Nou-născuții au mai multă nevoie de sughiț decât de suc de lămâie! De ce sughiță bebelușul, cum îl ajuți

Bebelusii sughita

Bebe sughiță tot timpul – ce ne facem?

Sughițul este un fel de refren al primelor luni cu bebelușul. Un refren pe care ni-l amintim încă din vremea când bebelușul era în burtică, deși atunci părea mai inofensiv, deoarece nu puteam vedea corpul mic scuturat ca de un spasm, iar și iar, așa cum îl vedem acum.
Oare sughițul îl deranjează pe bebe? Oare trebuie să facem ceva pentru a opri sughițul? Oare îl putem preveni? Haideți să aflăm împreună ce e de făcut cu sughițul bebelușilor!

Sughițul bebelușului în sarcină

Ei bine, vestea bună este că sughițul este nu doar normal, ci este un semn al bunei funcționări a plămânilor. În viața sa intrauterină, copilul poate începe să sughiță încă de la sfârșitul primului trimestru, deși mama nu poate încă simți aceste mișcări. Pe măsură ce bebe crește, sughițul său este din ce în ce mai evident, iar către sfârșitul sarcinii se poate chiar vedea. Exact așa, pentru că mișcarea face ca burtica mamei să tresalte în mișcări ritmice.
Și totuși, care este rolul sughițului? Deși părerile sunt împărțite, ultimele cercetări par să favorizeze ideea că sughițul nu este doar un reflex fetal fără importanță. Din ce în ce mai mulți obstetricieni le spun mămicilor îngrijorate să se bucure de sughițul copilului din burtică, pentru că este semnul unei dezvoltări armonioase. Sughițul este provocat de un spasm al diafragmei (la fel ca în cazul adulților). Începând cu luna a treia, bebelușul din burtică începe să exerseze respirația. Diafragma sa coboară și se ridică ritmic, lăsând lichidul amniotic să circule, așa cum va circula după naștere aerul. Așa că mămicile îngrijorate trebuie să știe că sughițul este normal și necesar pentru exersarea respirației și pentru întărirea diafragmei. Bebelușul se pregătește deja să facă față lumii extrauterine, așa că gravida se poate relaxa, spunând cu veselie: “Bebelușul meu învață să respire!”

Sughițul bebelușului în primele luni de viață

În primele luni de viață, bebelușii sughiță mult. Sughiță atât de mult, încât părinții încep să se întrebe dacă este normal și dacă ar trebui să facă ceva pentru a-l ajuta pe bebe. Iar unii părinți ajung să încerce fel de fel de remedii gen lămâie pentru a opri sughițul. 
Chiar dacă sughițul este neplăcut și chiar inconfortabil pentru copiii mai mari sau pentru adulți, pentru bebeluși acesta este normal și nu îi deranjează. Majoritatea încep să sughiță după ce sug sau chiar în timpul mesei. Conexiunile neurologice care controlează diafragma nu sunt încă dezvoltate complet, iar sughițul are rol protector. Sughițul împiedică laptele să ia calea greșită și să se scurgă în plămâni. Până când copilul își va dezvolta toate reflexele necesare unei funcționari corecte a diafragmei în cadrul proceselor de respirație și înghițit, sughițul este modul naturii de a proteja copilul.

Ce facem totuși pentru a-l ajuta pe bebeluș?

Pentru că sughițul bebelușului are, așa cum am spus, un rol protector, nu este nevoie să facem nimic pentru a-l opri. Dacă însă durează prea mult și vi se pare că bebelusul se simte deja inconfortabil, există câteva metode blânde prin care puteți încerca să opriți o repriză de sughiț care se întinde prea mult. Articolul continuă mai jos:

1. Luați copilul în brațe și ajutați-l să elimine aerul și gazele pe care le-a adunat în burtică.
2. Ridicați copilul și suflați-i încet în față. Această metodă blândă poate ajuta la schimbarea ritmului respirator și la relaxarea diafragmei.
3. Țineți copilul cu burtica lipită de a dumneavoastră. Contactul cu pielea mamei are efect calmant și poate ajuta și în situațiile în care sughițul este provocat de frig. Copiii pot începe să sughițe atunci când sunt dezbrăcați sau când sunt scoși în aer rece. Țineți copilul îmbrățișat și compensați diferența de temperatură cu căldura corpului vostru.

Nu uitați că sughițul este un reflex cu rol protector care va dispărea pe măsura ce organismul copilului va dobândi maturitatea necesară pentru a funcționa corect. După primele luni de viață, majoritatea bebelușilor sughiță mult mai rar, așa că tot ce vă trebuie este un pic de răbdare și încredere.
Și, chiar dacă auziți multe voci binevoitoare care vă îndeamnă să îi picurați copilului în gură zeamă de lămâie, încercați să rezistați tentației, chiar dacă nimic altceva nu a funcționat. Nou-născuții nu au nevoie de altceva decât de lapte, așa că puteți încerca să îi dați câteva lingurițe cu lapte. Deși sună ca o glumă, este complet adevărat: nou-născuții au mai multă nevoie de sughiț decât de suc de lămâie!

Aici găsiți un mini-manual de îngrijire a nou-născuților, iar aici citiți mai multe despre cele 10 lucruri ciudate, dar perfect normale, pe care le veți remarca la bebelușul nou sosit pe lume.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație