Alimente care provoacă diareea la bebeluși

Ce produse provoacă diareea la bebeluși? Diareea la bebeluși poate duce la deshidratare, dacă aceasta este prelungită și lăsată netrată, iar în câteva zile, bebelușii pot chiar să fie grav afectaţi de deshidratare şi să necesite spitalizarea urgentă!

Principala acțiune care trebuie luată în cazul apariţiei diareii este hidratarea celor mici. Diareea este definită ca un scaun liber și apos, care este, uneori, însoțit de sânge sau mucus.

Bebelușii alăptați vor avea un scaun moale, dar acest lucru nu este considerat diaree, cu excepția cazului în care este asociat cu alte simptome mai grave, cum ar fi plânsul fără lacrimi sau fontanela scufundată. Alimentele care provoacă diaree la bebeluși vor produce, de obicei, simptomele în termen de șase ore de la consumul acestora.

Iată câteva produse alimentare pe care ar trebui să le evitați sau să le oferiți în cantități foarte mici bebelușilor!

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Formulele de lapte și laptele de vacă pot provoca diareea la bebeluși

Formulele bazate pe lactoză și pe laptele de vacă pot provoca diareea la sugari. Zaharurile din formulele de lactoză pot chiar agrava diareea, în timp ce proteinele din formulele pe bază de lapte de vacă sunt greu de digerat de către copii.

Puteți să vă axați pe rețete alimentare făcute acasă, care să evite în mare folosirea formulelor de lapte de vacă sau orice alt tip de lapte pentru copiii mai mici de un an, deoarece proteinele din el pot provoca gaze și disconfort.

Fructele și sucurile de fructe pot cauza diareea la bebeluși

Bebelușii nu au capacitatea de a digera simplele zaharuri din fructe, iar aceste zaharuri pot provoca diaree și disconfort. Copiii cu vârsta de sub 4 luni vor face diaree cel mai probabil atunci când sunt expuși la orice fructe sau sucuri de fructe, din cauza sistemelor lor gastro-intestinale imature.

De aceea, nu este recomandată începerea diversficării mai devreme de 6 luni, vârstă până la care bebeluşul ar trebui să fie alăptat exclusiv/sau cu formulă. După această vârstă, unele alegeri frecvente ale părinţilor includ merele, cireșele și sucurile de pere, care ar trebui să fie evitate. Mazărea ar trebui, de asemenea, evitată din cauza conținutului său natural ridicat de zahăr, fiind susceptibilă de a agrava diareea la bebeluși.

Bananele, cerealele de orez, sosul de mere și pâinea sunt unele dintre alimentele perfecte pentru a fi oferite celor mici atunci când au o criză de diaree. Este important să consultați întotdeauna medicul pediatru al copilului atunci când diareea persistă timp de 2 zile sau mai mult, pentru a vă sfătui care este cea mai bună cale pentru a rezolva problema.

Şi mamele care alăptează pot fi mai atente cu alimentaţia lor

Bebelușii alăptați sunt dependenți de nutriția sănătoasă obținută din laptele mamelor lor. Cu toate acestea, ceea ce mănâncă mămicile poate provoca scaune mai moi sau chiar diaree celor mici.

Nu există o anumită regulă cu privire la ce pot evita mămicile să mănânce atunci când alăptează, însă unele alimente din dieta lor sunt cunoscute că pot provoca gaze sau diareea la bebeluși. Printre aceste alimente se numără și produsele din soia, grâu, alune și produse lactate. În cazul în care mama mănâncă un bol mare de înghețată și constată că cel mic are diaree, este o idee bună să întrerupă alimentele cu pricina, pentru a determina dacă acestea au cauzat problemele.

Atenție la semnele deshidratării la bebeluși

Cât privește semnele deshidratării le un bebeluș, situația care poate să apară dacă problema persistă, vi le detaliem mai jos ca să știți când trebuie să cereți ajutor:

  • Dificultatea de a se trezi,
  • gemetele,
  • lipsa reacţiilor
  • respiraţia rapidă 

În timp ce semnele de mai sus apar la formele uşoare de deshidratare, atunci când situaţia este mai gravă bebeluşul este continuu neliniştit, are gura uscată, iar bătăile inimii sunt tot mai rapide. De asemenea, el poate să fie apatic sau, dimpotrivă, foarte agitat, iar pielea tinde să devină rece (îi lipseşte flexibilitatea – când formezi un pliu la nivelul pielii, el se menţine).

Dacă forma de deshidratare este una moderată, indicat este să oferi bebeluşului lichide pentru a le compensa pe cele care s-au pierdut. De ajutor în acest caz sunt şi sărurile de rehidratare special concepute pentru bebeluşi pe care le găseşti în farmacii.

Atunci când deshidratarea a apărut ca urmare a temperaturii ridicate la care cel mic a fost expus, cel mai bine este să îi faci baie şi să îi oferi lichide. În schimb, dacă bebeluşul prezintă simptome specifice deshidratării severe nu ezita să îl duci la medic sau să chemi ambulanţa.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()