Studiu despre alăptare făcut timp de 30 de ani: Copiii alăptați sunt mai educați și câștigă mai bine

TOTUL DESPRE MAME
Alaptare reusita cu capsulele More Milk de la Mother Love / Totul despre mame

Un studiu despre alăptare, făcut în Brazilia pe 6.000 de copii din toate mediile sociale, începând cu anul 1982, a arătat că acei copii care au fost alăptați au studiat mai mult, au IQ mai ridicat și câștiguri mai bune față de copii nealăptați, indiferent de statutul social al familiilor din care proveneau.

Cercetătorii din Brazilia au urmărit 6.000 de copii timp de 30 de ani, ceea ce le-a permis pentru prima dată să vadă efectele pe termen lung ale alăptării. Aproape 3.500 dintre ei, acum ajunși adulți, au acceptat invitația de a fi intervievați și de a li se măsura IQ-ul. Cei alăptați s-au dovedit mai inteligenți, au studiat mai mulți ani și câștigă mai bine în comparație cu cei care nu au fost alăptați. Și cu cât perioada de alăptare a fost mai lungă, cu atât beneficiile au fost mai mari.

Citește ”Ghidul pentru alăptare” al doctorului Jack Newman, o carte esențială pentru proaspetele mame și o carte pe care toți membrii familiei ar trebui să o citească. Aceasta este disponibilă AICI.

Prima dovadă a beneficiilor alăptării pe termen lung

Se știa deja că alăptarea poate crește IQ-ul copiilor. Întrebarea la care cercetătorul Bernardo Lessa Horta, de la Federal University of Pelotas din Brazilia, a vrut să răspundă a fost dacă acest beneficiu duce și la rezultate mai bune în viața de adult. „Studiul nostru oferă prima dovadă că alăptarea pentru o perioadă lungă de timp crește inteligența până la cel puțin 30 de ani și are efecte atât la nivel individual, cât și la nivelul societății, prin îmbunătățirea nivelului de educație și a câștigurilor”, a declarat cercetătorul. Un aspect pe care specialiștii țin să îl sublinieze este că au fost studiați copii din toate mediile sociale, iar cei care au ajuns să aibă o situație mai bună la vârsta de 30 de ani nu făceau parte neapărat din clasele sociale avantajate.

Alăptarea nou-născutului. 20 de întrebări comune despre alăptat

În analizarea rezultatelor studiului, care a fost publicat în Lancet Global Health Journal, s-a luat în considerare și nivelul de venituri al familiei, nivelul de educație, dacă mamele au fumat sau nu, vârsta mamelor, greutatea la naștere și tipul de naștere.

10 superalimente pentru mamele care alăptează

Acizii grași din laptele matern și dezvoltarea creierului

Constatarea principală a fost că toți copiii alăptați au un nivel mai ridicat al IQ-ului, sunt mai educați și au câștiguri mai bune. Însă cu cât perioada în care copiii au fost alăptați a fost mai lungă, cu atât beneficiile au fost mai ridicate. Copiii alăptați timp de 12 luni au avut un IQ cu patru puncte mai mare față de cei alăptați pentru o lună, au studiat cu un an mai mult și au câștigat cu 70 de lire pe lună mai mult – în jur de o treime față de salariul mediu.
Cercetătorul spune că nu poate ignora faptul că mamelele care au alăptat și-au încurajat copiii în alte moduri: „Sunt persoane care susțin că nu atât alăptatul ajută copiii cât faptul că mamele care alăptează au o motivație diferită și o capacitate mai mare de a-și sprijini copiii. Însă, există dovezi și din alte studii despre valoarea nutrițională a laptelui de mamă, bogat în acizi grași polinesaturați, care sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului. Alte studii sugerează faptul că numai copiii cu un anumit genotip au aceste beneficii, aspecte pe care le analizăm și pe cohorta noastră”, a declarat specialistul pentru The Guardian.

10 răspunsuri despre alăptare de la dr. Jack Newman, expertul nr. 1 în alăptare

6 luni de alăptare, suficiente să existe cele mai multe beneficii

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă timp de șase luni. Horta spune că acei copii alăptați pentru 6 luni au parte de cele mai multe beneficii de care au parte și cei alăptați pentru perioade mai lungi de timp.

Dr. Colin Michie, șeful Royal College of Paediatrics and Child Health’s  declară că „se știe că acei copii care sunt alăptați sunt mai bine protejați de infecțiile la plămâni sau la urechi, au un risc mai mic să devină obezi, însă este interesant să vedem că beneficiile alăptării pentru perioade mai lungi nu numai că ajută copiii în primii ani de viață, ci și pe termen lung. Ar trebui să ne asigurăm că proaspetele mămici sunt conștiente de beneficiile alăptării. Mai mult, trebuie să ne asigurăm că sunt sprijinite să alăpteze cât mai mult timp posibil”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa