Ce sunt, cum se tratează și cât durează colicile la bebeluși?

Cei mai mulţi experți susţin că, o dată cu laptele, bebeluşul înghite şi aer, iar gazele se acumulează în stomacul şi intestinele sale, provocând balonare şi crampe. Există voci care exprimă o altă părere: sistemul digestiv se maturizează treptat, la început nefiind pregătit pentru „procesarea” lactozei. Hai să aflăm împreună adevărul!

Ramona Dinescu
Colicile la bebeluși sunt o provocare pentru părinți, iată tot ce trebuie să știi!

Cât durează colicile la bebeluși? Între câteva săptămâni și șase luni. Până atunci, tot ce poți face este să găsești remedii care să-i amelioreze durerile.

După primele 3-4 săptămâni de viață ale primului meu copil, au început colicile. Puteam să îi fac ce i-aș face, puteam să stau și în cap în fața lui, plânsul tot nu se oprea. Am aflat de la niște prieteni despre un medicament scump, foarte scump, un remediu excelent împotriva colicilor. L-am cumpărat și de a doua zi am avut alt copil. Însă simțeam că ne aduce la sapă de lemn, așa că imediat ce copilul a împlinit 3 luni l-am întrerupt, dar și colicile au dispărut. La al doilea copil am spus că așa cum cresc și ceilalți copii cu medicamentele împotriva colicilor existente în farmacii la prețuri rezonabile, așa poate crește și copilul meu. După 3 zile de urlete, i-am cumpărat medicamentul pentru următoarele două luni.

Ce sunt colicile?

Colicile reprezintă o condiție generală relativă, a cărei cauză nu este foarte clară. Experții spun că un copil sănătos, care mănâncă bine și care plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână și mai mult de 3 săptămâni, are colici.

Plânsul este adesea foarte intens, iar bebelușul pare inconsolabil. În acest timp, copilul își întinde și își strânge picioarele, iar stomacul lui poate fi foarte încordat. Bebelușii cu colici au tipare predictibile de plâns, iar în afară de aceste țipete, au o stare generală de nemulțumire, deși la prima vedere par perfect sănătoși. Au un apetit normal și cresc în greutate conform parametrilor. Scaunele lor sunt absolut normale.

Experții nu sunt foarte siguri legat de cauzele colicilor. Unii consideră că aceste colici reprezintă o problemă a sistemului nervos  pe care nu sunt încă capabili să-l regleze din cauză că organismul lor este încă imatur și este hipersensibil la stimuli. Alții consideră că bebelușii alăptați pot avea colici din cauza unei sensibilități la ceva ce mama mănâncă.

Crampe de bebeluși

Cei mai mulţi experți susţin că, o dată cu laptele, bebeluşul înghite şi aer, iar gazele se acumulează în stomacul şi intestinele sale, provocând balonare şi crampe. Există voci care exprimă o altă părere: sistemul digestiv se maturizează treptat, la început nefiind pregătit pentru „procesarea” lactozei.

Plânsul interminabil al copilului este singura certitudine. Cum ştii, însă, că de vină sunt colicile? Elimini cauzele evidente, precum foamea sau oboseala, febra, durerile de ureche, iritaţiile sau diareea. Dacă bebeluşul are burtica încordată şi umflată, elimină gaze, are crampe, îşi freacă picioruşele şi îşi adună genunchii spre piept, iar plânsul apare cam la o jumătate de oră după ce a mâncat, sigur vorbim despre colici.

Acestea încep în primele săptămâni de viaţă şi dispar, de regulă, înainte ca bebeluşul să împlinească 4 luni.

Întrebările pe care ți le pui ca părinte își găsesc răspunsurile medicale și științifice în „Cartea bebelușului”, o enciclopedie detaliată cu informații valoroase despre creșterea bebelușilor, de la naștere până la vârsta de doi ani.

De ce apar colicile la bebeluși?

  • Teoria tradiţională conform căreia colicile sunt dureri abdominale (crampe de bebeluși) cauzate de gazele din tractul digestiv nu mai este acceptată drept cauză a lor. Unele studii pun colicile în legătură cu flora intestinală a bebeluşilor, cărora le-ar lipsi ceea ce se cheamă lactobacillus acidophilus. Administrarea de probiotice care să conţină acest ingredient ar ameliora simptomele.       
  • Sunt doctori care pretind că motivul pentru care un copil are astfel de accese de plâns ar fi o combinaţie între temperamentul lui, mediul în care trăieşte şi sistemul nervos imatur. Studii noi făcute la Colic Clinic din Universitatea Brown (SUA) au arătat că jumătate dintre copiii care au colici ar avea şi o formă uşoară de reflux gastroesofagian.
  • O cercetare recentă arată că producţia de melatonină (un hormon) care începe după a 12-a săptămână de viaţă, atunci când colicile de regulă dispar, fumatul şi faptul că mama a fost stresată în ultimul trimestru de sarcină sunt responsabile de colicile unui bebeluş.
  • Multe mame sesizează o legătură între mâncare şi colici, iar atunci când copilul este alăptat este incriminată alimentaţia mamei. Produsele lactate par a fi în topul listei. Unii medici sugerează femeilor care alăptează să elimine pentru o săptămână lactatele din dietă şi să vadă care este efectul. Aceeaşi măsură trebuie luată în cazul oricărui aliment suspect. Ulterior, produsul ce pare să producă colicile trebuie reintrodus în cantităţi foarte mici şi urmărită reacţia bebeluşului.
  • O altă ipoteză sugerează că plânsul excesiv este de fapt „o formă sănătoasă de stres“ care necesită doar sprijin din partea părinţilor şi nu suprimarea lui cu diverse tratamente. Din cauza stresului prenatal, a traumei de la naştere sau a stresului mamei, copilul ar avea nevoie de acest gen de manifestări.

Cât durează colicile la bebeluși?

Dacă bebelușul tău va avea colici, vei constata primele simptome după câteva săptămâni de viață, de obicei după prima lună. Bebelușii născuți prematur vor avea colici puțin mai târziu.

Simptomele colicilor, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, se ameliorează în jurul vârstei de 3-4 luni, uneori chiar la 6 luni. De obicei colicile trec de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Când să ceri sfatul unui medic?

Dacă bebelușul tău plânge neconsolat pentru perioade lungi de timp, este cazul să ceri sfatul medicului pediatru. Este întotdeauna indicat ca un medic să poate exclude alte cauze probabile ale plânsului, cauze care nu au legătură cu colicile.

Dacă observi ceva anormal în spatele plânsului copilului, de asemenea, cere sfatul medicului. De exemplu, dacă copilul nu mănâncă bine, nu ia în greutate sau nu are scaune normale, atunci plânsul ar putea însemna cu totul altceva.

Spune-i medicului orice schimbare ai observat în comportamentul copilului, inclusiv în rutina lui de somn.

Extrem de important de reținut este faptul că, dacă în timpul episoadelor de plâns, buzele sau pielea bebelușului par că se albăstresc, atunci trebuie să ceri de urgență sfatul medicului.

Citește și Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru colicile bebelușului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa