Ce se întâmplă când copilul pare a nu se sătura la sân? Sfaturi pentru mame de la un expert de top

TOTUL DESPRE MAME

Copilul pare a nu se sătura la sân? Care este probabilitatea ca o mamă să nu aibă suficient lapte? Ce ar trebui să facă mamele/tații care doresc ca al lor bebeluș să fie alăptat, dar au parte de un început mai dificil?  Este alăptarea o necesitate pentru ca relația dintre copil și părinte să fie una sănătoasă? Când este periculos să insiști cu alăptarea? Răspunde la toate aceste întrebări dr. Pearl Vyas,  Senior Medical Advisor Philips, medicul care facilitează parteneriate cu cele mai renumite insitute și cadre medicale din lume specializate în nutriție pediatrică.

Ce se întâmplă când un copil pare a nu se sătura la sân
Dr. Pearl Vyas

Totul despre mame: Multe femei din România renunță la alăptare pe motiv că nu au lapte suficient, bebelușului fiindu-i tot timpul foame. În realitate, care este probabilitatea ca o mamă să nu aibă suficient lapte? Ce se întâmplă de fapt când un copil pare a nu se sătura?

Dr. Pearl Vyas: Percepția că au prea puțin lapte este într-adevăr un motiv foarte frecvent pentru care femeile renunță la alăptat, iar asta se întâmplă la nivel global. Un studiu din 2015 (Gatti, 2015) menționează că aproximativ 35% dintre toate femeile care renunță la alăptat invocă acesta ca principal motiv. Ce trebuie să înțelegem este că acei copii care sunt alăptați au nevoi diferite în comparație cu acei bebeluși care sunt hrăniți cu formule de lapte. Copiii alăptați digeră mâncarea mult mult mai ușor și de aceea au nevoie să fie hrăniți mai frecvent comparativ cu bebelușii hrăniți cu formule de lapte.

Faptul că trebuie să hrănească copilul frecvent și imprevizibil le face pe mame să se întrebe dacă laptele lor este adecvat/suficient pentru a satisface nevoile sugarului, când de fapt este vorba despre un mod de a alăpta normal. Adesea, femeile încep să completeze mesele cu lapte praf din cauza acestei temeri și în consecință pot experimenta o scădere a fluxului de lapte matern din moment ce producția de lapte este determinată de cerere. Adică cu cât alăptezi mai mult copilul, cu atât vei avea mai mult lapte. Înțelegem temerile mamelor și le recomandăm să caute ajutor profesionist când au astfel de dubii. Dacă atașarea copilul la sân este bună, auziți când bebelușul înghite lapte și aveți un copil sănătos și fericit, toate sunt semne că faceți o treabă grozavă.

Totul despre mame: Există o presiune destul de mare când vorbim despre alăptarea în public. Cum putem combate asta în condițiile în care un copil trebuie să fie alăptat atunci când îi este foame?

Dr. Pearl Vyas: Philips Avent sprijină alăptarea în public furnizând spații sigure, curate și confortabile în care femeile să își alăpteze bebelușii. Am sprijinit proiecte pentru a construi camere de alăptare atât în spații publice cât și la locul de muncă. Credem că normalizarea alăptării în spații publice și la locul de muncă ar trebui să fie o prioritate. La simpozionul nostru care a avut loc în luna martie 2019, expertul nostru a comentat că alăptarea în public, care să permită celorlalți să vadă, inclusiv copiilor, creează o nouă normalitate, în care copiii cresc înțelegând că acesta este modul normal în care bebelușii sunt hrăniți.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Totul despre mame: Ce recomandați mamelor/taților care doresc ca al lor bebeluș să fie alăptat, dar au parte de un început mai dificil. Ce ar trebui să facă?

Dr. Pearl Vyas: Să ceară ajutor! Există multe resurse care sunt disponibile și gratuit și contracost. Nu vă temeți să cereți ajutor atunci când lucrurile nu merg cum ar trebui. Ajută de asemenea să urmați cursuri de alăptare în timpul sarcinii, pentru ca atunci când lucrurile nu merg bine, să ai un background despre cum funcționează alăptarea și care sunt posibilele complicații. Implicarea taților în alăptare este o idee grozavă, pentru că ei sunt mai obiectivi. Știind cum funcționează alăptarea și tații pot observa problemele și pot ajuta mama să alăpteze cu succes bebelușul.

Philips Avent are câteva ghiduri despre alăptare disponibile (inclusiv în limba română) pe Sarcina+, pentru a ajuta părinții să se pregătească înainte de naștere. În plus, vom lansa Baby+ în Romania, cu și mai multe informații despre alăptare, pentru ajuta părinții în această nouă experiență.

Totul despre mame: Când este periculos să insiști cu alăptarea?

Dr. Pearl Vyas: Confortul și preferințele mamelor ar trebui întotdeauna luate în considerare, când este vorba despre alăptare. Alegerea de a alăpta sau nu este incredibil de personală, iar furnizarea de informații și acces la resurse care ajută părinții să ia decizii informate este ceva ce cadrele medicale ar trebui să susțină. Sunt câteva motive pentru care mamelor ar putea să li se ceară să nu alăpteze, să oprească alăptarea sau să suplimenteze laptele matern pentru sănătatea și starea de bine a mamei și/sau copilului. Mamele se pot simți incredibil de vinovate când așa ceva se întâmplă, iar cadrele medicale și personalul de specialiate ar trebui să trateze problema într-o manieră empatică.

Totul despre mame: Este alăptarea o necesitate pentru ca relația dintre copil și părinte să fie una sănătoasă?

Dr. Pearl Vyas: Alăptarea este o modalitate excelentă pentru o astfel de legătură sănătoasă, dar nu este singura modalitate. Contactul skin-to-skin, vorbitul, cititul și în general grija față de nevoile copilului fac parte dintr-o legătură sănătoasă. În fond, și tații se pot conecta cu bebelușii lor fără să fie nevoie să îi alăpteze, așa că și un părinte care nu alăptează se poate descurca la fel de bine ca unul care alăptează. Este mult mai important să îți aloci timp să stai cu bebelușul tău și să interacționezi cu el în modalități semnificative care să facă posibilă o relație sănătoasă.

Citește mai multe despre alăptare și beneficiile ei, în articolele de mai jos: 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa