-a ținut cont și de factori precum vârstă, numărul de nașteri, venit, precum și stare de sănătate (hipertensiune, diabet, colesterol mărit). În comparație cu cele care nu au alăptat deloc, mamele ce și-au hrănit la sân copiii mai mult de 12 luni erau mai puțin predispuse la hipertensiune (38.6% versus 42.1%), diabet (4.3% versus 5.3%), trigliceride și colesterol mărite în sânge (12.3% versus 14.8%) și apariția unei boli cardiovasculare după menopauză (9.1% versus 9.9%). Totuși mamele care au alăptat nu par a fi mai puțin predispuse la obezitate.


Sursă foto: psychologytoday.com

  • Întrebări şi răspunsuri despre alăptat

Alăptatul și cancerul la sân

Beneficiile pentru sănătatea mamei care alăptează trec dincolo de rata mai redusă a riscului de a face boli cardiovasculare. Se pare că alăptatul presupune și apărarea împotriva unor cancere, cum ar fi cel de sân. Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer a realizat un studiu de amploare privind legătura între alăptare și cancerul la sân. Raportul, publicat în 2002, a examinat informațiile din 47 de studii epidemiologice din 30 de țări, în care au participat 50.000 de femei cu cancer mamar și un număr dublu de femei care nu sufereau de această boală. Femeile care nu născuseră niciodată aveau o rată cu 15% mai mare de îmbolnăvire de cancer. De asemenea, 80% dintre femeile care nu aveau cancer își alăptaseră copiii. Cele mai importante concluzii ale studiului sunt că riscul de a face cancer mamar scade cu 7% după fiecare naștere și cu încă 4% pentru fiecare an în care mama a alăptat.

Alăptatul și cancerul ovarian

În 2013, Dada Su și colegii au publicat rezultatele unei cercetări care a durat doi ani și s-a desfășurat în provincia Guangdong din sudul Chinei. În studiu au participat 500 de femei afectate de cancer ovarian și tot atâtea femei fără această boală. Ca rezultat a reieșit că atât nașterile, cât și perioada cât mamele au alăptat au au avut o influență asupra scăderii riscului de a face cancer ovarian. Mai mult decât atât, comparativ cu mamele care aveau doar un copil, rata de îmbolnăvire la mamele cu doi copii era cu 15% mai mică și cu 60% mai mică la mamele cu trei sau mai mulți copii. Comparativ cu mamele care au alăptat 10 luni sau mai puțin, cele care au dat copiilor sân între 11-20 de luni aveau un risc cu 35% mai mic de a face cancer ovarian, la mamele care au alăptat 21-30 de luni riscul scădea cu 70% și ajungea până la 90% la mamele care au alăptat mai mult de 30 de luni în total pe toți copiii născuți.

În loc de concluzii

Pe lângă mesajul clar că nașterile și alăptatul influențează în bine pe termen lung starea de sănătate a mamei, cercetările actuale trebuie să se concentreze și pe găsirea soluțiilor ca și mamele care nu reușesc să alăpteze să poată beneficia de rezultatele acestor studii.

Despre alte beneficii ale alăptatului puteți citi și în Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa