Tratamente pentru colicii bebelușului. Soluții care aduc liniștea într-o casă cu nou-născut

Cristina Călin, redactor
Tratamente pentru colicii bebelușului

Colicii sunt primii care umbresc armonia dintr-o casă în care există un bebeluș. Cel mic plânge ore în șir, se foiește, își strânge piciorușele și pumnii și dă semne clare că ceva nu este în regulă. Părinții îl tot plimbă în brațe, se întreabă dacă nu cumva fac ceva greșit, nu dorm noaptea și sunt extrem de obosiți. Vestea bună este că situația durează până pe la 4 luni de viață ale bebelușului. Vestea și mai bună este că există tratamente pentru colicii bebelușului care chiar dacă nu îl scapă pe cel mic de colici, măcar îi ameliorează.

Acest articol conține recomandare de produs.

Tratamente pentru colicii bebelușului. Modul de alimentație

Nu contează dacă bebelușul tău este alăptat sau hrănit cu lapte praf. Colicii pot apărea oricum. În general acest lucru nu influențează apariția colicilor și implicit a durerilor de burtică asociate lor.

Totuși, în timp ce hrănești bebelușul poți încerca să îl ajuți. Unul dintre lucrurile pe care le poți face este să îl împiedici să înghită prea mult aer. Încearcă să schimbi biberonul și tetina dacă bea lapte praf. Existe unele special create pentru acest lucru. De asemenea, îl poți ține în brațe în timp ce mănâncă, într-o poziție mai ridicată. Nu uita ca după ce masa se termină să îl faci să râgâie, bătându-l ușor pe spate.

Folosește-te de mediul înconjurător

Atunci când bebelușul are colici este bine să îl plimbi în brațe sau să îl legeni în brațe. Poți chiar să îl pui într-un sistem de purtare și să mergi cu el prin casă sau pe afară. Căldura și ritmul îl vor ajuta să adoarmă.

De asemenea, te poți folosi și de un leagăn special pentru bebeluși. Mișcările sale lente pot fi de ajutor pentru o perioadă. Dacă nu funcționează nici acest lucru, pune-l în scaunul de mașină și ieșiți la o plimbare. Asigură-te totuși că nu ești suficient de obosită pentru a conduce.

Sunetele pot fi și ele de ajutor pentru calmarea colicilor. Un uscător de păr pornit, mașina de spălat rufe, aspiratorul sau un ventilator pot fi de mare ajutor pentru a opri din plâns un bebeluș care plânge din cauza durerilor de burtică.

Alte tratamente pentru colicii bebelușului

Luminile și zgomotele puternice pot să copleșească un bebeluș, mai ales dacă este în plină criză de colici. Cel mai bine este să mergi cu el într-o cameră întunecată, unde este liniște deplină și să îl plimbi acolo în brațe. De asemenea, îl poți înfășa într-o pătură, pentru că, în cele mai multe cazuri, căldura ajută la amelioararea simptomelor colicilor.

Masajul este una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a liniști un bebeluș care plânge din cauza colicilor. Poți să îi masezi ușor burtica, dar și centrul tălpii stângi unde se află centrul care corespunde durerilor de stomac.

Dacă masajul nu funcționează, poți încerca să îi îi pui pe burtică o pernă sau o sticlă în care îi ai pus apă caldă, având grijă la temperatură. O baie caldă este și de ajutor în liniștirea durerilor de burtică asociate colicilor.

Remedii pentru calmarea colicilor din farmacie: Co-Lactase

Dacă niciunul dintre soluțiile de mai sus nu funcționează poți să îți îndrepți atenția către remediile din farmacie. Există multe variante și ar fi indicat să vorbești cu pediatrul tău să te îndrume. O variantă pe care o poți încerca pentru calmarea durerilor bebelușului este și Co-Lactase. 

Co-Lactase® ajută la descompunerea lactozei din laptele matern sau din formula de lapte pentru sugari, în vederea unei digestii ușoare și fără complicații din cauza  conținutului de lactază. Lactaza este o enzimă care descompune lactoza, principalul glucid din lapte (mai ales din laptele matern).

Cum poate lactoza nedigerată să afecteze sugarul? Poate fi dificil pentru sistemul digestiv imatur al sugarilor să transforme lactoza din lapte în glucide, atunci când are loc digestia. Medicul vă poate spune mai multe despre această situație și despre cum este afectat bebelușul.

Lactoza este un carbohidrat complex, o dizaharidă, ce se găsește în laptele matern, laptele praf și produsele lactate. Înainte de a putea fi absorbită, lactoza necesită a fi descompusă în glucoză și galactoză, în vederea asigurării unei digestii normale.

Cum se administrează

Co-Lactase îl poate ajuta pe cel mic din prima zi de viață, până când sistemul lui digestiv se maturizează și începe să producă o cantitate suficientă de lactază.

Dacă copilul este alăptat, colectează câteva lingurițe de lapte matern într-un recipient mic, sterilizat, adaugă patru picături de Co-Lactase și dă-i acest amestec bebelușului, iar apoi continuă alăptarea.

În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, poți pune patru picături de Co-Lactase în biberon, după prepararea laptelui. Cantitatea de picături este aceeași, indiferent de vârsta copilului. Atenție, picăturile nu se pun niciodată când laptele este fierbinte, ci doar când acesta ajunge la temperatura de servire!

Produsul nu conține zahăr sau conservanți și este făcut din ingrediente provenind din resurse naturale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa