Tot ce trebuie să știi despre retinopatia de prematuritate

Ramona Dinescu
retinopatia de prematuritate totul despre mame

Retinopatia de prematuritate este o afecțiune ce afectează bebelușii prematuri și poate duce la orbire. Din fericire, în cele mai multe dintre cazuri vasele de sânge dezvoltate anormal în interiorul ochiului se corectează de la sine. În cazurile severe, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Retinopatia de prematuritate este o boală ce apare la bebelușii născuți prematur și cauzează  dezvoltarea anormală a vaselor de sânge din interiorul retinei, acel strat al țesutului nervos al ochiului ce ne ajută să vedem. Creșterea anormală a vaselor de sânge poate duce la dezlipirea retinei de fundul ochiului, ceea ce poate avea ca și consecință orbirea.

Multe dintre cazurile de retinopatie de prematuritate sunt blande și se corectează de la sine, însă altele sunt mai grave și necesită intervenție chirurgicală pentru a ajuta la prevenirea pierderii vederii.

Cauzele retinopatiei de prematuritate

Așa cum spuneam, această afecțiune duce la creșterea anormală și aleatorie a vaselor de sânge în interiorul ochiului. Aceste vase de sânge anomale au tendința de a sângera, ceea ce duce la apariția unor cicatrici pe retină. Când cicatricile se  contractă, trag de retină, cauzând detașarea acesteia de fundul ochiului. Iar din moment ce retina reprezintă o parte vitale a vederii, dezlipirea ei poate duce la instalarea orbirii.

Vasele de sânge încep să crească de la centrul retinei în curs de dezvoltare, în jurul celei de-a 16-a săptămână de sarcină și apoi încep să se ramifice spre exterior, ajungând la margine în a 8-a lună de sarcină.

În cazul bebelușilor născuți prematur, creșterea normală a vaselor de sânge retiniene poate fi perturbată și astfel pot apărea vase de sânge anormale ce pot cauza sângerări în interiorul ochiului copilului.

Retinopatia de prematuritate se poate opri sau poate regresa în orice moment, așa că de cele mai multe ori se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește.

Uneori totuși, boala poate progresa și cauza cicatrici ce vor trage retina în afară față de restul ochiului.

Retinopatia de prematuritate nu poate fi observată prin intermediul nici unui semn sau simptom. Singura modalitate rămâne examinarea de specialitate a oftalmologului, care se impune în toate cazurile de bebeluși născuți prematur.

Tratamentul și îngrijirea copilului cu retinopatie de prematuritate

În cazurile severe ale retinopatiei de prematuritate, specialiștii recomandă intervenția chirurgicală. Scopul este acela de a stopa creșterea anormală a vaselor de sânge prin concentrarea tratamentului în zona periferică a retinei pentru a păstra în cele mai bune condiții partea centrală a retinei.

Tratamentul chirurgical este singura soluție de tratament și poate fi cu laser sau prin crioterapie.

Chirurgia laser este cea mai des întâlnită formă de tratament în cazul retinopatiei de prematuritate și presupune folosirea unor raze mici laser pentru a cicatriza zona periferică a retinei. Această procedură durează maxim 45 de minute la fiecare ochi.

Crioterapia presupune cicatrizarea zonei periferice a retinei cu ajutorul unor temperaturi extrem de scăzute pentru a stopa creșterea anormală a vaselor de sânge.

Indiferent de metoda aleasă împreună cu medicul oftalmolog, operația se va face sub anestezie generală. De cele mai multe ori, la câteva ore de la operație poți pleca acasă cu copilul, urmând să-i administrezi un tratament suplimentar sub formă de picături pentru ochi pentru a prevenii infecțiile. După operație se recomandă controale regulate la medicul oftalmolog  pentru ca acesta să observe dacă se vindecă corespunzător și dacă retinopatia nu a reapărut.

Scopul operației este acela de a stopa progresul retinopatiei de prematuritate și de a preveni orbirea. Cu toate acestea este important să știi că deși are o rată mare de succes, nu toți bebelușii răspund la fel de bine la tratament. Unii dintre ei își pierd parțial sau total vederea. Iar în cazu fericit în care nu își pierd vederea, în cazul ambelor tipuri de intervenții chirurgicale, un anumit grad al vederii periferice va fi totuși afectat.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa