Ce face un bebeluș la trei luni și ce ar trebui să te îngrijoreze

Iată mai jos ce poate face un bebeluș la 3 luni.

Mihaela Călin
bebelus la 3 luni
Este fascinant să urmărești cum un bebeluș la 3 luni devine din ce în ce mai atent și dornic să interacționeze cu tine.

Bebelușul tău de 3 luni crește mare și devine tot mai conștient cu fiecare zi. Până la această vârstă, bebelușul ar fi trebuit să-și fi stabilit un program de somn și să-ți ofere și ție odihna mult necesară! Vezi mai jos ce face un bebeluș la 3 luni.

Ce face un bebeluș la trei luni: abilitățile motorii

Anumite reflexe înnăscute – cum ar fi reflexul de tresărire afișat de bebelușul tău în primele două luni – ar trebui să se estompeze sau să dispară până acum. Probabil ai observat, de asemenea, că puterea mușchilor gâtului s-a îmbunătățit. Când îl ții în poziție verticală, ar trebui să observi că nu i se mai bălăngăne capul decât foarte puțin sau chiar deloc.

De asemenea, copiii în vârstă de 3 luni trebuie să aibă suficientă forță în partea superioară a corpului pentru a-și putea susține cu brațele capul și pieptul în timp ce se află pe burtă. Și suficientă forță în partea inferioară pentru a-și întinde picioarele și a lovi cu ele.

Dacă îți urmărești copilul cu atenție, ar trebui să vezi câteva semne timpurii pentru coordonarea ochi-mână. Copilul își poate închide și deschide pumnul, își poate împreuna mâinile, poate lovi cu mânuțele jucării colorate, poate să apuce cu mâna o jucărie și să o ducă direct la gură. Toate aceste abilități se vor dezvolta în continuare, încât la șase luni copilul va fi pregătit pentru diversificare.

Ce face un bebeluș la 3 luni: somnul

Sistemul nervos al bebelușului tău în vârstă de 3 luni se maturizează, iar stomacul său poate găzdui acum mai mult lapte. Aceste schimbări ar trebui să-i permită copilului să doarmă pentru o perioadă de șase sau șapte ore odată, ceea ce înseamnă un somn bun și pentru tine.

Dacă bebelușul se trezește în mijlocul nopții, așteaptă aproximativ 30 de secunde înainte de a sări să-l alăptezi. Uneori, bebelușii plâng câteva secunde și apoi se culcă la loc. Dacă te grăbești să te duci la el la primul zgomot de foială, bebelușul nu va învăța cum să adoarmă singur.

Când plânsetele nu se opresc și trebuie să mergi la el în miez de noapte, ocupă-te doar de lucrurile strict necesare. Hrănirea și schimbarea scutecului trebuie să se facă pe întuneric, dacă este posibil. Apoi așază-l înapoi în pătuț. Până la urmă el va înțelege că noaptea este doar pentru somn, iar joaca se petrece ziua.

Recomandări pentru somnul bebelușului de trei luni

La această vârstă, ambianța în care doarme trece de la cea care reproducea mediul intrauterin, către una în care bebelușul să se acomodeze treptat la scurte separări de părinți.

Sarah Ockwell-Smith ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”
  • Pentru a crea o ambianță potrivită somnului, redu stimulii externi la minimum: fără jucării care să atârne deasupra patului.
  • Zgomotul alb de pe fundal încă îi mai ajută să adoarmă, dar treptat pot fi obișnuiți și cu muzica relaxantă în surdină.
  • Odată trecut de vârsta de trei luni, nu mai înfășa bebelușul, dar poți să-l pui în sac de dormit.
  • Este vârsta potrivită pentru a introduce un obiect de tranziție pe care să îl legi de marginea pătuțului ca să nu pună în pericol viața copilului.

Între trei și șase luni copii trec prin mai multe episoade de pusee de creștere, de aceea nu te îngrijora dacă somnul devine haotic, iar apoi se reglează doar pentru a deveni dezorganizat din nou.

Bebe se întoarce pe burtă în somn!

În primele luni de viaţă, bebeluşul nu se poate întoarce de pe o parte pe alta. Cea mai sigură poziţie pentru el este pe spate. Nu-l lăsa să doarmă nesupravegheat pe burtică.

  • Nu trebuie să doarmă pe suprafeţe moi: pilotă, pernă, plapumă.
  • Salteaua pătuţului trebuie să fie tare.
  • Cearşaful trebuie bine întins şi fixat de saltea.
  • Perna nu are ce căuta în patul copilului mic.
  • Iarna, îl înveleşti cu o pătură specială pentru nou-născut, care trebuie bine fixată de saltea, şi care nu-l va acoperi mai sus de piept, mânuţele rămânîndu-i afară. O variantă la fel de bună este sacul de dormit special, adaptat vârstei şi lungimii (înălţimii) sale.
Poziția corectă de somn a bebelușului în primele luni de viață.

Sindromul morții subite în primele luni de viață

SMSS înseamnă, pe scurt, sindromul morţii subite la sugar. Cauza este subiectul unor intense cercetări, dar, în general, e o mare necunoscută. Informarea corectă a părinţilor poate fi de folos, ca şi cunoaşterea măsurilor de prevenţie.

De obicei, se întâmplă în timpul somnului, la micuţi aparent sănătoşi, cu vârste între 2 şi 4 luni, factori de risc fiind greutatea scăzută la naştere, prematuritatea, lipsa îngrijirii adecvate a mamei în perioada sarcinii, expunerea la fumul de ţigară. S-a mai constatat că băieţii sunt mai afectaţi decât fetiţele şi că incidenţa este mai mare în timpul iernii.

Sunt specialişti care susţin că sindromul nu poate fi prevăzut, nici prevenit. Alţii, în schimb, susţin că pot fi luate anumite măsuri care să reducă riscul apariţiei fenomenului. Iată două de adevăruri şi de mituri despre SMSS.

E bine să-l culci pe spate

Adevărat. S-a constatat că sindromul apare mai puţin frecvent la sugarii care dorm în poziţia pe spate. De aceea, pentru a reduce riscurile, e bine ca, înaintea somnului de după-amiază sau de noapte, bebeluşul să fie culcat în pătuţ pe spate, nu pe burtă sau pe o parte. Din această poziţie, sugarul luptă mai bine împotriva căldurii sau a febrei şi respiră un aer mai puţin „îmbâcsit“. De asemenea, scade riscul ca bebeluşul să fie îngropat sub cearşafuri. Dacă totuşi mititelul, când mai creşte un pic, reuşeşte să se întoarcă singurel de pe spate pe burtică, nu e necesar să-l forţezi să doarmă doar pe spate.

Nu-l lăsa niciodată pe burtă

Fals. Când bebeluşul e treaz şi se află sub supraveghere, este chiar recomandat să-l poziţionezi, din timp în timp, pe burtică. În jurul vârstei de 3- 4 luni, bebeluşul va fi, poate, capabil să se răstoarne singur de pe-o parte pe alta, dar asta nu înseamnă că va reuşi, fără ajutorul tău, să revină la poziţia iniţială.

În timpul zilei, lasă-l pe bebe să se joace în poziţia „pe burtă“; în acest fel, muşchii cefei sunt antrenaţi să se contracte, ceea ce îi permite micuţului să ridice capul mai uşor, pentru a respira. Poziţia pe burtă îi mai permite bebeluşului să elimine gazele intestinale, care-i provoacă atâta disconfort.

Nu există o regulă pentru intervalele de timp cât trebuie să doarmă un copil, căci copiii sunt diferiți. E mult mai important să doarmă atât cât îi cere fiecăruia în parte organismul.

Sarah Ockwell-Smih în”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Ce face un bebeluș la trei luni: simțurile

Auzul și văzul bebelușului tău de 3 luni se îmbunătățesc. Bebelușii de această vârstă își întorc capul și zâmbesc la auzul vocii părinților lor și le place să asculte orice fel de muzică.

Copilul tău va prefera să privească în continuare jucăriile colorate. Asta pentru că sunt mai ușor de văzut contrastele puternice. Pentru copiii de 3 luni fețele sunt absolut fascinante. Uită-te la el și el te va privi înapoi în ochi. De asemenea, micuțul tău se va uita cu atenție la propria sa reflecție într-o oglindă.

Ce face un bebeluș la trei luni: comunicarea

La trei luni, copilul tău devine tot mai mult o ființă unică. Acesta este stadiul pe care psihiatrul de copii Margaret Mahler l-a numit „ecloziune”, atunci când bebelușii ies din cochiliile lor și încep să reacționeze și să se raporteze la lumea din jurul lor. O parte din acest proces implică interacțiunea cu oamenii și zâmbetele pentru a face plăcere celor din jur. Acestea sunt cunoscute și sub numele de zâmbete sociale.

În a 3-a lună plânsul nu mai este metoda de comunicare a copilului tău. De fapt, bebelușii în vârstă de 3 luni nu ar trebui să plângă mai mult de o oră în fiecare zi. Dacă plânsul depășește acest timp sau ți se pare excesiv, ia legătura cu medicul pediatru, deoarece refluxul sau o altă problemă medicală se poate afla în spatele lacrimilor.

În loc să plângă, bebelușul tău începe să comunice în alte moduri, cum ar fi prin gângureli și vocalize („oh” și „ah”, de exemplu). Implică-te într-o conversație cu micuțul tău, răspunzându-i la aceste sunete și povestindu-i ceea ce faci, atunci când sunteți împreună. Spune-i: „Îți voi schimba scutecul acum” sau „E timpul să mâncăm!” Bebelușul tău îți va sorbi fiecare sunet și îți va urmări expresiile feței, pe măsură ce vorbești cu el. Până la urmă el va începe să își formeze propriile sunete și să facă propriile gesturi. Conversațiile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a te conecta cu bebelușul tău.

Ce face un bebeluș la 3 luni: etape ratate

Fiecare copil este diferit. Nu te îngrijora dacă bebelușul tău de 3 luni nu atinge la timpul prevăzut o etapă de dezvoltare, mai ales dacă s-a născut prematur. Cu toate acestea, Dr. William Sears autorul volumelor ”Cartea bebelușului” recomandă să te adresezi medicului pediatru, dacă micuțul tău nu a făcut următoarele lucruri până la vârsta de 3 luni:

  • Vizual: nu face contact vizual, nu urmărește obiecte cu privirea:
  • Social/cognitiv: nu zâmbește ca răspuns la zâmbet, nu comunică prin plâns sau gesturi nevoile și dispoziția;
  • Motricitatea grosieră: Nu-și ține capul, nu se rostogolește pe o parte;
  • Motricitatea fină: Nu se întinde spre obiecte și nu apucă;
  • Limbaj: Nu gângurește, nu râde.

Sfaturi pentru a treia lună a bebelușului tău

O serie de experți oferă sfaturi părinților, în special despre modul în care bebelușii ar trebui să doarmă noaptea. Ascultă sfaturile experților, dar ai încredere și în propriile instincte.
S-ar putea să auzi de la o prietenă sau un membru al familiei că începerea diversificării mai devreme îl poate ajuta pe micuțul tău să doarmă toată noaptea. Dar pentru asta trebuie să mai așteptați. Un bebeluș la 3 luni nu trebuie să doarmă toată noaptea neîntrerupt. Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă ca bebelușii să mănânce altceva în afară de lapte matern sau lapte formulă până la vârsta de 6 luni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa