Aftele la bebeluși. De ce apar și cum se pot trata eficient

Cristina Călin, redactor
aftele la bebelusi

Aproape toți bebelușii trec printr-un episod de afte orale. Nu este nimic grav, chiar dacă sunt foarte supărătoare pentru cel mic. De vină pentru ele este ciuperca Candida albicans. Partea bună este că există remedii care să îl ajute să scape repede de bubițele supărătoare din guriță.

Este normal ca în corpul nostru să existe diverse tipuri de ciuperci, care, de obicei, nu produc simptome. Totuși, atunci când sistemul imunitar nu poate lupta cu ele, încep să ne deranjeze. La fel se întâmplă și cu Candida albicans. La bebeluși poate să apară sub formă de afte orale, însă, uneori își face simțită prezența sub formă de eczeme în zona scutecului sau a bărbiei. Chiar și mamele care alăptează se pot lupta cu acest tip de infecție la nivelul sfârcurilor.

Acest articol conține recomandare de produs.

Aftele orale pot apărea la bebeluși încă din primele zile de la naștere. Unii dintre ei au simptome, alții nu, iar lumea științifică nu știe încă să explice acest fenomen. Oricum, nu este o afecțiune gravă. De cele mai multe provoacă disconfort, mai ales că îngreunează procesul de hrănire.

Candida albicans trăiește în gura noastră aproape tot timpul. Dacă sistemul imunitar este puternic, ea nu provoacă niciun fel de probleme. Când acesta are probleme, ciuperca se multiplică și încep să apară leziunile pe limbă și în partea interioară a gurii. La bebeluși, aftele orale apar din cauză că sistemul lor imunitar nu este dezvoltat suficient și atunci nu poate lupta cu infecția.

Aftele la bebeluși. Simptome

Dacă simți că bebelușul tău este iritat și are o stare de disconfort și, mai ales, dacă observi că mănâncă mai greu sau refuză mesele poți să te uiți după următoarele semne ale aftelor orale:

  • Mici puncte albe pe cerul gurii, pe interiorul obrajilor și pe limbă—acestea pot semăna cu niște pete de lapte, însă dacă încerci să le ștergi, nu dispar.
  • Semne de sângerare ale punctelor albe din gură și de pe limbă.
  • Roșeață în jurul punctelor albe.
  • Durere resimțită în zona aftelor.
  • Colțurile gurii uscate.

Problema cea mai mare este că aftele orale nu dispar fără tratament. Dimpotrivă, numărul lor va fi din ce în ce mai mare și odată cu trecerea timpului vor fi tot mai greu de vindecat. În general, copiii manifestă iritabilitate crescută și incapacitatea de a mânca din cauza durerii provocate de afte. O atenție specială trebuie să o acorzi mai ales dacă alăptezi. Infecția poate trece de la bebeluș la tine și înapoi, așa că este bine să vă tratați amândoi pentru a putea scăpa de ea.

Cum iau bebelușii Candida albicans?

Atunci când aftele la bebeluși apar în primele zile de viață este posibil ca infecția să fi ajuns la el de la tine în timpul nașterii vaginale. În timpul sarcinii este destul de comună apariției Candidei albicans mai ales din cauza schimbărilor hormonale prin care treci. De aceea, este o afecțiune foarte comună la bebelușii de până în două luni. După această vârstă apare în cazul tratamentelor cu antibiotice care distrug și bacteriile bune de la nivelul gurii sau din cauza unui sistem imunitar mai fragil.

Aftele orale la bebeluși mai pot apărea și în cazul micuților alăptați atunci când mama nu șterge bine sânul după hrănire, iar umiditatea favorizează dezvoltarea ciupercii. Tetita biberonului și suzeta sunt și ele factori care influențează apariția aftelor.

Aftele orale la bebeluși sunt contagioase?

Dacă alăptezi riscul de a lua ciuperca de la bebeluși este foarte mare. Simptomele tale include dureri la nivelul sfârcurilor și senzația de arsură. De asemenea, vei avea mâncărimi și vei observa o schimbare la nivelul texturii țesuturilor. Sunt cazuri în care Candida ajunge și la scutec, provocând eritem fesier.

Cum se tratează aftele orale la bebeluși?

Tratamentul pentru afte trebuie urmat atât de mamă, cât și de bebeluș, pentru a opri răspândirea ciupercii. Cel mai bine este să mergi la medicul pediatru care îți va prescrie cele mai potrivite soluții. De obicei, este bine să urmezi tratamentul pentru cel puțin 10 zile pentru a preveni reinfectarea. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că trebuie să începi cât mai repede de la apariția aftelor, pentru că, în cazurile mai severe poți ajunge să îi dai copilului chiar medicamente.

Unul dintre remedii poate fi Anaftin Baby, un gel oral bioadeziv. Componentele sale naturale contribuie la reducerea durerii şi a roşeţei în zonele afectate. Înainte de a-l aplica ai grijă să fii foarte curată pe mâini și să te speli și când termini tratamentul

Parinții pot aplica Anaftin Baby ori de câte ori este nevoie, fără teama de supradozare. Avantajul acestui produs este că nu conține anestezic (de ex. lidocaină sau benzocaină) sau alte substanțe cu posibile efecte secundare și interacțiuni periculoase cu alte substanțe.

Cum poți preveni apariția aftelor la bebeluși?

Din păcate, nu poți face mai nimic pentru a preveni infectarea copilului tău cu Candida, dacă luăm în considerare transmiterea la naștere. Totuși, dincolo de asta, poți să sterilizezi cât de mult poți suzetele, biberoanele, tetinele, pompa de sân. Dacă alăptezi trebuie să ai o igienă a sânilor impecabilă.

Ține cont de faptul că umezeala favorizează apariția ciupercilor, așa că după fiecare masă spală-te și șterge sânii cu un prosop curat. Ulterior, ai putea să speli toate hainele de alăptat, sutienele și prosoapele folosite la temperaturi mai mari.

Alăptarea nu va fi întreruptă în cazul apariției aftelor. Tu poți lua probiotice pentru a ajuta creșterea numărului de bacterii bune din organism. Este indicat să discuți cu medicul înainte de a lua orice medicament.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa