Ghid pentru alegerea pediatrului (aproape) perfect

TOTUL DESPRE MAME

 Alegerea pediatrului nu este una ușoară

Nu cunosc mamă care să nu se alarmeze la primul strănut sau, dacă este mai curajoasă, la primul puseu de febră al micuţului. Ne temem pentru fiecare viroză, nu dormim nopţile dacă cel mic tuşeşte şi îi verificăm respiraţia atunci când are năsucul înfundat, gata oricând să ţâşnim cu un gel, un sirop, o picătură acolo, ceva, orice!

Ni se rupe sufletul ori de câte ori îl vedem bolnav şi parcă nici noi nu ne mai simţim în apele noastre. Nu de puţine ori, în astfel de situaţii, am dat fuga la Internet, căutând informaţii legate de simptomele pe care le avea copilul meu. M-am afundat într-o multitudine de sfaturi, de abordări, de termeni contradictorii şi, ce e mai grav, într-o varietate aproape infinită de remedii alopate, naturiste , homeopate, băbeşti etc.

Nu îmi place să aştept pe holurile cabinetelor medicale, fie ele de stat sau private. Nu îmi plac mirosul, atmosfera, sentimentul de incertitudine şi teamă asociate locului.

Credeam că, apelând la forumuri, economisesc timp şi bani; am descoperit însă ca Doctor Internet nu mă ajută deloc, ba dimpotrivă! După o oră de dat click-uri ştiam mai puţine decât înainte de a deschide calculatorul!

Am hotărât de-atunci să găsesc un pediatru bun pentru copiii mei, unul în al cărui diagnostic şi tratament să am încredere, unul pe care să îl pot suna la orice oră şi care să poată, şi mai ales să vrea, să facă vizite la domiciliu. Am schimbat, în opt ani, cinci medici pediatri. Ştiu, e mult, dar măcar acum stau liniştită chiar şi la febră de 40 de grade.

Alege pediatrul înainte de a naşte

Este bine ca înainte de luna a şaptea de sarcina să ştii deja  ce medic pediatru îl va supraveghea pe noul membru al familiei voastre. În felul acesta, în cazul unei naşteri premature, vei beneficia din timp de sfaturile şi ajutorul său. Dacă ai prietene care au deja copii, te poţi sfătui şi cu ele. Fă o “bază de date” şi alege cu răbdare şi înţelepciune. Te va scuti de neplăceri viitoare. Pe cât posibil, luaţi această decizie  în doi; ambii părinţi ar trebui să se implice în alegerea pediatrului. Personal, nu recomand căutarea de informaţii despre un anume medic pe Internet. Forumurile în general oferă astfel de impresii, însă este de preferat să aduni date despre viitorul pediatru al copilului tău de la persoane pe care le cunoşti bine şi în a căror opinie ai încredere.

Cum pot alege între mai mulţi “candidaţi”

Odata “agenda” întocmită, poţi porni “interviurile”. Pe cât posibil, stabileşte întâlniri cu fiecare dintre pediatrii recomandaţi înainte de a lua o hotărâre. Construirea unei relaţii cu medicul încă dinainte de a avea cu adevărat nevoie de el reduce anxietatea asociată vizitelor “de nevoie”. Chiar dacă tocmai te-am sfătuit să te bazezi pe recomandările altor mămici, nu uita că fiecare mamă are propriile aşteptări, la fel cum fiecare copil reacţionează diferit în cabinetul medical. Cel mai bine este să îi întrebi pe cei ce ţi-au oferit sfatul câteva lucruri concrete, pe baza cărora să  iei decizia cea mai bună:

  • Cabinetul medicului se afla aproape de casa voastră?
  • Taxa de consultaţie este pe măsură bugetului familiei voastre? Ţine cont că în perioadele în care înfloresc virozele respiratorii poţi face şi două vizite lunare la cabinet.
  • Foloseşte un limbaj simplu, pe înţelesul părinţilor?
  • Este medicul la curent cu ultimele abordări medicale?
  • Este o persoană despre care se poate spune că iubeşte copiii?
  • Este dispus să răspundă întrebărilor părinţilor?
  • Este dispus să menţină şi o legătură telefonică la nevoie?
  • Poate efectua vizite la domiciliu în cazul unei viroze puternice, de exemplu?
  • Timpul de aşteptare în faţa cabinetului este prea lung?

Lista fiind restrânsă de acum, cel mai bine este să faci o vizită fiecărui medic pediatru ales. Câteva întrebări cheie te vor ajuta să iei decizia cea mai bună.

Este foarte important să aveţi puncte de vedere comune asupra subiectelor sensibile, cum ar fi alăptatul, orarul de masă, urgenţele, antibioticele etc.

Pentru noi a contat foarte mult să stabilim cât de dispus este medicul să se implice în cazul în care apar probleme speciale de sănătate, care să necesite unul sau mai mulţi specialişti. Este important ca în astfel de cazuri pediatrul să îţi fie alături şi să îţi dea trimiteri către cei mai buni specialişti şi să coordoneze toate datele obţinute în urma investigaţiilor.

Ţine minte: dacă tu îl placi, cu siguranţă şi copilul tău îl va plăcea.

Ce să fac dacă nu sunt pe deplin mulţumită de pediatrul actual?

Pentru început, poţi vorbi cu medicul copilului despre ceea ce te nemulţumeşte. Dacă disconfortul tău persistă, nu ezita să te orientezi către un alt specialist. Nu uita că pediatrul trebuie să fie o persoană de incredere şi un partener în creşterea sănătoasă a copiilor tăi.

Tu ai găsit pediatrul perfect? Sau măcar pe cel aproape perfect?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa