Bebelușii născuți din tați mai în vârstă riscă să aibă probleme de sănătate

Ramona Dinescu
tata mama copil tata i n varsta

Bebelușii născuți din tați mai în vârstă sunt mult mai predispuși spre a avea probleme legate de sănătate, precum naștere prematură, greutate mică la naștere și dificultăți respiratorii, arată un nou studiu efectuat de cercetătorii britanici. Cercetări mai vechi au arătat că există un risc mai mare de pierdere a sarcinii atunci când tații sunt în vârstă. 

Femeilor le este reamintit mereu faptul că ceasul biologic nu stă pe loc și, de asemenea, riscurile ce pot apărea dacă concep un copil după vârsta de 35 de ani. Bărbații, însă, nu primesc de cele mai multe ori nici un avertisment.

Un nou studiu publicat recent în British Medical Journal  sugerează că bărbații ar trebui să-și consulte și ei ceasul biologic. Bebelușii născuți din tați mai în vârstă pot avea probleme de sănătate, iar femeile care decid să facă copii cu bărbați mai în vârstă, de asemenea. Ele pot suferi, în special de diabet gestațional.

„Din punct de vedere evolutiv eram obișnuiți să ne reproducem curând după adolescență, în jurul vârstei de 20 de ani”, a declarat co-autorul studiului, Dr. Michael Eisenberg, șef în cadrul departamentului de medicină reproducătoare la bărbați și chirurg la Stanford University Medical Center. Orice trece de acest prag poate include niște riscuri biologice. În ciuda rădăcinilor noastre, femeile decid să facă copii tot mai târziu în viață, în principal din cauza carierei care este prioritară imediat după terminarea studiilor. Iar vârsta bărbaților pare să urmeze același tipar. Între anii 1972 și 2015, media de vârstă a bărbaților care deveneau tați a crescut de la 27.4 ani la 30.9 ani, iar procentajul taților peste 40 de ani a crescut la 9% în 2017, după cum reiese din concluziile studiului.

Cum pot avea probleme bebelușii născuți din tați mai în vârstă?

După ce au consultat o mulțime de statistici legate de vârsta la care femeile și bărbații din America au devenit părinți, după consultarea datelor demografice, cercetătorii au observat că există o asociere între vârsta taților și probabilitatea ca mama și copilul să aibă probleme de sănătate.

Asocierile semnificative au apărut în jurul vârstei de 45 de ani a taților, iar datele adunate sugerează că bărbații mai în vârstă prezintă riscuri mai mari.

În comparație cu bebelușii născuți din tați cu vârsta între 25 și 34 de ani, bebelușii născuți din tați ce au peste 45 de ani au cântărit mai puțin la naștere și au prezentat un risc cu 14% mai mare de naștere prematură.

Bebelușii născuți din tați de peste 55 de ani au avut un scor Apgar mai mic, rezultat ce cuprinde măsurători legate de ritmul cardiac, reflexe și respirație. Acești bebeluși au avut un risc cu 10% mai mare de a avea nevoie de asistență respiratorie și un risc cu 28% mai mare de a avea nevoie de îngrijire neonatală.

Femeile cu parteneri peste 45 de ani au prezentat un risc cu 28% mai mare de a dezvolta diabet gestațional, în comparație cu acelea ai căror parteneri au avut vârsta între 25 și 34 de ani.

Cu toate acestea, Eisenberg a declarant că atât femeile, cât și bărbații ar trebui să se gândească bine atunci când vor să conceapă un copil: „Cele mai multe riscuri legate de vârstă se aplică tot în cazul femeilor, însă, acest studiu demonstrează că nu ar trebui să-i uităm nici pe bărbați. Bărbații nu ar trebui să se gândească că pista de alergare este nelimitată”.

Pe 15 decembrie 2018, la Mezanin, în Palatul Universul, puteți face cunoștință cu TRIBUL! Irina Popescu (moașă licențiată), Dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație certificat internațional), Dr. Marius Romila (medic primar obstetrică-ginecologie și medicină materno-fetală), Dr. Iosif Niculescu (fondatorul Centrului de Excelentă în Sănătatea Femeii Mediplus), Claudia Buneci (health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist) și Ioana Blaj (actriță și mamă a doi băieti) te așteaptă la prima conferință prenatalăpentru femeile însărcinate, partenerii și sustinătorii lor: ”Sarcina, pas cu pas”. Detalii și înscrieri AICI.  

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa