Ce face un bebeluș la o lună. Ghid complet pentru liniștea părinților

bebelus mama in brate

Primul an din viața bebelușului tău este uimitor. În doar 12 luni, el se va transforma dintr-un nou-născut, complet dependent de tine, la un copil care începe să meargă, să vorbească și să-și exprime primele semne de independență. Vezi mai jos ce face un bebeluș la o lună, conform specialiștilor de la www.webmd.com

În prima lună nou-născutul doar se obișnuiește cu această lume mare, ciudată și nouă. Iar tu începi să te obișnuiești să ai grijă de multele sale nevoi. Mai jos sunt doar câteva dintre schimbările pe care te poți aștepta să le vezi în timpul primei luni de viață a copilului tău.

Este important să știi că sugarii care s-au născut prematur nu vor urma exact aceste etape de dezvoltare. Este mult mai probabil ca un bebeluș prematur să atingă fiecare etapă de dezvoltare în funcție de termenul inițial, decât în funcție de ziua lui de naștere. Bebelușii care s-au născut cu o lună mai devreme, probabil că vor avea nevoie de o lună în plus pentru a-i prinde pe amicii lor născuți în aceeași perioadă.

Ce face un bebeluș la o lună: creşterea

Nu te alarma dacă bebelușul tău pierde în greutate în primele zile de viață. Bebelușii se nasc cu un lichid suplimentar în corp și, de obicei, pierd până la 10% din greutatea de la naștere, înainte de a se stabiliza și a începe să ia în greutate. Până la vârsta de două săptămâni, nou-născuții trebuie să revină la greutatea lor de la naștere. Iar în prima lună vor lua rapid în greutate – între 15 și 30 de grame pe zi. În timpul vizitelor la pediatru acesta va verifica greutatea copilului în raport cu un grafic de creștere, pentru a se asigura că micuțul tău crește în mod corespunzător.

Ce face un bebeluș la o lună: abilitățile motorii

La această vârstă sistemul nervos al nou-născutului încă se maturizează, dar bebelușii pot realiza multe în prima lor lună. Vei observa că bebelușul tău s-a născut cu mai multe reflexe, inclusiv suptul. La scurt timp după naștere, el va fi capabil (cu puțin ajutor din partea ta) să se agațe de mamelonul tău pentru a se hrăni.
Dacă îți pui degetul în palma copilului, vei observa că acesta va strânge pumnul în jurul lui (mulți tați se mândresc cu puterea bebelușilor lor). Nou-născuții care se sperie vor tresări rapid, întinzându-și ambele mâini și picioare, apoi retregându-le înapoi. Acest lucru se numește reflexul Moro.
Chiar și la vârsta de o lună, bebelușul are instinctul de mers pe jos. Dacă pui picioarele unui nou-născut pe o suprafață solidă și îi sprijini corpul, va părea că vrea să pășească.

Deși la vârsta de o lună bebelușul poate fi capabil să-și ridice capul, în timp ce se află pe burtă, mușchii gâtului nu sunt deocamdată atât de dezvoltați încât să sprijine capul. Asigură-te că ții o mână sub capul copilului de fiecare dată când îl ridici.

Ce face un bebeluș la o lună: somnul

Nașterea este un proces dificil pentru bebeluș. În primele câteva săptămâni, ți se va părea că tot ce face nou-născutul tău este să doarmă. De fapt, nou-născuții dorm 15-16 ore pe zi. Aceste ore pot fi neregulate, deoarece copilul nu s-a adaptat încă la ciclul normal de zi și de noapte. Îți poți ajuta copilul să se adapteze prin împărțirea activităților: cele liniștite și plictisitoare noaptea, iar cele jucăușe în timpul zilei. În cele din urmă el va înțelege indicațiile – că ziua este pentru joacă și noaptea este pentru somn.

De asemenea, ciclurile de somn ale copilului tău în vârstă de o lună sunt mult diferite de ale tale. Spre deosebire de adulți, nou-născuții petrec mai mult timp în somnul REM, decât în starea de somn mai profund non-REM. Asta înseamnă că se pot trezi destul de ușor în timpul primelor săptămâni.

Ce face un bebeluș la o lună: simțurile

Bebelușii se nasc cu o vedere foarte neclară. În prima fază, ei sunt chiar foarte miopi. Bebelușul tău poate vedea obiecte și persoane cu cea mai mare claritate atunci când acestea se află la o distanță de 20-30 cm. Asta înseamnă că îți poate vedea fața în timp ce îl alăptezi. De fapt, el va prefera să te privească mai degrabă pe tine decât un animăluț de pluș, pentru că bebelușii sunt atrași în mod natural de fețele umane. De asemenea, nou-născuții preferă obiectele în culori contrastante, deoarece sunt mai ușor de văzut (asta nu înseamnă că trebuie să te îmbraci doar în alb și negru, culorile luminoase sunt și ele bune).

S-ar putea să observi că bebelușul tău de o lună se uită cruciș, atunci când încearcă să se concentreze. Acest lucru este normal, deoarece controlul vizual al nou-născutului nu s-a dezvoltat pe deplin. Cu toate acestea, dacă se uită cruciș până la vârsta de trei sau patru luni, ia legătură cu medicul pediatru, deoarece ar putea fi un semn de strabism.

Deși auzul unui nou-născut nu este încă pe deplin dezvoltat, el poate totuși să recunoască sunetele – în special vocile părinților lui, pe care s-a obișnuit să le audă încă din uter. El preferă în special sunetele înalte; așa că nu te supăra dacă soacra ta folosește o voce pițigăiată de fiecare dată când vorbește cu copilul tău. Dacă bebelușul nu pare să răspundă la toate sunetele, trebuie să menționezi acest lucru medicului pediatru la următoarea vizită. În multe spitale se examinează auzul tuturor copiilor la naștere. Chiar dacă testarea auzului la naștere a fost în regulă, nu uita să-i povestești medicului pediatru despre îngrijorările tale cu privire la auzul copilului.

Bebelușii preferă gustul dulce, așa cum se întâmplă si cu copiii mai mari (și chiar cu adulții). Papilele lor gustative nu sunt încă suficient de mature pentru a distinge gusturile amar și acru. Ei au un simț al mirosului bine dezvoltat și pot distinge încă din primele zile de viață mirosul mamelonului mamei lor și al laptelui matern.

Ce face un bebeluș la o lună: hrănirea

În timpul primei luni de viață, ar trebui să te aștepți ca bebelușul alăptat să mănânce de 8 până la 12 ori pe zi (aproximativ la fiecare două până la trei ore). Bebelușii hrăniți cu lapte formulă pot avea nevoie să mănânce de 6 până la 8 ori pe zi. Vei știi când bebelușul tău este înfometat, pentru că va începe să se răsucească (să-și miște capul înainte și înapoi, căutând sânul) sau să se agite și să-și întoarcă gura, atunci când îi atingi obrazul. Un bebeluș care a mâncat suficient va părea mulțumit și este posibil chiar să adoarmă. Un semn că bebelușul tău mănâncă suficient este să umple patru până la șase scutece pe zi.

Ce face un bebeluș la o lună: comunicarea

La vârsta de o lună copiii au cam un singur mod de a comunica – prin plâns. Bebelușul va plânge până la trei ore pe zi (nu te panica, reprizele de plâns vor scădea odată cu trecerea timpului). Plânsul este modul copilului de a spune: „Mi-e foame – hrănește-mă!” sau „Am scutecul ud” sau „Sunt foarte obosit”. În timp, vei începe să-i descifrezi țipetele și să găseșți cele mai bune modalități de a-l calma (de exemplu, înfășându-l sau plimbându-l în brațe). Unii copii care plâng prea mult pot avea colici sau o problemă medicală, așa că ia legătura cu medicul pediatru, dacă nu-ți poți calma nou-născutul.

Sugestii pentru prima lună a bebelușului

Bebelușii iubesc să fie mângâiați. Așa că oferă-i micuțului tău cât mai des ocazia să se bucure de contactul piele-piele, de exemplu, ținându-l în brațe, legănându-l sau oferindu-i un masaj blând. Toate acestea vor face ca nou-născutul să se simtă mulțumit și iubit.
Gimnastica bebelușului este importantă. Întinde bebelușul pe spate și fă cu piciorușele lui mișcarea de bicicletă pentru câteva minute o dată. Acest exercițiu ușor va ajuta la tonifierea musculaturii și va pregăti copilul pentru mersul de-a bușilea și mersul în picioare, lucruri pe care bebelușul tău va începe să le facă chiar înainte să-ți dai seama!

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()