SOS! Bebe lovit la fontanelă. Ce ai de făcut?

Fontanela adâncită, loviturile la fontanelă și tot ce ține de această zonă sensibilă constituie motive de îngrijorare până ce aceasta se închide.

Geo Mihalcea
bebe lovit la fontanelă
Bebe lovit la fontanelă? Iată ce trebuie să știi despre acest tip de accident!

Bebe lovit la fontanelă? Trage aer în piept și relaxează-te. Vei afla imediat ce trebuie făcut! Experții susțin că în majoritatea cazurilor lovitura nu este periculoasă, dar trebuie să fii atentă la anumite semnale de alarmă care te-ar putea trimite la medicul de familie ori chiar la neurolog.

Fontanela, numită în popor și „moalele capului”, are forma unui romb aflat în partea superioară a craniului la nou-născuți. Este de fapt un cartilagiu de creștere, deoarece acolo oasele capului nu s-au întărit încă.

Procesul acesta de sudare, de întărire nu are o dată fixă de realizare, la unii bebeluși se produce sub 1 an, dar poate dura și până la vârsta de 2 ani. Fontanela se caracterizează printr-o elasticitate deosebită, este acoperită de pielea capului, dar nu reprezintă o zonă fragilă care să te îngrijoreze peste măsură.

Fontanela se află în top 5 „cele mai mari griji ale unui părinte în primii ani de viață al unui copil”. Ne-au scris mămici îngrijorate de acest subiect, unele spun că fontanela lui bebe nu s-a închis, altele că o simt întărită mult mai devreme și mai este categoria cea mai numeroasă care vrea să știe ce trebuie făcut când bebe este lovit în moanele capului.

Cum spuneam, să luăm aer în piept și să aflăm răspunsul la acest frământări. Cum ne place nouă să spunem, un părinte informat este un părinte relaxat! Am discutat cu medici de încredere și hai să vedem care sunt răspunsurile lor!

Fontanela adâncită

Fontanela adâncită sau deprimată poate fi observată cu ochiul liber și de cele mai multe ori nu reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales dacă apetitul copilului este normal.

Urmărește dacă apar și alte simptome asociate:

  • Vărsături
  • Diaree
  • Somnolență
  • Febră
  • agitație

În plus, pulsarea fontanelei nu reprezintă deprimare ci este normală, aceasta pulsează în ritmul bătăilor inimii.

Dacă adâncirea (deprimarea) este evidentă, atunci putem vorbi despre deshidratarea bebelușului și trebuie să mergi neapărat cu copilul la un pediatru, mai ales dacă adâncirea este asociată cu simptomele menționate mai sus.

Mamele întreabă, experții noștri răspund

Copilului meu nu i s-a închis fontanela și a trecut de 1 an!

„La vârsta de un an, băieţelul meu are fontanela mare, aproape la fel ca la naştere. S-a închis foarte puţin, are cam 4,5 cm şi este uşor adâncită. I-am făcut profilaxia rahitismului la 2, 4, 6 şi 9 luni, cu calciu (10 zile) şi vitamina D3 injectabilă (200.000 u.i.). Ulterior, la sfatul medicului de familie, a făcut doze-şoc de D3 injectabil: la 11 luni (3 doze a 100.000 u.i.) şi la un an (o doză a 200.000 u.i.). Este bine să-i mai fac D3 injectabil sau să încep cu vigantol?“ (Maria Căldăraru, București)

Ce spune medicul

Fontanela, zona cunoscută popular drept „moalele capului”, se închide la imensa majoritate a copiilor în jurul vârstei de un an şi jumătate. Dacă diagnosticul de rahitism s-a pus şi pe baza altor semne, în afară de fontanela încă neînchisă, atunci dozele mari de vitamina D3 injectabil se justifică.

Cert este că trebuie să treci la administrarea pe gură a vitaminei D3 (vigantolul amintit de tine). Nu este necesar să-i dai copilului calciu decât de 1-2 ori pe săptămână, atâta vreme cât bea lapte – din 500 ml lapte (sau produse lactate), el îşi poate lua necesarul zilnic de calciu. De asemenea, profită cât mai mult de soare – vitamina D3 poate fi produsă şi în organism. În „ferestrele iernii“, adică în zilele mai calde şi însorite, ţine-l mai mult în parc, la aer.

Însă rahitismul nu este singura cauză care împiedică osificarea fontanelei. Dacă situaţia se menţine dincolo de vârsta de un an şi jumătate, medicul pediatru îţi va recomanda, cu siguranţă, investigaţii suplimentare.

Fetiței mele i s-a închis fontanela la 6 luni! Este grav?

„Fetiţei mele i s-a închis fontanela la 6 luni. Vă rog să-mi spuneţi ce implicaţii are acest fapt în viitor. Este recomandată administrarea de calciu?” (Daniela Moise, Iași)

În mod normal fontanela – „moalele capului”, după denumirea populară – se închide până la vârsta de un an şi jumătate. Sigur că acest lucru nu se întâmplă brusc: vârsta de un an şi jumătate este o medie şi, ca în toate valorile biologice, ea include un plus şi un minus. Totuşi, închiderea fontanelei la 6 luni este cam precoce.

De aceea sunt necesare nişte detalii: ar fi util de ştiut dacă fetiţa a primit calciu şi vitamină D în exces, peste ceea ce este normal la această vârstă. De asemenea, ar fi important de ştiut şi care este în prezent circumferinţa craniană a copilului. Până la obţinerea acestor date aş recomanda să-i întrerupeţi orice administrare de calciu, mai ales dacă fetiţa primeşte zilnic o cantitate adecvată de lapte. Ar fi bine ca medicul care o urmăreşte să-i evalueze lunar circumferinţa craniană.

Bebe lovit la fontanelă. Alertă de gradul 0 sau nu?

Loviturile la cap reprezintă o problemă pe care nu ai voie s-o treci cu vederea. Bebeluşii pot suferi astfel de traumatisme în urma căderilor din pat mai ales

Conform healthline.com, o mare parte a acestor traumatisme se soldează cu leziuni minore şi nu necesită îngrijiri medicale. Alteori, apar probleme mai grave decât un simplu cucui: contuzii, plăgi sau fracturi ale oaselor craniului, cu sau fără sângerare şi hematoame. Toate acestea trebuie tratate în cel mai scurt timp.

Un părinte informat este un părinte relaxat

Traumatismele cranio-cerebrale grave sunt însoţite de tulburări sau pierderea cunoştinţei, respectiv vărsături şi durere de cap (cefalee) intensă. Ele pot fi de trei grade:

comoţia cerebrală – micuţul leşină, dar pentru scurt timp, iar starea este total reversibilă;

* contuzia cerebrală uşoară – copilul îşi pierde cunoştinţa pentru una sau mai multe ore, cu dureri de cap, puls şi respiraţie modificate; şi această stare este, de asemenea, reversibilă;

* contuzia severă – apar leziuni ale creierului şi comă.
În plus, accidentele la cap pot fi însoţite de fracturi în diferitele porţiuni ale craniului, care necesită tratamente speciale.

Ce trebuie să faci după lovitură

Atunci când, într-o clipă de neatenţie, bebe a căzut şi s-a lovit la cap, trebuie să decizi rapid ce-i de făcut. Chiar dacă pare în regulă, nu a leşinat şi nu are vreo rană vizibilă, este bine să-l duci la un control medical, fie la pediatrul lui, fie la serviciul de urgenţe pentru copii.

Dacă lovitura la cap a produs o rană, o umflătură sau o vânătaie semnificativ mai mare, însoţite de pierderea cunoştinţei, trebuie să chemi de urgenţă ambulanţa. Printr-un serviciu specializat, transportul micului pacient se face în siguranţă, imobilizând gâtul şi menţinând coloana vertebrală dreaptă.

Părerea medicului contează!

După orice fel de accident ce implică o lovitură la cap, copilul va fi consultat de către medicul de familie şi, eventual, de un neurolog. Şi asta pentru că traumatismele capului au atât repercusiuni imediate, cât şi efecte ulterioare, care nu pot fi întotdeauna prevăzute după un examen sumar. Doar specialistul va putea diagnostica tipul leziunii, gravitatea ei şi necesitatea realizării altor examene de laborator sau imagistice (tomografie) necesare unui diagnostic corect.

Orice întrebare ai avea în viața de proaspăt părinte, în „Cartea bebelușului” își va găsi răspunsul! Comandă întregul pachet AICI.

Ce te va întreba medicul

Cu siguranţă că în primele minute după accident nu te vei gândi decât la copil, la spaima sau durerea pe care le simte. Dar ai nevoie de toată puterea ta de concentrare pentru a identifica simptomele de risc maxim. Este bine chiar să notezi tot ce ţi se pare ciudat, pentru că medicul neurolog va avea mai târziu nevoie de detalii:

* dacă micuţul şi-a pierdut sau nu cunoştinţa în urma accidentului;
* în ce moment s-a întâmplat necazul (ora, minutele);
* cum s-a produs accidentul;

* dacă micuţul a vărsat, chiar şi foarte puţin;
* daca îl doare capul (cefaleea poate fi uneori mai accentuată într-o parte);
* dacă ia alte medicamente sau suferă de vreo boală (afecţiuni convulsive, diabet zaharat sau tendinţă crescută la sângerare).

Semnale clare de alarmă

• copilul îşi pierde cunoştinţa;
• are convulsii;
• vomită;
• respiră anormal sau îi bate neregulat inima;
• îi sângerează nasul, ochii, urechile sau guriţa;
• are echimoze (vânătăi) în jurul ochilor sau urechilor;

Dacă observi oricare dintre aceste semne, sau te îngrijorează orice altă modificare în comportamentul sau starea generală a copilului, cheamă ambulanța!

Cum previi și cum tratezi un bebe lovit la fontalenă

După toate aceste noțiuni medicale de urgență, pe care orice părinte trebuie să le știe din timp, hai să îți mai dăm câteva ponturi care te vor pregăti și mai bine pentru astfel de accidente!

• Majoritatea bebelușilor cad cel puțin odată și se lovesc la fontanelă, deci nu doar tu ești într-o astfel de situație!

• Capul bebelușilor reprezintă aproximativ o treime din corpul bebelușilor, deci și aceasta poatre reprezenta un motiv de dezechilibrare.

• Capacitatea fizică și abilitățile motrice ale bebelușilor sunt într-o continuă schimbare și le afectează stabilitatea și coordonarea. O plimbare adorabilă și ocilantă (mersul legănat de bebe) îi poate pune în pericol atunci când întâlnesc o suprafață nouă, neuniformă sau atunci când văd un obiect atractiv spre care aleargă brusc.

Unde pot cădea bebelușii? Oricunde! Pot aluneca în cădiță la baie, pot cădea din pat sau din scaunul de mâncat, se pot împiedica de mobila din casă, de obiecte sau pur și simplu pe o podea, pot aluneca pe trepte, din dealgăn sau din premergător (obiect nerecomandat de specialișii în puericultură).

• Înălțimea de la care cade un bebeluș este direct proporțională cu gravitatea rănii. De exemplu, dacă a căzut de la o distanță mai mare, cum ar fi pătuțul, riscul este mai grav decât dacă ar fi căzut din picioare pe podea.

După o lovitură la cap bebe poate avea dureri de cap și un disconfort general, însă, neputând să comuunice poate părea agitat sau va avea dificultăți de adormire.

• Majoritatea loviturilor la fontalenă sunt ușoare, iar tu trebuie să urmărești simptomele pe care le prezintă copilașul după impact. Între timp poți aplica gheață pe zona rănită, evaluează cum arată zona respectivă, fii atentă cum și cât doarme.

La orice semn de neliniște, mergi cu puiul tău la medicul de familie.

Un studiu efectuat în 2016 de către cercetătorii suedezi au scos la iveală faptul că există o posibilă legătură între o leziune traumatică a creierului (inclusiv contuzii ușoare) din copilărie și un risc crescut de apariție a problemelor de sănătate mintală sau chiar dizabilități la maturitate. Evident, copiii cu leziuni multiple ale capului prezintă riscuri pe termen lung.

Academia Americană de Pediatrie reflectă acest lucru cu cercetări bine documentat. În studiul copiilor diagnosticați cu o leziune cerebrală traumatică de la ușoară la severă, 39% au dezvoltat simptome neuropsihiatrice până la 5 ani după leziune, cum ar fi cefalee, tulburări mintale, dizabilități intelectuale, depresie / anxietate, convulsii sau leziuni cerebrale.

Securizează-ți casa și toate zonele în care bebe ar putea cădea, căci cea mai bună cale de a trata o leziune cereblă este… să previi apariția sa!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa