De ce e bine să fim afectuoși cu copiii. Cum îi ajută pe micuți mângâierile părintelui

Alexandra Constantin

Nu puține la număr sunt motivele pentru care e bine să fim afectuoși cu copiii, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat în Statele Unite ale Americii. Mângâierile părintele îl ajută pe micuț să se dezvolte emoțional, dar și să fie mai inteligent.   

Deseori am auzit de la persoanele cunoscute că nu e bine să ținem mult bebelușul în brațe că se învață și că o să fie mai greu după. Că nu o să mai vrea să stea pe jos și că o să fie prea alintat. Comentariile de genul acesta pot ajunge cu siguranță sub pielea unui părinte, mai ales că la primul copil nici nu știi dacă e bine să îl alinți pe micuț atât de mult sau dacă îl înveți greșit. Vestea bună este că cel mai recent studiu a arătat că alintatul poate avea un impact benefic asupra sănătății copilului, dar și a dezvoltării sale, arată www.babble.com.

De ce e bine să fim afectuoși cu copiii: crește coeficientul de inteligență

Pentru a vedea care sunt efectele alintatului specialiștii de la Spitalul de Copii din Ohio (SUA) au realizat o cercetare la care au participat 125 de sugari, o parte din ei născuți la termen, alții născuți prematur. Ulterior, cercetătorii au observat și comparat modul în care micuții reacționau atunci când părinții îi alintau. De asemenea, oamenii de știință au verificat și care este efectul pe care îl are asupra copilului contactul direct piele pe piele. În primă fază, rezultatele obținute au arătat că bebelușii născuți la termen aveau o reacție mai puternică la mângâierile părinților, spre deosebire de cei născuți prematur. Aceștia din urmă au fost expuși mai mult la diferite proceduri medicale, fapt ce face ca răspunsul la atingeri să fie mai redus.

Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că alintatul și contactul piele pe piele aduc nenumărate beneficii pe termen lung micuților: ajută la îmbunătățirea dezvoltării cerebrale, cresc șansele ca bebelușul să aibă la maturitate un coeficient de  inteligență mai mare, iar mamele au mai multe șanse să alăpteze. De asemenea, mângâierile părinților îi ajută pe bebelușii născuți prematur să simtă ca fiind mai puțin dureroase multe dintre procedurile medicale la care sunt supuși încă din prima clipă de viață.

Care este părerea specialiștilor

,,Descoperirile noastre au arătat că dacă bebelușul primește afecțiune din partea părinților nu numai că se dezvoltă mai armonios la nivel cerebral, ci creierul este ajutat să cunoască efectul atingerilor, fapt necesar pentru a învăța și pentru a lega conexiuni sociale și emoționale. <<Atingerea intenționată de susținere>>, așa cum o numesc specialiștii, este crucială pentru o bună dezvoltare fizică și emoțională a bebelușului. La sugari, atingerea este unul dintre primele simțuri care se dezvoltă, chiar înainte ca ei să poată să audă sau să vadă”, explică medicul Nathalie Maire, autoarea studiului.

De aceea, părinții nu trebuie să ezite să își arate afecțiunea față de cei mici, indiferent de forma acesteia. Cu atât mai mult cu cât atingerile ușoare și contactul direct piele pe piele sunt printre cele mai importante lucruri pe care un părinte le poate face pentru micuțul său încă din primele clipe de viață ale acestuia.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa