Cadouri pentru bebeluși. Ghid complet de la 0 la 24 de luni

Geo Mihalcea
cadouri pentru bebelusi
Atunci când alegi cadouri pentru bebeluși trebuie să ții cont de vârsta și utilitatea produsului ales.

Cadouri pentru bebeluși. Un nou membru apare în familia voastră sau în cercul de prieteni și toată lumea vrea să-i cumpere cel mai drăguț cadou. Darurile pot fi hăinuţe, jucării, alte accesorii folositoare, dar şi obiecte cu valoare simbolică, gen „cutiuţă pentru primul dinţişori”, horoscopul nou-născutului sau brăţări „cu noroc”. Află care sunt cele mai potrivite alegeri în funcție de vârsta celui mic!

În linii mari, poți cumpăra pentru bebe: hăinuțe, jucării, cadouri personalizate, bijuterii (cercei sau brățări), obiecte practice (aici trebuie să te consulți cu mămica bebelușului înainte, să nu-i cumperi ceva ce are deja).

Dacă la haine lucrurile stau destul de sipmlu, pentru că pe etichetă este inscripționată vârsta potrivită, la celelalte te vei orienta în funcție de buget, de imaginație și de ce știi că bebe a primit de la alții.

Cadouri pentru bebeluși. Primele alegeri în lume

Iată câteva obiceiuri de pe mapamond, care ar putea să te inspire, dacă vrei să faci un cadou mai original, cu „ mesaj”:

În Polinezia, la naşterea unui copil, se acordă o atenţie sporită placentei, considerată ca o „copie” a fătului. Deseori, după ce bebeluşul vine pe lume, apropiaţii familiei plantează un copac, iar la rădăcinile lui îngropă placenta. Sunt părinţi care păstrează o bucăţică din cordonul ombilical, în cutiuţe speciale, frumos decorate.

În Japonia, cunoscuţii oferă cadouri părinţilor, dar şi „reciproca”: adică, părinţii trebuie să ofere şi ei mici obiecte cu valoare simbolică persoanelor de la care au primit daruri.

În Maroc, timp de 7 zile, se sărbătoreşte venirea pe lume a unui nou sufleţel. Într-a 7-a zi, nodurile şi nasturii de la hainele bebeluşului sunt desfăcute. Tradiţia spune că, astfel, micuţul va fi protejat de orice rău. Abia din acea clipă, mama poate primi darurile.

În Statele Unite, prietenele mamei care stă să nască organizează o petrecere, aşa numita Baby Shower. Viitoarea mămică este acoperită cu lucruşoare care îi vor fi de folos în noua sa „misiune” – o plăcere!

Cadouri pentru bebeluși în prima lună de viață

Prima lună

Noi o să-ți oferim lista cu tot ce-i trebuie bebelușului în prima lună. Majoritatea sunt obiecte utile, care fac părinților viața mai ușoară.

Igienă:

* cadă pentru micuţi
* şampon antilacrimi
* săpun pentru copii
* şerveţele umede
* prosoape speciale pentru baie
* ulei de bebeluş
* scutece absorbante pentru nou născuţi (2-3 baxuri)

Îmbrăcăminte

* 7 costumaşe de bumbac (bluză şi pantalon)
* 7 bluze tip body-mai ales dacă e vară
* 2 pijamale cu totul-care se închid la spate
* 3 tichiuţe pentru nou născuţi
* 5 tricouri
* 2 costume groase, pentru iarnă
* căciulă, botoşeii
* mănuşi subţiri şi groase (pentru afară pe timp rece)

Mobilă și accesorii
* pătuţ
* masă de înfăşat
* dulăpior pentru haine
* scaun de maşină
* landou
* leagăn (dacă ai spaţiu suficient)
* cărucior
* fotoliu în care tu să stai comfortabil în timp ce-l alăptezi

Pătuț

* un pătuţ reglabil
* 2-3 lenjerii de bumbac
* apărătoare pentru marginile patului
* 1-2 păturii de bebeluşi dacă se naşte iarna
* carusel muzical care se atașează deasupra patului.

Bijuterii

Deși nu este tocmai indicat ca un nou născut să poarte prea multe, sunt părinți care cumpără cercei de aur fetițelor, ori brățări indiferent de sexul copilului.

Cadouri pentru bebeluși de la 2 la 12 luni

Ca să alegi cadoul potrivit, trebuie să știi care sunt abilitățile și caracteristicile copilului în fiecare lună. Asta te va ajuta cu siguranță să faci cea mai inspirată alegere.

0-2 luni: Cuceritorul

E perioada în care micuţul se „instalează” în viaţă, ceea ce îi lasă prea puţin timp pentru jucării. Bebeluşul îşi consacră tot timpul descoperirii propriului corp şi lumii care îl înconjoară. Cadourile potrivite acestei vârste sunt cele care îi stimulează progresiv simţurile, fără a le agresa:

* mângâierile
* melodiile în surdină (bucăţi de jazz, muzică clasică, orice îi face plăcere), deci poți investi într-un sistem audio care va fi de folos mult timp de acum înainte!
* cutiuţele muzicale, potrivite chiar până la 3 luni
* mirosurile (o picătură de ulei aromat pe un șervețel, care îi este trecută bebeluşului pe la nări).
* sistem de supraveghere audio/video

2-3 luni: Observatorul

Bebeluşul ajunge să se cunoască mai bine, dar e încă în faza dezvoltării senzoriale. Cu ochişorii, urmăreşte obiectele în mişcare. Atât timp cât nu e în stare să se deplaseze, e important să ai grijă să-i „mobilezi” universul.

Cadourile potrivite

*  batistele, bucăţi de textile în culori vii
*  zornăitoarele, nu foarte zgomotoase
*  jucăriile mobile, plasate la o anumită distanţă de leagăn
*  păpuşile moi din materiale textile
*  brăţările fine din plastic colorat

4-6 luni: Prestidigitatorul

Este vârsta la care câmpul său vizual se lărgeşte, ajunge să perceapă toate nuanţele şi culorile. Îi plac obiectele care fac zgomot. Reflexul de apucare dispare, bebe începe să prindă obiectele şi să le ţină în mod voluntar. Se amuză să privească obiectele suspendate, apoi încearcă să le atingă şi să le ciocnească unele de altele.

Progresiv, începe să-şi stăpânească tot mai bine gesturile; agilitatea mâinilor devine din ce în ce mai bună. Când împinge o figurină, ea se balansează înainte şi înapoi, ceea ce-l amuză; constată că poate să facă acelaşi lucru şi cu picioruşele. Bagă tot ce poate în guriţă (inclusiv păturica, marginea cearşafului etc.).

Cadourile potrivite

* jucăriile mobile plasate deasupra pătuţului (se pot schimba figurinele, pentru a-i reînnoi interesul)
* jucăriile moi, din cauciuc, care ţiuie când sunt strânse în mână (aceste jucării sunt recomandate numai după ce părinţii au observat reacţia copilului)
* oglinda „special bebe” – micuţul nu-şi recunoaşte chipul, dar apreciază compania noii „feţe mobile”
* jucăriile special concepute pentru a fi muşcate – sunt bune şi când apar primii dinţişori
* jucării lavabile

7-12 luni: Prietenul de suflet

Băiţa este unul din cele mai bune momente ca să te joci cu el: în apă, micuţul se destinde, se amuză, face spumă şi, datorită jucăriilor, învaţă că anumite obiecte plutesc. Prezenţa părinţilor îi dă siguranţa să-şi mişte picioruşele, să şi le întindă, să se răsucească. Descoperă deci multiplele talente ale corpului său.

Un punct critic este faimoasa criză din luna a opta: ea corespunde momentului când micuţul începe să se teamă de persoane pe care nu le cunoaşte. Poate fi de ajutor jucăria preferată, „de suflet”, care să-i reprezinte universul, să evoce, prin miros sau pipăit, îndrăgitul „acasă”. E jucăria pe care o strânge la piept ori de câte ori se simte obosit, care îl acompaniază peste tot şi-l susţine în aventura sa de descoperire a lumii exterioare.

Începând cu vârsta de 9 luni, cei mai precoce se încumetă deja să facă primii paşi.

Echilibrul este precar, dar nu se lasă! Premergătorul îl poate ajuta să-şi mişte mai bine picioruşele şi să avanseze, fără pericol de căzături. De cum reuşeşte să se ţină ferm pe picioare, bebe devine şi mai temerar: se sprijină de cărucior, sau de orice alt „vehicul” pe care-l şi poate împinge, pentru a-şi continua explorările.

Cadouri potrivite

*  jucăria „de suflet” este cea pe care şi-o alege singur: o păpuşică, un ursuleţ de cârpă
*  jucăriile plutitoare: răţuşte, vaporaşe
*  în jurul vârstei de 9 luni, jucăriile de construit unele peste altele pot deveni preferatele lui; aşază grămadă inele, cuburi, triunghiuri, după o logică proprie, fără să-i pese de forme şi de culori.
*hainuțe potrivite vârstei sale, eventual cu mesaje haioase inscripționate.

  • Trusa pentru moțul/turta copilului.
  • Bijuterii.
  • Cutiuță pentru păstrarea moțului.
  • Un album personalizat cu forografii reprezentative din primul an de viață.
  • Un pluș cu mesaj personalizat.
  • O petrecere mare la care să faci multe poze și filmulețe!
cadouri pentru bebelusi
Cadouri pentru bebelusi? Cel mai frumos shopping din viața ta!

Cadouri pentru bebeluși care au trecut de 12 luni

12-24 luni: Exploratorul

Spre vârsta de 13 luni, micuţul profită de faptul că se ţine binişor pe picioare ca să exploreze universul înconjurător: deschide uşi, sertare, cutii, îşi vâră năsucul peste tot. Mânuţele au luat demult locul guriţei, pentru a face cunoştinţă cu lumea dimprejur. Imaginarul capătă un loc tot mai mare în viaţa lui. Spre vârsta de 18 luni, începe să imite adulţii.

Ştie să folosească un obiect pentru a acţiona asupra altuia; îi place să arunce cu obiectele, să le vadă căzând, să le lanseze din nou. Ştie ce vrea, arată cu degetul şi e vorbăreţ… mai mult pe limba lui. De la 18 luni, e capabil să ţină un creion şi să mâzgălească.

Începând cu vârsta de 22-24 de luni, păpuşile „cu funcţiuni”, care râd, merg, mănâncă, sunt foarte apreciate, pentru că permit copilului să se identifice cu ele sau să intre în rolul de părinte. Jucându-se cu păpuşa, copiii pot să reproducă gesturile şi cuvintele adulţilor. Astfel de jucării nu sunt numai apanajul fetiţelor. Şi băieţeii se joacă cu păpuşa, chiar dacă în mod diferit.

Cadourile potrivite

* jucăriile de ţinut, de tras şi de împins
* camioanele, basculantele, roabele (pe care le poate încărca cu alte obiecte, cu nisip sau în care se poate urca singur, dacă sunt de dimensiuni mai mari)
* găletuşele şi cutiile

* toate jucăriile care imită: telefoane, maşinuţe
* micile instrumente muzicale: maracasuri, xilofoane, cutiuţe muzicale cu cheiţă (nu uita niciodată să-i aplauzi mini-show-urile muzicale)
* jucăriile care se pot încastra în orificii de anumite forme, jocurile tip lego, cuburile

* linguriţele sau ceşcuţele din plastic, biberoanele
* hârtia şi creioanele cerate
* cărţile mici şi revistele corespunzătoare vârstei
* păpuşile, jucăriile pentru băiţă

Reguli pentru a cumpăra jucării sigure

Deşi mulţi părinţi susţin că aleg jucării sigure, practica arată altceva. Este esenţial ca părinţii să cunoască normele de securitate care se aplică în cazul jucăriilor – în acest fel, se pot evita multe accidente. De asemenea, părinţii trebuie să ştie care sunt obiectele care se potrivesc copiilor sub 3 ani.

Atenţie la jucăriile electrice, cu baterii, la cele gonflabile, din buret sau blană sintetică – acestea nu sunt totdeauna cele mai potrivite pentru bebeluşi, şi necesită anumite precauţii în folosire.

Când se cumpără o jucărie, este indispensabilă citirea cu atenţie a menţiunilor de pe ambalaj:

* menţiunea „CE” înseamnă că jucăria este conform exigenţelor de securitate, severe şi precise, stabilite la nivel european
* numele şi adresa fabricantului sau importatorului: permit să fie contactată, în caz de nevoie, societatea care a lansat jucăria pe piaţă. Păstraţi cu grijă această informaţie;

* menţiunea „nerecomandat copiilor sub 36 de luni” trebuie să fie respectată imperativ; indică faptul că obiectul nu corespunde normelor particulare, mai severe, impuse pentru această categorie de vârstă;
* sfaturile legate de vârstă: sunt de date de fabricant, urmare a cercetărilor şi testelor; permit să se achiziţioneze jucăria adaptată unui anumit stadiu al dezvoltării copilului.

În timpul utilizării jucăriei, sunt importante următoarele:

* să se urmeze scrupulos modul de utilizare, ca şi eventualele sfaturi legate de montarea diferitelor piese; o utilizare improprie poate dăuna securităţii copilului;

* mezinii familiei nu trebuie lăsaşi să se joace cu jucăriile fraţilor mai mari, dacă acestea nu corespund normelor de securitate pentru vârste mai mici;
* părinţii trebuie să verifice cu regularitate starea jucăriilor; să renunţe să “meşterească” sau să repare o jucărie stricată

Jucării care necesită o atenţie deosebită:

* jucării electrice: trebuie să fie alimentate la tensiune foarte joasă (sub 24 volţi);

* jucării cu baterie: bateriile se schimbă numai de către adulţi. Dacă jucăria necesită mai multe baterii, se recomandă ca ele să fie de acelaşi tip, să nu se utilizeze în acelaşi timp baterii mai uzate cu unele noi, sau baterii alcaline cu unele obişnuite.

Bateriile trebuie să fie schimbate toate în acelaşi timp, iar jucăria să nu fie lăsată neutilizată o perioadă îndelungată. Pentru vârste sub 36 de luni, trebuie alese doar jucării al căror compartiment pentru baterii să nu poată fi deschis de către cei mici. Copilul nu trebuie lăsat să doarmă în pătuţ cu o jucărie pe baterii.

* jucării gonflabile: prezintă riscul de a fi ingerate dacă se sparg, urmate de sufocare prin ocluzie. Nu sunt pentru copiii sub 36 de luni.

* Jucării din burete sau cu perişori sintetici: nu sunt suficient de rezistente pentru copiii mici; aceste materiale pot fi smulse de către copii, pot fi muşcate, înghiţite, cu risc de sufocare. Sunt interzise copiilor sub 36 de luni.

* Jucării ascuţite sau cu margini ascuţite: ace, maşini de cusut, extremitatea şinelor de trenuleţ etc. Trebuie să fie însoţite de notiţe în care să se atragă atenţia asupra pericolului pe care-l prezintă. Nu sunt destinate copiilor sub 3 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa