Secreție galbenă la ochii bebelușilor și copiilor. Cum tratezi conjunctivita

Ramona Dinescu
conjunctivita la copii

Secreția galbenă la ochii bebelușilor și ai copiilor poate fi semnul conjunctivitei. Conjunctivita la copii este o afecțiune a membranei interne a pleoapei ochiului și în cazul copiilor poate fi extrem de neplăcută. De cele mai multe ori, este contagioasă și se manifestă prin ochișori roșii, lăcrimoși și secreții abundente la colțul ochiului.

Conjunctivita este descrisă în manualele de pediatrie ca fiind o infecție a membranei oculare și este clasificată în funcție de natura ei: virala, bacteriana sau alergică. În majoritatea cazurilor ,este extrem de contagioasă, motiv pentru care copilul ar trebui izolat pe perioada manifestării acestei boli și supravegheat pentru o igienă strictă.

Pentru a afla mai multe despre simptome și tratament am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie care ne-a spus că trebuie să facem diferența între conjunctivită și ochișorii lipicioși ai bebelușului în primele săptămâni de viață.

Mărturia unei mame

Mărturisesc că la momentul la care bebelușul meu avea 2 luni, am observat că prezintă unele secreții galbene la ochi, avea ochii lipicioși din cauza faptului că nu avea canalele lacrimale pe deplin dezvoltate și destupate și am fugit cu el la oftalmologie, gândindu-mă că are conjunctivită. După ce am fost mustrată de medicul de gradă că m-am grăbit să aduc un bebeluș a cărui stare este perfect normală la spital, am aflat și eu diferența între conjunctivită și ochișorii lipicioși ai sugarului.

Dacă în primul an de viață al unui copil, părinții sesizează că micuțul lor face conjunctivită în mod repetat, poate fi vorba de o condiție patologică numită imperforație de canal lacrimal, adică drenajul normal al lacrimilor este împiedicat, ca și funcția de curățare a acestora, deci ochiul este foarte sensibil la contaminarea microbiană din mediul extern. De cele mai multe ori, în astfel de situații, medicul recomandă intervenție chirurgicală.

Simptomele conjunctivitei

Dr. Pecec a descris pe larg simptomele conjunctivitei:

  • Pleoapele și uneori globul ocular roșii;
  • Senzație de usturime și mâncărime la nivelul ochilor (senzația de nisip în ochi);
  • Ochișori care lăcrimează abundent;
  • Secreție galbenă, incoloră sau alb-gălbuie în colțul ochiului care, după o perioadă de repaos, mai ales noaptea la somn, pot duce la lipirea pleoapelor.

Mai există și conjunctivita de bazin, care este tot un tip de conjunctivită alergică ce se produce din cauza intoleranței la substanțele din piscinele în care înoată copii. La fel, poate apărea din cauza poluării sau a prafului.

Conjunctivita neonatală este acea afecțiune ce apare la nou-născut după ce a fost transmisă de la mamă la făt în momentul nașterii prin contactarea unei bacterii sau a unui virus.

Gonoreea, de exemplu, este o infecție ce poate fi transmisă de la mamă pe care genitală și care poate cuprinde tot ochiul copilului, iar în timp poate duce la orbire. Vom detalia spre finalul articolului acest tip de conjunctivită.

Secreție galbenă la ochii bebelușilor și copiilor. Diagnostic și tratament pentru conjunctivită

Indiferent de situație, se recomandă un consult la medic în cazul în care suspectezi că cel mic ar putea avea conjunctivită, deoarece numai medicul poate identifica cauza și astfel poate oferi cel mai bun tratament.

De regulă, conjunctivita are o perioadă de incubație de 24-72 de ore și se poate manifesta chiar și 3 săptămâni. În funcție de natura ei, se tratează în primul rând prin păstrarea unei igiene riguroase și prin folosirea medicamentului corespunzător.

Conjunctivita bacterină. Ce e de făcut?

Conjunctivita bacteriană se tratează prin administrarea de picături cu antibiotic, în timp ce conjunctivita virală este lăsată să treacă de la sine. Bineînțeles că este ajutată puțin prin ștergerea ochilor cu comprese sterile cu ser fiziologic. Fiecare ochi trebuie șters cu o compresă distinctă, niciodată nu se folosește aceeași compresă la ambii ochi. Se mai pot folosi lubrifianți (lacrimi artificiale ce se găsesc la farmacie) sau comprese reci pentru a diminua disconfortul.

Picăturile se administrează ambilor ochi, chiar dacă unul singur este afectat. Mâinile copilului trebuie mereu spălate cu apă și săpun și ținute cât mai la distanță de ochișori. Nu se împrumută prosoapele, nici jucăriile sau alte obiecte personale între un copil cu conjunctivită și unul sănătos.

Conjunctivita alergică. Tratamentul potrivit.

Conjunctivita alergică se tratează cu picături antihistaminice și, în unele cazuri, dar doar la recomandarea medicului, cu medicamente pe bază de cortizon. Nu se folosește ceaiul de mușețel, așa cum se făcea mai demult, pentru că acesta este dăunător pentru ochi.

Cu excepţia conjunctivitei gonococice, tratamentul este numai local. El constă în picături cu antibiotice, medicamente antiinflamatoare sau antialergice, în funcţie de cauza conjunctivitei şi  este prescris numai de către medicul oftalmolog, în funcţie de tipul şi gravitatea conjunctivitei şi de vârsta copilului.

dr Simona Pecec

Secreție galbenă la ochii bebelușilor nou-născuți

O formă gravă de conjunctivită este cea a nou-născutului – ea necesitând tratament de urgenţă, pentru a preveni sechelele sau chiar pierderea vederii la ochiul afectat.

Cele mai frecvente forme de conjunctivită neonatală se datorează infecţiei cu gonococ şi cu chlamidia trachomatis. Bebelușul este infectat de obicei la naştere, când vine în contact cu germenii prezenţi în canalul vaginal al mamei (ambele infecţii transmiţându-se pe cale sexuală).

Bebeluşul mai mic de 4 săptămâni, care are ochii roşii şi face o secreţie purulentă abundentă, trebuie dus imediat la oftalmolog pentru a primi tratament de urgenţă. Deşi în zilele noastre profilaxia conjunctivitei gonococice se face încă din maternitate, asemenea cazuri mai există.

Această infecţie este extrem de periculoasă, întrucât gonococul are capacitatea de a trece prin corneea intactă („geamul” care acoperă irisul şi care dă culoarea ochiului) şi o perforează – situaţie care se poate solda cu pierderea ochiului respectiv.

Conjunctivita cu chlamidia apare cam la 5-14 zile după naştere. Copilul are ochii roşii, cu pleoapele umflate şi o secreţie mucoasă. Dacă nu primeşte un tratament adecvat, bebeluşul poate să facă o complicaţie numită pneumonie cu chlamidia.

Dacă acest articol despre conjunctivita la copii ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa