Totul despre rujeolă la copii: „Bebelușii sunt protejați de anticorpii de la mamă doar în primele 4-6 luni”

Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, râde sau vorbește. Ce facem după infectare? Vei afla în articolul următor!

Geta Roman, director editorial
despre rujeolă la copii
Află totul despre rujeolă la copii d ela medicul pediatru Alexis Cochino.

Rujeola continuă să fie o problemă în România, cazuri noi fiind diagnosticate în fiecare săptămână. Medicul pediatru Alexis Cochino răspunde pe scurt la câteva întrebări esențiale despre rujeolă.

Rujeola se manifestă cu febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată (pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul), pneumonie sau encefalită, cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie, etc.) sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă, dar de neoprit spre deces, şi pentru care nu există tratament.

Scurt interviu despre rujeolă cu medicul pediatru Alexis Cochino

Totul despre mame: Cât timp este contagioasă?

Dr. Alexis Cochino: Rujeola este contagioasă patru zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment. Bolnavii trebuie izolaţi aproximativ şapte zile după debutul erupţiei.

Totul despre mame: Se spune că micuții până într-un an au imunitate natural. Atunci de ce se îmbolnăvesc?

Dr. Alexis Cochino: Chiar dacă mama are anticorpi, protecția transmisa copiilor este eficientă doar în primele 4-6 luni de viață.

Totul despre mame: Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia un părinte?

Dr. Alexis Cochino: Prima măsura este combaterea febrei și apoi prezentarea la medic.

Totul despre mame: Cât de important este să ne adresăm imediat medicului?

Dr. Alexis Cochino: Foarte, foarte important. Rujeola se poate complica cu pneumonie sau encefalită.

Totul despre mame: Cum se tratează boala la copiii sub 1 an?

Dr. Alexis Cochino: Pentru rujeolă nu există tratament!!! De asta este nevoie de vaccinare. Restul sunt doar măsuri de susținere.

Totul despre mame: Cu ce sechele poate rămâne un copil care face rujeolă și nu a fost vaccinat?

Dr. Alexis Cochino: Copilul poate face complicații pulmonare, neurologice, cardiace, etc. Din păcate, nu trebuie să scoatem din calcul și posibilitatea decesului care, în acest caz, este foarte ridicată. În rest, majoritatea sunt infecții secundare, din cauza afectării sistemului imunitar de către rujeolă.

Informațiile esențiale despre rujeolă la copii

Confundabilă la prima vedere cu rubeolarujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. 

La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are o origine virală. Virusul care provoacă rujeola este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (care determină oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (responsabile de apariția răcelilor).

Cum se răspândește rujeola? Virusul, mai activ în lunile reci

Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, râde sau vorbește.

Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier etc.) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă.

O veste bună în legătură cu virusul rujeolic este că acesta are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici (soluții de curățare), căldură și ultraviolete. În schimb, rezistă foarte bine la frig (poate fi conservat ani de zile la -70 grade C). Din aceste motive, virusul este mult mai activ în lunile reci și cu soare puțin. Cu toate acestea, au fost ani în care cele mai cazuri de rujeolă s-au înregistrat în a doua jumătate a primăverii (aprilie-mai).

Copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani au cel mai mare risc de complicații și deces. Și femeile nevaccinate sunt de asemenea la risc. „Femeile care se infectează cât sunt gravide riscă complicații severe, iar sarcina se poate finaliza cu avort sau naștere prematură”, potrivit documentelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Rujeola omoară 13 oameni pe oră, cei mai mulți copii sub 5 ani.

* Singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. Despre vaccinarea care protejează de rujeolă, puteți citi AICI

Tot ce trebuie să știi despre rubeolă la copii

Din seria bolilor copilăriei, pojărelul sau rubeola, deşi extrem de asemănătoare, ca manifestare clinică, cu pojarul şi varicela, se deosebeşte de acestea prin „uşurinţa” cu care este în general, suportată de copilul mic.

30-50 % dintre cei infectaţi cu virusul rubeolei „duc boala pe picioare”, fără „semne” specifice. Incubaţia silenţioasă, fără manifestări aparente, durează aproximativ două săptămâni.

Declanşarea bolii poate fi semnalată de o febră uşoară şi de o umflare a ganglionilor limfatici ai gâtului. Dar aceste manifestări pot să lipsească sau să nu fie vizibile. Este situaţia în care ele sunt, totuşi, prezente, dar se manifestă „silenţios”, în funcţie de gradul de rezistenţă a micuţului.

Faza febrilă premergătoare este urmată de apariţia unei erupţii de pete mici şi roz, uşor ridicate. La început, acestea apar pe faţă, apoi se extind pe întregul corp, îndeosebi pe torace şi pe mâini. Ceea ce va trebui să reţii este că, potrivit statisticilor, boala se manifestă mai ales prin formele ei atipice, fără erupţie cutanată. Şi că este mai grea la adolescenţi şi adulţi, decât la copiii mici.

Tratamentul pentru rubeolă la copii

Rubeola nu are un tratament specific. Proaspătul posesor al bubiţelor poate fi tratat cu paracetamol sau cu un alt antitermic, recomandat de medic. Întrucât

prevenirea îmbolnăvirii nu se poate face decât prin vaccinare, aceasta se impune de la sine.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că, deşi uşoară în sine, rubeola este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Ca viitoare mamă trebuie să ştii că boala contactată în primele luni de sarcină poate produce malformaţii fetale grave: neurologice (deficienţă mentală), cardiace, oculare (orbire) sau auditive (surditate).

Rubeola și sarcina

Rubeola (pojărelul) este o boală virală manifestată printr-o erupţie cutanată şi prin inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului. La adulţi, trece de multe ori neobservată, de aceea s-ar putea să fi făcut boala mai demult şi să nu ştii, ceea ce ar fi ideal pentru sarcina actuală, întrucât rubeola devine extrem de periculoasă la femeia însărcinată.

Riscul pentru bebeluşul tău depinde de momentul infecţiei. Dacă aceasta se produce în prima lună de sarcină, şansele ca micuţul să fie afectat se ridică la 50%. În luna a treia, riscul scade deja la 10%. Infecţia care apare în primul trimestru de sarcină poate produce avort, moartea fătului în uter sau multiple defecte de naştere la nou-născut (cataractă, surditate, malformaţii cardiace, retard mental).

Dacă nu eşti vaccinată şi nu ştii nici să fi făcut boala, trebuie să te prezinţi IMEDIAT la medicul tău! El îţi va doza anticorpii anti-rubeolă să vadă dacă eşti imunizată sau nu. Dacă nu eşti, din păcate nu există nici un tratament eficient împotriva rubeolei, iar vaccinul este contraindicat în sarcină!

Cum previi rubeola?

Cea mai bună metodă de a te apăra împotriva rubeolei este să o previi. Cum? Prin vaccinare înainte de sarcină, evitarea contactului cu orice persoană infectată şi prin evitarea aglomeraţiilor.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de rujeolă și complicațiile posibile: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa