Analize scaun bebe. Care sunt, cum se fac, când trebuie să te îngrijorezi

Prezența sângelui în scaunul bebelușului sau al copilului poate vorbi despre o reacție alergică, o infecție sau o problemă mai gravă de atât. Află din articol toate cauzele posibile.

Ramona Dinescu
sangele in scaunul bebelusilor totul despre mame
Prezența sângelui în scaunul bebelușului sau al copilului poate indica o problemă, de aceea este bine să discutați cu pediatrul.

Prezența sângelui în scaunul bebelușului sau al copilului, indiferent de cantitate sau culoare, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți. Uneori acest simptom nu anunță nimic alarmant, însă nu trebuie trecut cu vederea.

Înainte de a afla cauza pentru care observăm sânge în scaunul bebelușului sau al copilului, fiecăruia dintre noi ne trec prin cap cele mai negre scenarii. De cele mai multe ori sunt total nemotivate, însă acest simptom nu trebuie trecut cu vederea deoarece poate ascunde probleme foarte grave.

Orice părinte trebuie să știe că sângele poate apărea în scaunul bebelușului din multiple cauze, de la reacții alergice până la infecții.

Ce înseamnă dacă bebe are scaun cu sânge, e de culoare neagră, verde, albă sau galbenă și când trebuie să mergi de urgență la medic, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

Analize scaun bebe și copii mici- Prezentare generală

O analiză a scaunului este o serie de teste efectuate pe o probă de scaun (fecale) pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afecțiuni care afectează tractul digestiv. Aceste afecțiuni pot include infecție (cum ar fi de la paraziți, viruși și bacterii), absorbție slabă a nutrienților sau chiar cancer, precizează experții de la Mott Children’s Hospital- University of Michigan Health.

Pentru o analiză a scaunului, o probă de scaun este colectată într-un recipient curat și apoi trimisă la laborator. Analizele de laborator includ examene microscopice, teste chimice și teste microbiologice. Scaunul va fi verificat pentru culoare, consistență, cantitate, formă, miros și prezența mucusului. Scaunul poate fi examinat pentru sânge ascuns, grăsime, fibre de carne, bilă, globule albe și zaharuri numite substanțe reducătoare. De asemenea, poate fi măsurat pH-ul scaunului. Se face o cultură de scaun scaun pentru a afla dacă bacteriile pot cauza o infecție.

Analiza scaunului se face pentru:

  • Identificarea bolilor tractului digestiv, ficatului și pancreasului.  Anumite enzime (cum ar fi tripsina sau elastaza) pot fi evaluate în scaun pentru a vedea cât de bine funcționează pancreasul.
  • Găsirea cauzei simptomelor care afectează tractul digestiv, cum ar fi diaree prelungită, diaree cu sânge, o cantitate crescută de gaze, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, balonare, dureri de burtă și crampe și febră.
  • Depistarea precoce a cancerulului de colon prin verificarea de sânge ascuns.
  • Depistarea de paraziți, cum ar fi oxiuri sau Giardia
  • Stabilirea cauzei unei infecții, cum ar fi bacterii, o ciupercă sau un virus.
  • Verificarea absorbției slabe a nutrienților de către tractul digestiv (sindrom de malabsorbție). Pentru acest test, toate scaunele sunt colectate pe o perioadă de 72 de ore și apoi verificate pentru grăsime (și uneori pentru fibre de carne). Acest test se numește colectare de scaun de 72 de ore sau test cantitativ al grăsimii fecale.

Pregătirea pentru analize scaun bebeluși, copii și adulți

Multe medicamente pot modifica rezultatele acestui test. Va trebui evitate anumite medicamente, în funcție de tipul de analiză a scaunului, medicul îți va da toate detaliile necesare!

Înainte de a efectua analize de scaun trebuie întreruptă administrarea de antibiotice, antidiareice, antiparazitare, antiinflamatoare nesteroidiene cu o săptămână înainte de testare.

Nu utiliza o probă de scaun pentru testare care a fost în contact cu produse de curățare a vasului de toaletă care transformă apa în albastru.

Probele de scaun pot fi colectate acasă, în cabinetul medicului, la o clinică medicală sau la spital. Dacă vei colecta mostre acasă, ți se vor oferi truse de colectare a scaunului pe care să le utilizezi în fiecare zi. Fiecare trusă conține bețișoare aplicatoare și două recipiente sterile. E posibil să fie necesar să colectezi mai mult de o probă în decurs de 1-3 zile. Urmează aceeași procedură pentru fiecare zi.

Colectează mostrele după cum urmează:

  • Pune mănuși înainte de a vă manipula scaunul. Scaunul poate conține germeni care răspândesc infecția. Spălă-te pe mâini după ce scoți mănușile.
  • Treceți scaunul (dar fără urină) într-un recipient uscat. Ți se poate oferi un lighean de plastic care poate fi plasat sub scaunul de toaletă pentru a prinde scaunul.
  • Se pot colecta fie scaun solid, fie lichid.
  • Dacă micuțul diaree, o pungă mare de plastic lipită de scaunul de toaletă (sau oliță) poate facilita procesul de colectare; punga se pune apoi într-un recipient de plastic.
  • Nu colecta proba din vasul de toaletă.
  • Nu amesteca hârtie igienică, apă sau săpun cu proba.
  • Pune capacul pe recipient. Utilizează câte un recipient pentru colectare în fiecare zi. Colectează câte o probă o dată pe zi, cu excepția cazului în care medicul tău îți oferă alte instrucțiuni.

Du recipientul sigilat la cabinetul medic sau la laborator cât mai curând posibil. Dacă scaunul este colectat în cabinetul medicului sau în spital, un profesionist din domeniul sănătății va pregăti proba pentru analiză de laborator.

Riscuri

Orice probă de scaun poate conține germeni care pot răspândi boala. Asigură-te că-ți  speli cu atenție mâinile și folosești tehnici de manipulare atentă pentru a evita răspândirea infecției.

Ce analize se pot face din scaun la bebeluși și copii

Denumirea analizeiDe ce se efectuează
 coprocitogramaPrezența leucocitelor și/sau hematiilor (sânge în scaun) poate sugera o infecție bacteriană sau colita hemoragică.
coprocultura Necesară pentru identificarea prezumtivilor germeni patogeni, fie ei bacterii sau fungi (ciuperci).
 examenul coproparazitologic Identifică paraziții din fecale: Giardia, limbrici, tenii, oxiuri etc.  
amprenta anală Se efectuează dimineața, înainte de toaleta locală (nespălat) prin aplicarea în zona anală a unei benzi adezive transparente sau a unui celofan.
calprotectina fecala Este un marker al inflamației intestinale, fiind o componentă importantă a neutrofilelor (polimorfonuclearelor), având rol antiinfecțios și antiproliferativ.
antigenul de Giardia din fecale Poate detecta și chisturile distruse ale parazitului, nu doar cele integre, cum este în cazul examenului coproparazitologic.
antigenul de Helicobacter pylori Detectează infecția cu acesta bacterie, cauzatoare de gastrita, ulcer, dar și cu risc mare de apariție a cancerului de stomac.
hemoragiile oculte din fecale Determina existența sângelui în scaun. La copii se face când apare suspiciunea clinică de rectocolita ulcero-hemoragica sau boala Chron sau la sugari în proctocolită (copil alăptat exclusiv, în jurul vârstei de 2-4 luni prezintă în plină stare de sănătate și cu o curba ponderală foarte bună scaune cu sânge)

Prezența sângelui în scaunul bebelușului. Principalele cauze

Constipația

Constipația este o situație relativ comună bebelușilor și copiilor mici și poate cauza mari îngrijorări părinților. Unii bebeluși pot avea 3-4 scaune pe zi, în timp ce alții pot face caca o dată la câteva zile, fără ca ceva să fie anormal în această situație. Constipația nu se referă la cât de dese sunt scaunele, ci spunem că un copil este constipat atunci când are scaune foarte tari ce întâmpină dificultăți la trecerea prin anus. Fecalele foarte tari fac ca rectul să se întindă foarte mult și uneori ajunge să se lezeze pielea în această regiune, ceea ce înseamnă fire de sânge în scaun.

Infecțiile

Diferite infecții pot apărea în organismul unui copil și se pot manifesta și prin apariția sângelui în scaunul celui mic. Bebelușii în special sunt predispuși infecțiilor din cauza faptului că au un sistem imunitar în formare, iar anumite bacterii pot fi responsabile de apariția sângelui în scaunul copilului. De cele mai multe ori, scaunele diareice cu sânge trebuie semnalate imediat medicului deoarece sunt un motiv major de îngrijorare. Medicul, cu ajutorul analizelor specifice poate determina cauza infecției și poate prescrie cel mai bun tratament.

Reacțiile alergice

Laptele de vacă sau formulele de lapte praf conțin o varietate de proteine sau alte substanțe alergene pentru tractul intestinal al bebelușilor. Din cauza aceasta pot apărea inflamații la nivelul tubului digestiv sau chiar hemoragii digestive ce se pot manifesta prin sânge în scaunul copilului. Alături de sânge, poate apărea și mucusul care de asemenea trebuie semnalat pediatrului pentru un tratament adecvat.

Fisurile anale

Scaunele tari sau un termometru rigid pot fi principalele cauze ale apariției fisurilor anale la bebeluș. Sângele rezultat ar trebui să fie în cantități foarte mici și de culoare roșie aprinsă. Ar putea apărea în scaunul bebelușului sau chiar pe scutecul curat al acestuia. Ca să te asiguri că este vorba despre fisuri anale și nu altceva, tot ce trebuie să faci este să tragi puțin, cu blândețe de fesele bebelușului și ai putea vedea mici crăpături ale pielii. Acestea nu reprezintă nimic periculos și se vindecă de la sine într-o zi sau două.

Uneori, se întâmplă ca bebelușii să aibă un scaun tare sau unul exploziv, care să producă o mică fisură anală. Dacă observați în scutec câteva mici pete de sânge proaspăt sau firicele de sânge în scaun, cel mai probabil respectiva fisură este cauza. Aceasta se vindecă cu ușurință lubrifiind rectul cu un supozitor cu glicerină pentru uz pediatric (tăiat în jumătate pe lungime”

Dr. William Sears ”Cartea bebelușului”

Alte cauze

Colita este un termen generic folosit pentru inflamarea colonului. Poate apărea la cei mici din cauza unei infecții virale sau bacteriene, a unor erori înnăscute de metabolism sau de digestie sau din cauza deshidratării și se poate manifesta inclusiv prin apariția sângelui în scaun.

Invaginația sau blocajul intestinal reprezintă o situație extrem de gravă ce se caracterizează prin telescoparea (pătrunderea) unei bucăți din intestin într-o alta subiacentă  lui (imediat de sub ea). Intestinul apoi se umflă și sângerează ceea ce reprezintă o urgență pediatrică. Simptomatic se manifestă prin scaune închise, de culoarea gemului de coacăze și crize intermitente de plâns.

Cel mai bun tratament pentru situația în care găsești sânge în scaunul bebelușului sau al copilului

Tratamentul se stabilește evident în funcție de cauza care a dus la apariția sângelui în scaun.

Constipația poate fi reglată din alimentație, cu ajutorul supozitoarelor cu glicerină sau al uleiurilor minerale aplicate pe fundulețul bebelușului cu rol de a lubrifia zona.

Intoleranța la lactoză se poate corecta cu ajutorul formulelor de lapte fără lactoză sau, dacă copilul este mai mare, pediatrul îți va recomanda cel mai bun regim alimentar astfel încât copilul să nu sufere din cauza lipsei lactatelor.

Infecțiile, scaunele diareice cu sânge sau mucus trebuie testate în laborator și în funcție de cauză se aplică tratamentul.

Invaginația necesită o intervenție specială (o clismă cu aer sau bariu ce ar putea decongestiona blocajul) sau chiar chirurgicală, în funcție de gravitatea situației.

Important de reținut este că pentru liniștea ta, orice urmă de sânge în scaunul copilului trebuie semnalată medicului iar acesta îți va prescrie cel mai bun tratament. Simptome de genul febră, dureri abdominale, suferință de orice natură sau diaree cu sânge, trebuie să te conducă cu copilul la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Ce înseamnă dacă bebe are scaun cu sânge sau e de culoare neagră, verde, albă sau galbenă și când trebuie să mergi de urgență la medic, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul ”parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa