Infecțiile urechilor la bebeluși și cele 10 zile de antibiotic

Cristina Călin, redactor

Infecțiile urechilor la bebeluși sunt unul dintre principalele motive pentru care aceștia primesc antibiotice până la vârsta de un an, după cum menționează www.forbes.com

10 reguli pentru păstrarea și administrarea medicamentelor pentru copii

Prescripția de antibiotice este reglementată foarte atent prin protocoale care stabilesc exact durata tratamentului, în funcție de greutatea pacientului, dar și de alți parametri. Chiar și așa, mulți părinți, dar și medici pediatri sunt foarte îngrijorați de faptul că administrarea de antibiotice pe o perioadă lungă de timp poate duce la rezistența organismului în fața acestui tip de medicamente.

Tratamentul este, de multe ori, scurtat

Procedurile medicale cer ca bebelușii sub 2 ani să primească antibiotic timp de 10 zile pentru a li se vindeca infecțiile la nivelul urechii. Realitatea arată că, de cele mai multe ori, părinții hotărăsc să nu le mai dea medicamentele sau sar peste doze. Decizia lor vine în urma convingerii că, dacă îi vor da copilului antibiotic mai multe zile, acesta nu va mai răspunde la tratament în cazul unor administrări ulterioare. De asemenea, mulți părinți iau în considerare și faptul că, atunci când copilului i se dau medicamente, nu mai poate merge în colectivitate și atunci scurtarea tratamentului pare o soluție bună pentru ca fiecare să își poată urma programul. Reacțiile adverse sunt și ele o cauză a evitării administrării de antibiotice pe termen lung. Diareea este una dintre cele mai comune neplăceri.

Infecțiile în timpul copilăriei duc la obezitate

Un studiu realizat recent arată că temerile părinților și ale unor medici pediatri sunt neîntemeiate. Cercetarea realizată de oameni de știință de la Universitatea din Pittsburgh, Facultatea de Medicină, în colaborare cu medici de la Spitalul de Pediatrie din același oraș, a comparat efectele tratamentului cu antibiotic pentru 5 zile cu cel pentru 10 zile. Rezultatele vin să dea peste cap credințele populare. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni cu infecții ale urechii, cărora li s-a administrat antibiotic pentru o perioadă mai scurtă de timp, nu s-au vindecat și nici nu s-a redus riscul de rezistență la acest tip de medicamente. Nici alergiile sau reacțiile adverse nu au fost diminuate.  ”În aceste cazuri, tratamentul de 5 zile nu a fost o salvare, ci o agravare a situației”, a declarat Alejandro Hoberman autor al studiului publicat în The New England Journal of Medcine.

Ghid obligatoriu de citit despre infecțiile urechii la bebeluși

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa