Cum afectează caria de biberon dinții permanenți

Magda Popescu
cum afectează caria de biberon dinții permanenți

Nici nu au apărut toți dinții și deja se văd pete pe suprafața lor? Este bine de știut că acestea sunt afecțiuni ale dinților de lapte deloc de neglijat! Dinții de lapte nu sunt mai puțin importanți decât cei permanenți, de aceea au nevoie de aceeași îngrijire corectă. Medicii stomatologi susțin această teorie, subliniind importanța danturii de lapte, care nu numai că are un rol esențial în masticație și vorbire, dar servește ca substituent pentru dinții permanenți. Am aflat despre cum afectează caria de biberon dinții permanenți de la dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Chiar dacă se numește carie de biberon, această afecțiune a dinților de lapte nu apare din cauza biberonului. Deseori, cauza este hrănirea constantă și îndelungată a sugarului sau a copilului mic cu alimente bogate în carbohidrați. Pentru bacteriile din cavitatea bucală a celui mic, carbohidrații reprezintă un aliment pe baza căruia se înmulțesc și produc un acid ce atacă dinții și smalțul dinților, ceea ce duce la apariția cariilor dentare.

Te-ar mai putea interesa și:
Cele mai comune 5 greşeli de igienă dentară în cazul copiilor

Prevenirea cariei de biberon, cea mai frecventă afecțiune stomatologică întâlnită la copiii mici, este una dintre cele mai importante măsuri care trebuie luată de către părinți. Astfel, se poate asigura o dezvoltare corespunzătoare a danturii copilului la vârstă adultă. De aceea este importantă și explicația medicilor despre cum afectează caria de biberon dinții permanenți!

Prevenția este posibilă prin îndreptarea obiceiurilor dăunătoare ale copilului și curățarea dinților acestuia în mod corespunzător.

Carbohidrații duc la apariția cariei de biberon

Caria de biberon debutează sub forma unei pete alb-gălbui pe suprafața dinților. Cel mai adesea apare pe cei frontali superiori. Un copil care se confruntă cu această problemă trebuie să fie văzut de medicul pedodont și tratat devreme. În felul acesta, răspândirea cariei poate fi oprită și se previne deteriorarea dintelui.

Te-ar mai putea interesa și:
Caria de biberon. De ce apare, cum se previne

„Laptele sau sucurile naturale de legume și fructe conțin carbohidrați naturali. Dacă acestea rămân în gură pentru multă vreme, (cum ar fi atunci când copilul adoarme cu biberonul în gura), ele produc prin descompunerea lor acizi. Aceștia scot calciul din dinții copilului, producând caria. În timpul nopții, fluxul de salivă este mai scăzut. Așadar, dinții nu mai sunt “spălați” în mod natural”, explică doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Află cum afectează caria de biberon dinții permanenți

Dinții de lapte nu sunt la fel de rezistenți ca cei permanenți. Smalțul lor este mai subțire și mai slab mineralizat decât cel al adultului și, în consecință, este mai sensibil la carie.

Pe lângă aspectul inestetic, caria de biberon poate produce durere, dificultăți de alimentare, abcese dentare care pot afecta dinții permanenți aflați în os și mențin o inflamație constantă a gingiei, fiind o sursă importantă de bacterii și toxine.

„Dacă dinții de lapte se pierd prea devreme, este posibil ca dinții care rămân în urmă să se deplaseze. Astfel, nu lasă loc suficient pentru erupția dinților permanenți. În plus, în cazul în care problema nu este tratată la timp, iar dinții copilul nu se dezvoltă în mod corespunzător, acesta poate dezvolta mai târziu obiceiuri alimentare proaste sau probleme de vorbire, dinții adulți fiind posibil să crească strâmb sau înghesuiți”, a completat medicul dentist.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa