Bebelușul nu a avut scaun. Când este cu adevărat o problemă

„Bebelușul nu a avut scaun de 18 zile”, am auzit o dată o mamă a unui copil de trei luni văitându-se. Îți vine să crezi sau nu, uneori nu e nici o problemă.

Cât de mult timp este prea mult pentru un bebeluș să nu aibă scaun? Răspunsul depinde de vârstă și dieta alimentară, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. De cele mai multe ori, constipația se tratează cu un tratament simplu, sau fără nici un tratament.

Iată de ce unii bebeluși nu au scaun timp de mai multe zile și când trebuie să îți faci griji în privința constipației sau a altor urgențe medicale rare:

Bebelușul nu a avut scaun. Bebelușii mai mari de 8 săptămâni pot să nu aibă scaun 4 sau 5 zile la rând, iar asta nu înseamnă că sunt constipați.

Bebelușii alăptați, mai ales aceia care nu au trecut încă la alimentația solidă pot să nu aibă scaun chiar și două săptămâni, mai ales după vârsta de 2-3 luni.

Laptele matern este exact cel de care copilul are nevoie și uneori nu se risipește nimic. Bebelușii alăptați la sân aproape niciodată nu sunt constipați. Ar putea trece mult timp fără ca ei să murdărească scutecul, însă intestinele lor nu sunt pline de caca. Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, probabil că altceva este în neregulă. Laptele matern este un laxativ natural, iar bebelușii alăptați exclusiv, care nu au trecut încă la alimentația solidă, nu au aproape niciodată nevoie de laxativ.

Bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf care au început și diversificarea, adesea se constipă, dar se tratează ușor.

Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, se chinuie să facă caca, sau are un scaun tare, probabil că este constipat. Încearcă să-i masezi burtica bebelușului, fă-i o baie călduță sau măsoară-i temperatura rectal. Termometrul introdus în funduleț stimulează rectul, dar verifică și febra care ar putea indica un motiv mult mai serios pentru care copilul nu se simte confortabil. Dacă copilul este în continuare constipat și nu are febră, încearcă să-i dai puțin suc de prune sau de pere sau pune-i un supozitor cu glicerină pentru copii.

Nou născuții au scaun aproape după fiecare masă, cam de șase ori pe zi.

În primele câteva săptămâni după naștere, intestinele copilului tău se maturizează și devin mai eficiente în a extrage nutrienții din laptele matern sau formulele de lapte praf. Pe măsură ce intestinele se descurcă mai bine în digerarea mâncării, timpul dintre două scaune poate crește tot mai mult. Înainte să-ți dai seama te poți trezi că bebelușul tău de două luni poate sta și câteva zile fără să facă caca.

Bebelușul nu a avut scaun. De ce se constipă bebelușii?

Bebelușii încă își dezvoltă musculatura abdominală și prin urmare trebuie să muncească ceva pentru a face caca. Este absolut normal pentru un bebeluș să împingă sau să se încordeze puțin pentru a avea scaun. Acesta este exercițiul pe care cei mici îl fac pentru a-și tonifia musculatura abdominală.

Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf pot avea scaune ferme și ar putea avea nevoie de puțin suc de prune sau de pere ca laxativ. Laxativele pentru adulți precum laptele sau oxidul de magneziu pot fi periculoase pentru bebeluși, așa că niciodată nu-i da sugarului nici un alt laxativ care nu ți-a fost recomandat de medic.

Odată ce copilul a început să bea lapte de vacă, adesea se poate constipa.

Laptele de vacă are proprietatea de a constipa însă este important ca sursă de calciu și vitamina D. Dacă te gândești la alte tipuri de lapte, precum cele vegetale, ține cont că fiecare are riscurile și beneficiile sale.

La vârsta de un an când teoretic se face tranziția către laptele de vacă, trebuie să te asiguri că dieta copilului cuprinde suficiente fructe și legume care funcționează ca laxative naturale.

Dacă copilul are sânge în scaun, plânge persistent, are febră sau nu se hrănește normal, cere sfatul medicului. Dacă scuipă un lichid de culoare galbenă sau verzuie sau dacă vomită, acestea sunt urgențe medicale ce trebuie tratate imediat. Poate fi vorba de o obstrucție intestinală.

Scaunele cu sânge la bebeluși pot apărea din cauza unei intoleranțe, sau pot fi rezultatul apărut în urma unul scaun mare ce s-a chinuit să iasă printr-un rect foarte micuț. Există motive rare, dar serioase, pentru care bebelușul are o perioadă lungă de timp fără a avea scaun, are dureri abdominale, scuipă un lichid galben-verzui sau are sânge în scaun. Aceste situații rar întâlnite pot include: invaginație intestinală, malrotație, volvulus de intestin subțire sau enterocolită necrozată. Unele tulburări genetice rare precum fibroză chistică sau boala hirschsprung pot fi bănuite la copiii care petrec o lungă perioadă fără să aibă scaun, însă la acești copii, scaunele nu au fost dese nici în primele săptămâni după naștere.

De ce să nu îi dai apă când este constipat

Nu-i da bebelușului apă. Deși deshidratarea poate fi o cauză de constipație, nu-i da copilului apă decât atunci când primești această recomandare de la medic. Apa poate cauza o tulburare de electroliți ce poate fi destul de gravă. Laptele matern sau formulele de lapte praf conțin exact cantitatea necesară de sodiu, potasiu și alți electroliți. În plus, prea multă apă ar putea fi periculoasă pentru rinichii copilului.

Dacă vreți să citiți mai multe sfaturi de la Dr. Gonzalez, vă recomandăm cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”. Aceasta este disponibilă AICI.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()