De ce are bebelușul scaunul verde? Cele mai importante cauze pe care mamele trebuie să le știe

bebelus pampers mama

De ce are bebelușul scaunul verde? Primul răspuns ar fi pentru că este alăptat. Însă pot fi mai multe variante de răspuns.

Culoarea obișnuită a scaunului unui bebeluș alăptat este galben muștar. Un scaun gălbui consistent după a cincea zi de viață a copilului înseamnă că bebelușul bea mult lapte matern. Un scaun verzui în a treia zi de viață a copilului, este normal, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Mai târziu, un scaun verde ocazional nu este anormal, însă mai multe scutece murdare cu această pastă verde ce înseamnă oare?

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Există câteva cauze posibile pentru care bebelușul are scaunul verde:

Scaunul verde poate fi normal pentru bebelușul tău.

Dacă bebelușul tău are în mod frecvent scaune verzi sau galben verzui, dacă ia în greutate, este fericit și mulțumit, ar putea fi absolut normal.

Dacă copilul este mulțumit, mănâncă bine și singura problemă este digestia, analizează bine culoarea scaunul din scutec și apoi cere sfatul medicului.

Prea multă lactoză

Dacă bebelușul are scaune frecvente de culoare verde, ia în greutate dar pare că este agitat și are multe gaze la stomac, atunci ar putea suferi de prea multă lactoză. Acest lucru înseamnă că bebelușul primește un procent prea mare de lactoză (zaharuri), un lapte sărac în grăsimi ceea ce îl face greu de digerat cauzând balonare și scaune verzi și apoase. Ocazional copilul poate să nu ia bine în greutate din cauza surplusului de lactoză.

Nu primește suficient lapte

Dacă bebelușul tău are scaunul parțial verde (nu multe scutece murdare cu scaun verde sau nu în totalitate verde), acest lucru poate indica un consum insuficient de lapte. Dacă copilul nu primește suficient lapte poate fi agitat și tensionat, câteodată părând că vrea să mănânce toată ziua, este foarte somnoros și nu ia în greutate. Un consultant în lactație te poate sfătui cum să crești cantitatea de lapte la sân, astfel încât copilul să se sature la fiecare masă.

De ce are bebelușul scaunul verde: din cauza unei alergii la ceva din alimentația mamei

Dacă bebelușul tău este alăptat exclusiv la sân, are frecvent scaune verzi și este destul de agitat și greu de liniștit sau are alte simptome precum eczeme sau are nasul înfundat, atunci ar putea fi alergic la un aliment pe care mama l-a mâncat precum produsele lactate. Poți afla doar eliminând unul câte unul alimentele ce par suspecte din dieta ta.

E deranjat la stomac

Dacă bebelușul a avut probleme cu burtica, a fost răcit sau se recuperează după o boală intestinală, atunci ar putea avea scaunul verde. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri sfatul medicului.

Mama a mâncat ceva verde

Dacă mama sau bebelușul au mâncat multe legume verzi sau alte alimente verzi, atunci scutecul copilului ar putea avea această culoare. Un scaun verde neînsoțit de durere de burtică sau agitație, crampe sau alte simptome nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, mai ales dacă știi ce ai mâncat în ultimele 24 de ore.

De ce are bebelușul scaunul verde: medicamente pentru mamă sau copil

Unele antibiotice sau alte medicamente pot accelera tranzitul intestinal și pot avea ca rezultat un scaun verde. Multe mame au spus că bebelușii lor au avut scaun verde după vaccinare.

De ce are bebelușul scaunul verde: îi apar dinții

Apariția dinților poate fi însoțită de scaune mai moi și verzui și se presupune acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cel mic înghite prea multă salivă.

Concluzie: Dacă ai orice fel de motiv de îngrijorare legată de culoarea scaunului bebelușului tău, cel mai bun sfat îl poți primi de la medicul pediatru.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important si complet ghid al primilor ani. Aceasta poate fi cumpărată de AICI.

Cartea bebelușului

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()