Ce este sindromul de aspirație de meconiu?

Ramona Dinescu
Sindromul de aspiratie de meconiu nou nascut

Sindromul de aspirație de meconiu este o situație medicală ce apare din cauza aspirației în plămâni a unui amestec de lichid amniotic și meconiu de către făt în timpul vieții intrauterine, ceea ce poate duce la probleme de respirație după naștere.

Sindromul de aspirație de meconiu este o situație medicală rar întâlnită, iar statisticile arată că se regăsește la un procent de 5-10% dintre nașteri.

Eu m-am încadrat în acest procent, la prima naștere, și, probabil, nu voi uita niciodată acele clipe de panică (sau cel puțin așa le-am perceput eu), în care medicii și asistentele au descoperit că bebelușul meu suferise de stres neo natal.

Rețin doar momentul în care medicul ginecolog, în timpul cezarianei, a spus ferm și apăsat că ”pacienta are lichidul verde”. În acea secundă, neonatologul și asistentele din sala de operații parcă au prins aripi, nimeni nu mai spunea nimic și erau 10 mâini pe copilul meu, toate aceste mâini încercând să-l aspire cât mai repede și cât mai bine. Mi-au țâșnit lacrimile instantaneu deoarece nu știam ce înseamnă și cât de grav poate fi, motiv pentru care mintea mea începuse să facă cele mai negre scenarii. Nu era nimic grav, acestă situație nu este în sine una gravă, mai ales atâta timp cât este gestionată cu profesionalism.

Meconiul reprezintă primele materii fecale ale unui nou născut ce se eliberează încă din timpul vieții intrauterine. În timpul nașterii, există posibilitatea ca fătul să aspire în plămâni o mixtură de meconiu și lichid amniotic, condiție ce poartă denumirea: Sindromul de aspirație de meconiu. Apare de obicei în situațiile în care fătul suferă de stres intrauterin, de cele mai multe ori când se depășește termenul de 40 de săptămâni de sarcină.

Sindromul de aspirație de meconiu – simptome

Simptomatologia este foarte clară și vine pe seama stresului post natal:

–          Culoare albăstruie a pielii nou-născutului

–          Dificultăți respiratorii

–          Lichidul amniotic închis la culoare, verzui sau cu striații de culoare, sau prezența evidentă a meconiului în lichid

–          Lipsa de vlagă a bebelușului în timpul nașterii.

Cum se diagnostichează Sindromul de aspirație de meconiu

Diagnosticul se pune pe baza mai multor date adunate de medicul ginecolog.

Astfel, înainte de naștere, este necesară o monitorizare fetală ce ar putea indica o încetinire a bătăilor inimii bebelușului. Apoi, în timpul nașterii, medicul poate observa urme de meconiu în lichidul amniotic.

Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, medicul neonatolog va trebui să facă cel mai exact test de diagnostic și anume să caute urme de meconiu pe corzile vocale cu ajutorul unui laringoscop.

Tot medicul neonatolog va asculta bebelușul cu stetoscopul și, dacă va auzi sunetele anormale ale respirației, probabil va cere o analiză a gazelor din sânge. Acesta din urmă ar putea demonstra o aciditate scăzută a sângelui, o scădere a nivelului de oxigen și o creștere a celui de dioxid de carbon. Ultima analiză ar trebui să fie o radiografie a plămânilor.

Sindromul de aspirație de meconiu – tratament

Dacă primele semne ale nașterii indică posibilitatea sindromului de aspirație de meconiu, este obligatoriu ca bebelușul să fie aspirat imediat ce i se vede capul în timpul nașterii.

În cazurile blânde cum, din fericire, a fost și al meu, acest tratament este suficient.

Există și situații în care urmele de meconiu sunt mai groase și sunt semne de suferință fetală, ceea ce impune și un alt tratament. În astfel de cazuri bebelușul ar putea fi mutat la secția de terapie intensivă și ar putea primi tratament cu antibiotic pentru infecție. De asemenea, în cazuri destul de grave se poate apela și conectarea la aparatură specială pentru respirația artificială sau la incubator.

De cele mai multe ori, bebelușul arată foarte bine după naștere, după ce a fost aspirat corespunzător și nu prezintă nici un fel de efecte adverse.

În cazurile cele mai severe, pot apărea probleme respiratorii care dispar de obicei în 2-4 zile de la naștere.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte articole asemănătoare.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa