Caria de biberon. De ce apare, cum se previne

TOTUL DESPRE MAME

Tot ce trebuie să știi despre demineralizarea dinților și caria de biberon

De când mă știu mi-a fost frică de stomatolog, iar teama aceasta mi se trage, probabil, de la prima mea vizită la dentist, la vârsta de cinci ani, când am fost îngrozită de medicul supraponderal și cu o voce înspăimântătoare, care m-a făcut să caut imediat ușa și să fug într-un moment de neatenție al mamei. Dar acum, fiind mamă la rândul meu, supaveghez îndeaproape sănătatea dințișorilor copilului meu. Din fericire, el nu seamănă cu mine, ci e prieten cu stomatologii!

Acestea fiind spuse, haideți să vorbim despre demineralizarea dinților – ce este, care sunt cauzele și ce putem face dacă ne confruntăm cu ea.

Pentru informații și sfaturi din sursă sigură am stat de vorbă cu medicul stomatolog Andreea Nasser.

De la ea am aflat că demineralizarea este prima etapă a cariei dentare și este un defect de structură a smalțului. Demineralizarea poate surveni fie în urma perturbării calcifierii sau mineralizării smalțului (caz în care se numește hipomineralizare), fie în urma atacului carios.

Tot ce trebuie să știi despre demineralizarea dinților

Cum ne dăm seama că dinții sunt demineralizați?

Simplu: trebuie să fim atente la smalț – când e afectat de demineralizare este opac și albicios. În cazul hipomineralizării, acest aspect apare imediat după erupția dintelui. În schimb, în cazul demineralizării în urma atacului carios, smalțul capătă acest aspect în timp.

Care sunt cauzele demineralizării?

Cauzele hipomineralizării por fi locale (infecții sau traumatisme), generale (naștere prematură, travaliu prelungit, pojar, fluoroză) sau genetice (amelogeneza imperfectă, sindrom Down).

Ce soluții există?

Așa cum am spus mai sus, demineralizarea în urma atacului carios este, de fapt, prima etapă a cariei dentare: faza necavitară (sau precavitară), atunci când încă nu s-a pierdut din structura dintelui. Aceasta este singura fază în care caria este reversibilă, în sensul că nu apare caria dacă intervenim imediat printr-o igienă corectă și riguroasă pe termen lung. În plus, medicul stomatolog mai poate aplica local niște geluri care să împiedice apariția cariei.

În cazul hipomineralizării, tratamentul depinde de gravitatea leziunilor și de întinderea lor, dar de obicei se recurge la periaj profesional abraziv, albire, fațete și chiar coroane.

Ce măsuri trebuie să luăm?

În primul rând, medicii stomatologi interzic băuturile carbogazoase. În plus, chiar și sucurile naturale pot fi o problemă în cazul demineralizării dinților: nu trebuie să facem exces de sucuri naturale acide – portocale, grapefruit, lămâie. Trebuie să mai evităm și dulciurile rafinate, mai ales cele lipicioase, cum ar fi caramelele, acadelele, vata de zahăr etc. Dacă nu putem evita, să zicem că cel mic primește cadou (de la persoane bine intenționate) câteva caramele și nu prea mai avem cum să i le luăm de la gură, este indicat ca după ce le termină să-i dăm o jumătate de măr sau de morcov (restabilește PH-ul cavității bucale și acționează și mecanic, curățând efectiv urmele de zaharuri de pe dinți).

Ce este si cum se tratează caria de biberon?

Demineralizările întâlnite pe mai mulți dinți de lapte, dar mai ales pe cei din față, pot indica începutul cariei de biberon. Caria de biberon apare, în general, la grupul frontal, dar în forme mai grave poate afecta toți dinții de lapte. Destul de des, leziunile carioase sunt mai grave la dințișorii de pe o parte (stânga sau dreapta), în funcție de poziția preferată de somn a copilului.

Acest tip de carie se datorează, după cum îi e și numele, folosirii biberonului la culcare, pentru liniștirea copilului, pentru o perioadă mai lungă de timp. Copilul adoarme cu biberonul la gură, lichidul din biberon stagnează în guriță, contribuind la formarea unui mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.

Laptele conține acid lactic, care nu e un acid puternic, dar dacă dinții stau în contact cu el un timp îndelungat, acesta poate deveni periculos. Unii părinți, din dorința de a-și liniști copilul și mai eficient, adaugă miere sau zahăr în laptele din biberon. Uneori, în locul laptelui, pun în biberon ceai îndulcit sau sucuri. Acest lucru potențează efectul cariogen al lichidului din biberon.

Caria de biberon începe, ca orice carie, cu faza necavitară, cea a demineralizării. Dacă părintele surprinde acest aspect de pete albicioase pe mai mulți dinți, cel mai bine e să consulte un specialist. Oprirea imediată a ritualului de adormire cu ajutorul biberonului, însoțită de o igienă strictă și corectă pot fi gesturi salvatoare.

Ca și adultul, după ultima sa masă, bebelușul ar trebui spălat pe dințișori și gata, la culcare!

Și, să nu uităm că e nevoie de controale regulate la medicul stomatolog, o dată la șase luni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa