Pomparea laptelui matern. Cum să folosești pompa de sân

Andreea Popa
pomparea laptelui matern pompă de sân
Pomparea laptelui matern îți dă bătăi de cap? Iată 5 trucuri care te vor ajuta să folosești mai ușor pompa de sân.
pomparea laptelui matern pompă de sân
Pomparea laptelui matern nu trebuie să fie o corvoadă

Trebuie să pleci câteva ore de lângă bebeluşul alăptat exclusiv la sân? Cu ajutorul câtorva trucuri pomparea laptelui matern devină foarte simplă!

Chiar dacă îţi alăptezi copilul, pot apărea unele situaţii în care eşti nevoită să pleci de acasă mai multe ore şi vrei să-i laşi celui mic lapte matern. Şi atunci faci cunoştinţă cu pompa de sân. Cu care, cel mai probabil, nu te vei prea înţelege şi nici nu vei reuşi să pompezi atât de mult lapte pe cât ţi-ai dori. Ceea ce nu înseamnă că nu ai lapte, aşa cum ar putea să-ţi atragă atenţia „binevoitorii” din jur. Ci doar că sânii tău s-au obişnuit cu suptul copilului iar lactaţia s-a reglat deja în funcţie de cerere. Şi nicio pompă nu va reuşi să atingă aceleaşi performanţe ca şi suptul bebeluşului. Dar pomparea laptelui matern poate fi mult mai ușoară!

Totuşi, tu ai nevoie să aduni măcar de-o masă de lapte pentru orele în care vei fi plecată. Ce faci? Sunt câteva lucruri despre care moaşele şi consultanţii în alăptare spun că ar ajuta mult.

Pomparea laptelui matern – 5 trucuri:

Pomparea laptelui matern – 1. Relaxează-te

Stresul poate împiedica organismul să producă lapte. Deci pompează-te într-un cadru plăcut, relaxant,  fără să stai cu ochii pe biberon, numărând mililitri de lăptic adunat. Ascultă muzică, ţine-ţi copilul în braţe sau uită-te la poze cu el de când era mic, mic. Oxitocina eliberată astfel în sânge va contribui la ejectarea laptelui matern. Un studiu din 2012 despre pomparea laptelui matern, realizat pe 162 de mame de copii prematuri, a arătat că femeile care se pompau în timp ce ascultau muzică liniştitoare şi se uitau la poze cu bebeluşii au reuşit să scoată de două ori mai mult lapte decât mamele din grupul de control, care nu au beneficiat de niciun fel de stimuli vizuali sau auditivi.

Pomparea laptelui matern – 2. Începe din timp

E posibil ca, orice încerci, să nu reuşeşti să aduni suficient lapte dintr-o singură pompare. De aceea e bine să începi întreaga operaţiune cu câteva zile înainte de plecarea ta. Pic cu pic, la un moment dat tot se va strânge suficient de-o masă sau două. Iar laptele proaspăt pompat şi pus într-un recipient steril, închis ermetic, se poate păstra în frigider până la 3-5 zile, la 4º C sau mai puţin.

Pomparea laptelui matern – 3. Masează-ţi sânii

Înainte de a începe sesiunea de pompare, masează-ţi sânii. Începe din zona subraţului. Cu vârful degetelor, fă mişcări circulare în acelaşi loc pentru câteva secunde. Mută-ţi apoi uşor mâna şi continuă masajul în jurul sânului. Treptat, coboară cu masajul spre aureolă. Mişcarea este similară cu cea făcută pentru depistarea unor noduli la sân. Dacă în timp ce pompezi vezi că nu mai curge lapte, opreşte-te şi reia masajul câteva minute iar apoi încearcă din nou să mulgi. Acesta este unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru o sesiune de pompare eficientă. De asemenea, de ajutor pot fi şi compresele calde puse pe sân cu câteva minute înainte să începi pomparea laptelui matern.

Pomparea laptelui matern – 4. Pompează cu copilul la sân

Dacă pui bebeluşul la un sân şi pompezi din celălalt, vei reuşi să colectezi lapte mai uşor. Iar asta deoarece suptul copilului va declanşa reflexul de ejecţie a laptelui, deci pomparea laptelui matern va fi mai uşoară. Totuşi, s-ar putea ca poziţia să nu fie tocmai confortabilă şi de aceea ar fi mai indicat să foloseşti în acest caz o pompă electrică, nu una manuală.

Pomparea laptelui matern – 5. Nu dispera

Chiar dacă nu reuşeşti să scoţi suficient lapte, nu intra în panică. Gândeşte-te că ceea ce pompezi acum este doar un „exces de lapte”, că organismul tău a ajuns în acest moment să producă exact atâta lapte cât are nevoie bebeluşul. Consultanţii în alăptare spun că este normal ca o mamă care alăptează la cerere de câteva luni să adune într-o sesiune de pompare doar în jur de 20-30 ml lapte. În plus, e normal ca volumul de lapte pompat să difere de la o zi la alta. De asemenea, dacă bebeluşul tocmai trece printr-un puseu de creştere, şansele să pui deoparte cu uşurinţă lapte matern pentru orele în care vei fi plecată scad destul de mult. Cantitatea de lapte este redusă şi în zilele în care eşti la menstruaţie sau la ovulaţie.  Şi nu uita că, niciodată, cantitatea de lapte pe care reuşeşti să o pompezi nu este o unitate de măsură pentru cantitatea de lăptic pe care bebeluşul o are la dispoziţie direct de la sursă.

Pomparea laptelui matern. Cât lapte ar trebui să-i las?

Cu privire la acest aspect, există doar nişte estimări pe care te poţi baza cât de cât, dar cum fiecare copil e diferit, nu e deloc o ştiinţă exactă. În principiu, un bebeluş alăptat exclusiv, cu vârsta între 1 şi 6 luni, consumă în medie 750 ml de lapte pe zi. Adică unii beau 550 ml, alţii 900 ml pe zi. Totuşi, luând în considerare media, poţi calcula cam cât are nevoie la o masă împărţind cei 750 ml la numărul de mese ale copilului. De exemplu, un bebeluş care suge de 8 ori pe zi ar avea nevoie la o masă de circa 90-100 ml lapte.

În cazul bebeluşilor mai mari, care au început deja diversificarea, estimările arată un consum mediu de lapte matern de circa 875 ml/zi la vârsta de 7 luni, respectiv de 550 ml/zi la 11-16 luni.

 

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman/Totul despre mameÎn acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa