Tot ce trebuie să știi despre temperatura corpului bebelușului

Normal, temperatura corpului bebelușului este între 36 și 37,5 grade Celsius. Ce depășește aceste valori trebuie să te îndrume către sfatul unui specialist.

Ramona Dinescu
temperatura corpului bebelușului
Termometrul de ureche, deși ușor de folosit, nu arată cu acuratețe temperatura corpului bebelușului.

Normal, temperatura corpului bebelușului este între 36 de grade Celsius și 37,5 grade Celsius. Ce depășește aceste valori trebuie să te alerteze și să te îndrume către sfatul unui specialist. Am alcătuit mai jos un ghid al tuturor informațiilor pe care trebuie sa le cunoști despre temperatura corpului bebelușului.

Recunosc cinstit că nimic nu m-a speriat mai tare decât febra copiilor. La început, o febră de 38,5 grade Celsius mi se părea sfârșitul lumii și nu-mi găseam liniștea până ce nu vedeam că temperatura corpului copilului meu a ajuns la valorile normale. Mai târziu, când am experimentat pusee de febră de 40 de grade Celsius, care păreau să nu scadă cu nimic, m-am panicat și mai tare și, de câteva ori, am fost pe punctul de a chema ambulanța de frică să nu ajungă copilul la convulsii febrile. Din fericire, am trecut cu bine peste aceste episoade și m-am gândit că ar fi util un ghid cu toate informațiile pe care trebuie să le cunoaștem despre valorile normale de temperatură a corpului bebelușilor, despre valorile periculoase, despre termometrele cu care se măsoară temperatura sau despre tratamente.

Când este considerată normală temperatura corpului bebelușului?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie ne-a ajutat să alcătuim acest ghid utilitar și ne-a spus că temperatura normală a corpului celor mici trebuie să se încadreze între valorile 36 și 37,5 grade Celsius. Aceste valori pot varia foarte mult în funcție de perioada în care sunt măsurate sau de dispozitivul folosit pentru măsurare.

Trebuie menționat că bebelușii mai mici de 3 luni se consideră că au febră atunci când măsoară o temperatura de 38 de grade Celsius.

Pentru bebelușii mai mari de 3 luni și pentru copiii mici, febra se instalează atunci când corpul măsoară peste 38,5 grade Celsius.

Însă, de fiecare dată trebuie să ținem cont de condițiile în care se află copilul. O temperatura ridicată poate fi cauzată și de căldura excesivă de afară sau din casă, precum și de prea multe straturi de haine. Așadar, înainte de orice, dezbracă copilul, lasă-l câteva minute și repetă măsurarea.

Care este cea mai bună modalitate de măsurare a temperaturii?

Majoritatea specialiștilor pediatri susțin că cea mai precisă metodă de măsurare a temperaturii corporale este prin folosirea unui termometru rectal. Însă această metodă poate fi de multe ori inconfortabilă pentru copil și greu de obținut.

Foarte mulți părinți consideră ca metode foarte puțin stresante de măsurare a temperaturii, acele termometre pentru ureche, frunte sau cele care folosesc tehnologia cu infraroșii pentru măsurarea temperaturii de la distanță.

Eu personal, recunosc că nici una dintre aceste tehnici moderne nu m-a mulțumim și de fiecare dată am dat crezare valorilor obținute cu termometrul intra rectal.

Dr. William Sears, autorului volumelor ”Cartea Bebelușului” face următoarele precizări cu privire la alegerea metodei de măsurare a temperaturii?

Termometrul pentru urechi deși este comod pentru măsurarea temperaturii, vine cu inconvenientul că are o precizie variabilă și arată valori diferite în fiecare ureche. Dacă valoarea indicată este aproape de normal, atunci probabil așa și este, dacă însă valoarea e mai mare de 39 de grade Celsius, dr. Sears recomandă să măsori din nou cu un termometru de precizie mai mare.

În ceea ce privește termometrul digital, acesta are avantajul că indică temperatura repede, iar precizia e mai mare decât în cazul termometrului de ureche.

Care sunt cele mai comune cauze pentru care crește temperatura corpului bebelușului?

Specialiștii consideră ca cea mai comună cauză pentru creșterea bruscă a temperaturii este o infecție virală, iar febra moderată este un semn bun care arată că organismul copilului luptă cu infecția.

Este important de menționat că febra nu este o boală în sine, ci, mai degrabă, un simptom al prezenței unei afecțiuni sau a unei inflamații. Mai mult decât atât, este important de știut că nu trebuie să tratăm doar simptomele bolii, ci să depistăm cauza acesteia, dacă este posibil.

Dr. Sears consideră că sunt trei cauze frecvente din care apare febra:

Infecția virală: o mare varietate de viruși pot provoca febră bebelușului. Ceea ce trebuie știut este că virozele nu se tratează cu antibiotice și că trebuie lăsate să-și urmeze cursul. În câteva zile vor trece de la sine cu tratament simptomatic.

Infecția bacteriană: În cazul unei infecții cu o bacterie, lucrurile stau diferit față de infecția cu un virus. În acest caz antibioticele sunt necesare, iar administrarea lor se face doar la recomandarea medicului în urma unui consult minuțios în cadrul căruia va decide dacă bebelușul are viroză sau infecție bacteriană.

Apariția dinților: Acest fenomen poate cauza o creștere a temperaturii corpului bebelușilor în primele luni de viață, dar este aproape imposibil ca din această pricină să ajungă la valori mai mari de 38,5 grade Celsius.

Alte cauze ale febrei la copii pot fi bolile cronice sau supra încălzirea corpului din cauza arsurilor solare sau a insolației.

Cum recunoști un copil cu febră?

Creșterea temperaturii corporale a copilului îi face oe acesta să se simtă inconfortabil, să fie iritat și ar putea să să plângă că îi este frig atunci când el este cald la atingere.

Unor copii li se înroșesc obrajii, simt dureri articulare sau musculare, sunt somnoroși și își pierd apetitul.

La ce valoare a temperaturii este cazul să ne îngrijorăm?

Medicii susțin că gradul febrei nu este neapărat relaționat cu gravitatea cauzei subiacente, însă avertizează că febra în cazul bebelușilor sub 3 luni este întotdeauna motiv de îngrijorare și necesită examinarea celui mic de către un medic pentru a determina cauza.

Părinții ar trebui să fie mai îngrijorați dacă copilul are gâtul rigid sau este deranjat de lumina care îi intră în ochi deoarece acestea ar putea fi semnele unei meningite.

Alte semne de îngrijorare trebuie să fie cauzate de vomă excesivă deoarece aceasta impune riscul unei deshidratări, de prezența unor iritații, de dificultățile respiratorii sau de somnul prelungit peste măsură.

Dacă copilul tău prezintă unul dintre semnele de mai sus sau dacă tu simți că febra lui ar putea avea o cauză mult mai gravă, este cazul să ceri cât mai repede sfatul unui medic.

Cum poate un părinte să-i scadă temperatura corpului bebelușului?

Probabil fiecare părinte știe schema de antitermice ce se aplică unui copil cu febră și anume, alternarea paracetamolului cu ibuprofenul, din 4 în 4 ore.

Este de bine de știut faptul că pe lângă siropuri, exista și supozitoare care se absorb mult mai repede în sânge. Depinde de situația în care te afli, de valoarea febrei și de sfatul medicului ce formă de antitermice alegi pentru copil. Mare atenție căci dozele sunt limitate, nu ai voie să le depășești, motiv pentru care citește cu atenție prospectele și respectă-le.

În restul timpului am apelat la comprese cu apă rece (dar nu gheață), șosete ude sau împachetări în cearșafuri udate cu apă călduță spre rece.

Mai poți încerca să intri cu copilul în cadă, în apă călduță, pe care să o răcești apoi treptat, pe măsură ce corpul se obișnuiește cu temperatura apei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa