Îi dăm sau nu copilului suzetă? Sfaturi de la dr. Ana Culcer

TOTUL DESPRE MAME
suzeta

Suzetă sau mai bine îl lăsăm să își sugă degetul? Copiii se nasc înzestrați cu un puternic instinct de a suge, care îi ajută să se hrănească și să supraviețuiască. Actul suptului însă depășește simpla necesitate de a se alimenta, el fiind în aceasta perioadă un mare furnizor de plăcere și alinare, susține medicul pediatru Ana Culcer, Doctor în Științe Medicale.

Suzeta este ca un balsam pentru micile dureri fizice și emoționale, prin eliberarea de endorfine, hormoni responsabili cu buna stare a organismului. Tocmai de aceea, unii bebeluși vor să stea la sân non-stop, iar alții se îndrăgostesc de suzetă. Care procedeaza bine, este greu de spus, părerile specialiștilor fiind împărțite. Iată câteva argumente pro și contra suzetă:

PĂRERI CONTRA

– Un amplu studiu realizat de Theleton Insititute for Child Health Research și de Western Australian Centre for Evidence Based Nursing arată că utilizarea suzetei scurtează perioada de alăptare la sân.
– Mai multe studii au dezvăluit o legatură evidentă între folosirea suzetei și riscul crescut de infecții la nivelul urechii. Experții spun că folosirea suzetei interferează cu trompa lui Eustachio, un conduct care leagă faringele de urechea medie, care în cazul bebelușilor este căptușita cu o mucoasă extrem de fină și sensibilă. Atunci când țin suzeta în gură, bebelușii mimează masticația, urmată de înghițire – proces în timpul căruia mișcările faringelui provoacă deschiderea automată a orificiului trompei lui Eustachio, conducând aerul și secrețiile din faringe către ureche.
– Un alt argument  împotiva acestui instrument de liniștire este că provoacă dezordine în alinierea dinților, dar și disproporții ale palatului moale sau ale maxilarelor, precum și probleme de vorbire.
– De asemenea, predispune la ciuperci în cavitatea bucală, care pot fi transferate mameloanelor mamei.

DILEMA ETERNA: suzetă sau deget?

O problema ridicata adesea de către mame este dacă-i mai bine să-i dea copilului suzetă sau să-l lase să-și sugă degetul – mereu vor exista astfel de discuții pro sau contra fiecărei opțiuni. Este, de preferat, totuși, ca un copil alimentat la sân să-și sugă degetul și nu suzeta, tetina sau orice alți intermediari, pentru a nu perturba suptul. Există păreri conform cărora suptul degetului ar deforma palatul copilului, cu afectarea dentiției. Acest lucru este discutabil – de când e lumea, puiul de om și-a supt degetul. Pe de altă parte, tetina este foarte utilă atunci când copilul este scos la plimbare, el având astfel gura închisă și respirând pe nas, înlăturând frica mamei cu privirea la o posibilă răceală.

Dr Ana Culcer
Dr Ana Culcer

Singura problemă de care trebuie să avem grijă este să o sterilizăm. Sistemul de legare a tetinei de gâtul copilului, care o face să atârne și să se atingă de haine, pat etc. poate favoriza diareea sau alte infecții prin contaminarea cu diverși microbi. De aceea, tetina trebuie să fie protejată cu un capac.

De asemenea, este foarte important ca, odată aruncată de copil sau căzuta pe jos, tetina să fie spălata înainte de a fi dată din nou copilului. Din nefericire, înca sunt mame care spală tetina în gura lor – metoda absolut contraindicată, deoarece adulții poartă în gura tot felul de microbi, fiind purtători sănătoși, iar copiii, fiind mai sensibili, pot face boala.

DR. ANA CULCER, medic primar pediatru, Doctor în Științe Medicale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa