Viermișori la bebeluși. Cum știi dacă bebelușul tău are viermișori intestinali?

Diagnosticul de „viermișori la bebeluși” este destul de rar, însă atunci când apare trebuie să se ia măsuri cât mai repede.

Ramona Dinescu
copil pe olita

Diagnosticul de „viermișori la bebeluși” este destul de rar, însă atunci când apare înseamnă că paraziții intestinali au infectat intestinele micuțului tău.

Viermișorii pot ajunge la bebeluși prin intermediul altor persoane, din cauza faptului că umblă desculți pe un pământ infestat, se joacă cu apă contaminată sau consumă alimente nespălate. Odată ce ouăle viermișorilor se prind in intestin, din ele se vor dezvolta paraziți adulți ce vor depune alte ouă.

Cât de des întâlniți sunt viermișorii la bebeluși?

Infectarea cu viermișori intestinali este mai rară la nou născut, dar destul de des întâlnită la copiii de peste 1 an.

Cu toate acestea este greu de spus cât de răspândită este infecția deoarece deseori este aproape asimptomatică (nu se manifestă cu simptome).

Există diferite tipuri de viermișori intestinali, dintre ei, cei mai comuni fiind limbricii.

Care sunt semnele infecției cu viermișori la bebeluși?

De cele mai multe ori infestarea cu viermișori intestinali este asimptomatică, sau simptomele pot fi extrem de blânde și graduale, astfel încât e dificil să-ți dai seama.

În funcție de tipul de infecție cu viermișori și de severitatea acesteia, copiii care au acești paraziți intestinali, ar putea avea câteva simptome comune. Dacă cel mic are unul dintre următoarele simptome, atunci este cazul să ceri sfatul medicului cât mai repede cu putință:

  • Un abdomen inflamat și dureros
  • Pierdere în greutate
  • Iritabilitate
  • Greață
  • Sânge în scaun
  • Vomă și tuse (este posibil ca după un astfel de episod să scoată un viermișor)
  • Mâncărime sau durere în jurul anusului
  • Probleme cu somnul din cauza mâncărimii
  • Urinare frecventă și durere în timpul urinării din cauza unei infecții urinare (este un simptom mai des întâlnit la fete)
  • Sângerare internă ce poate duce la pierdea fierului și implicit anemie, absorbție precară de nutrienți, diaree sau lipsa apetitului
  • Foarte rar se poate întâmpla, atunci când sunt foarte mulți viermișori, să apară un blocaj intestinal.
  • Infecțiile severe cu viermișori pot provoca convulsii.
  • Pofta de mâncare de lucruri necomestibile precum pământ, cretă, hârtie și așa mai departe.

Unii medici consideră că scrâjnitul dinților poate fi un simptom al infecției cu viermișori intestinali, însă este o întreagă dispută pe acest subiect.

Dacă bebelușul tău are o infecție ușoară, ar putea să nu prezinte nici un simptom, în afară de mâncărime la nivelul anusului, în special seara.

De aceea este bine ca seara, înainte de culcare să verifici fundul copilului pentru că ai putea găsi unul sau chiar mai mulți viermișori. La fel, trebuie să fii atentă la scaunul copilului deoarece prin fecale, cei mici elimină din viermișori.

Viermișorii la bebeluși le pot afecta dezvoltarea?

Pe scurt, viermișorii la bebeluși reprezintă mai mult un disconfort decât o boală. Însă, lăsați netratați se pot agrava și pot duce la sângerare intestinală. Acest lucru poate duce la malnutriție, pierdere în greutate și alte complicații precum anemia.

Copiii infectați pot deveni vulnerabili la alte boli din cauză că sistemul lor imunitar este deteriorat.

Pe termen lung, infecția cu viermișori, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, poate afecta dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, poate cauza întârzieri de creștere și poate afecta funcțiile cognitive, mai ales dacă se ajunge la anemie și malnutriție.

Care este tratamentul pentru viermișori intestinali la bebeluși?

Din fericire, aproape toate tipurile de viermișori intestinali se pot trata cu ajutorul medicamentelor ce se administrează oral. Medicul va prescrie medicamentele de deparazitare în funcție de tipul de viermișor intestinal. Copilul ar putea avea nevoie și de suplimente de fier pentru a preveni anemia.

Nu-i administra bebelușului medicamente fără prescripție medicală sau remedii din plante pentru că multe dintre ele ar putea să nu fie permise copiilor foarte mici.

Viermișorii intestinali se răspândesc ușor, iar copilul ar putea să se reinfecteze. De aceea, de cele mai multe ori, medicii recomandă ca întreaga familie să urmeze tratamentul, doar pentru siguranță.

Oxiurii- viermișorii vedetă

Sub denumirea generală de „viermişori“ „se ascund” mai mulţi paraziţi intestinali. Cei mai des întâlniţi, oxiurii (enterobius vermicularis), sunt viermi albi de formă cilindrică şi cap ascuţit, cu lungimi în jur de un centimetru (femelele au 8-13 mm, masculii 2-5 mm), care trăiesc în porţiunea terminală a intestinului subţire.

Cum se produce infestarea?

Infestarea cu oxiuri se produce în condiţiile unei igiene defectuoase, mai ales în colectivităţi. Zona anală devine pruriginoasă, copilul se scarpină şi apoi pune mâna pe obiecte, pe alimente sau duce mâna direct la gură. Ouăle sunt viabile în mediu umed câteva zile şi evoluează spre vârsta adultă în 15-28 de zile, după ce sunt înghiţite.

Cum știu că are viermișori?

Boala poate evolua şi asimptomatic, dar, de obicei, se manifestă prin prurit anal (la fetiţe, şi vulvar), dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, greaţă, agitaţie, tulburări de somn.

Oxiurile nu pot fi evidenţiate la examenul coproparazitologic obişnuit (probă din fecale), dar pot fi observate cu ochiul liber, dacă examinezi cu atenţie zona anală a copilului, dimineaţa, 2-3 zile, consecutiv. Viermii apar ca nişte „aţişoare albe“.

Un test de evidenţiere a parazitului este aşa-numitul scotch-test, care constă în aplicarea unei benzi transparente adezive în jurul anusului. Aceasta se pune apoi pe o lamă de sticlă şi se examinează la microscop.

Ce poţi face?

Boala dată de oxiuri se poate vindeca şi de la sine, dacă respecţi cu multă grijă igiena.

  • Pentru aceasta, trebuie să speli cu apă şi săpun mâinile copilului înainte de masă, să-i tai unghiile scurt şi să-l înveţi să nu ducă mâna la gură când e la joacă.
  • Urmează câteva reguli simple: alimentele trebuie să fie preparate în condiţii igienice. Deci, spală-te pe mâini înainte de a pregăti masa, spală bine fructele, legumele şi chiar ouăle, nu transporta în aceeaşi sacoşă cartofii şi pâinea. Boala este prezentă, de multe ori, chiar la toţi membrii unei familii. Aşa că, dacă cel mic are viermişori, este bine ca şi restul celor din casă să respecte cu stricteţe normele de igienă, pentru a evita aşa-numita infestare „ping-pong“, de la unul la altul.
  • Folosirea toaletei trebuie să fie făcută în mod igienic şi este esenţial să-i formezi copilului depinderi corecte, nu numai pentru evitarea infestării cu viermişori, ci şi pentru alte boli grave care se transmit asemănător.
  • Spălarea pe mâini este necesară chiar şi înainte de a atinge lenjeria intimă. De asemenea, este indicat ca mâinile să fie spălate imediat după utilizarea toaletei. Învaţă-l aceste reguli pe copilul tău imediat ce renunţă la oliţă şi trece ca oamenii mari, la wc.
  • Schimbă-i lenjeria intimă de două ori pe zi şi spală-i imediat, nu-i lăsa la „rufe murdare“! Trebuie neapărat evitată scărpinarea! De asemenea, poţi aplica unguent oftalmic cu anestezină.
  • Şterge praful de două ori pe zi în camera unde stă copilul şi păstrează curăţenia cu multă grijă.
  • Este bine să te adresezi unui medic care îţi va recomanda şi medicaţia adecvată dacă este necesar, adaptând dozele în funcţie de vârsta şi greutatea copilului. Este indicată repetarea tratamentului după 14 zile pentru a combate şi viermişorii care nu erau sub forma adultă la prima administrare şi este important ca tratamentul să fie urmat de întreaga familie.

Ți-ar fi trecut prin cap că bebe al tău va face viermișori? Evident că nu! Dar primii doi ani alături de el sunt plini de surprize! Ca să nu mai fii luată pe nepregătite data viitoare, comandă chiar acum best seller-ul internațional „Cartea bebelușului”, unde găsești soluții pentru orice provocare… mică sau mare!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa