Cum pot tații să sprijine alăptarea. Interviu cu un expert în relația tată-copil: „Tatăl influențează cât timp va alăpta mama”

Geta Roman, director editorial

Cum pot tații să sprijine alăptarea. Inițierea alăptării și alăptarea prelungită sunt mai bune atunci când tații sunt implicați și știu de beneficiile alăptării, susține dr. Abou Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în conexiunea tată-copil. Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, brandul Philips Avent a publicat un studiu realizat pe 3.500 de femei (inclusiv din România) despre importanța implicării partenerului în procesul de alăptare.

Studiul arată că:

  • Femeile care primesc ajutor din partea partenerului sunt mult mai predispuse să continue alăptarea pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • Implicarea tatălui în procesul de alăptare este o modalitate excelentă pentru conexiunea între tată și nou născut, cu beneficii semnificative pentru bebeluș.
  • 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre modul în care partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare.

Cum pot tații să sprijine alăptarea. Tații vor să se implice, spun mamele

Rezultatele cercetării realizate de Philips Avent arată că majoritatea mamelor care au răspuns la chestionar și-ar dori ca partenerii lor să fie implicați în fiecare aspect al îngrijirii copilului nou născut. 65% dintre mame și-ar dori ca partenerii lor să ajute la pregătirea mesei, iar 63% își doresc sprijin pentru hrănirea bebelușul pe timp de noapte. Din fericire, majoritatea tăticilor (81%) își doresc să ajute, însă există anumite situații unde ar putea să ofere mai mult sprijin.

În timp ce majoritatea partenerilor (82%) se implică să calmeze și să verifice copilul, mai puțin de jumătate (46%) curăță pompele de sân pentru următoarea alăptare și doar 41% își petrec timpul citind informații despre cum să hrănească bebelușul.

Studiul a fost realizat prin chestionarea a 3.594 de femei, care folosesc aplicația Sarcină+, din Australia, USA, UK, Noua Zealandă, România, Indonezia, Germania, Brazilia, Rusia, Franța, Portugalia, Spania, Olanda, Italia. Din România au fost chestionate 149 de femei. 

În plus, 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre cum partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare. Rezultatele sugerează că prin educarea taților cu privire la beneficiile alăptării se poate dubla probabilitatea ca bebelușii să fie alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață, aspect care trebuie să fie luat în considerare de către tinerii părinți.

În graficul de mai jos, regăsiți răspunsurile femeilor din România referitoare la implicarea taților în alăptare.

La întrebarea „Pe o scală de 0 la 10, cât de implicat este partenerul tău în alăptare?”, în România, femeile au răspuns 6.24, în timp ce media pentru întreg studiul este de 8,1.

Cum pot tații să sprijine alăptarea. „Rolul tatălui s-a schimbat în ultimii ani. Bărbații sunt mai dispuși să se implice”

Pornind de la dorința taților de a se implica, în Săptămâna Mondială a Alăptării, Philips Avent dorește să-i încurajeze pe părinți să opteze pentru alăptare, subliniind importanța sprijinului în acest proces.

Prietenii, membrii familiei și personalul specializat pot juca un rol important, iar implicarea partenerului în procesul de alăptare poate să genereze o multitudine de beneficii pentru nou născut. Mai mult decât atât, studiile arată că femeile care primesc sprijin de la partener sunt mult mai predispuse să inițieze și să continue alăptarea pentru un timp mai îndelungat, în timp ce implicarea în procesul de alăptare încurajează legătura dintre tată și bebeluș în perioada post naștere. S-a demonstrat că acest lucru are beneficii semnificative pentru bebeluș, inclusiv reducerea întârzierii cognitive și luarea în greutate la sugarii prematuri.

„Rolul tatălui s-a schimbat în ultimii ani. Bărbații sunt acum mult mai dispuși să se implice în procesul de creștere al bebelușului. Nu numai că a crescut procentul prezenței acestora la naștere, dar preiau și numeroase responsabilități de îngrijire și creștere a bebelușului. În această categorie se regăsește și implicarea în procesul de alăptare, un aspect foarte important în generarea unei legăturii între tată și copil, cu beneficii pe care cel mic le va resimți pe tot parcursul vieții”, menționează prof. Abou-Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în domeniul conexiunii tată-copil.

Ce să facă tații pentru a încuraja alăptarea și conexiunea cu bebelușul

„Tații influențează cât timp va alăpta mama – dacă ei spun că alăptarea este foarte bună, cresc șansele mamei de a alăpta pentru o perioadă mai lungă de timp”, mai spune profesorul specializat în legătura tată-copil. Prof. Abou-Dakn are și câteva sfaturi legate de ce pot face tații mai concret pentru a îmbunătăți legătura cu bebelușul.

  • Dupa cezariană, spre exemplu, dacă mamele nu pot fi disponibile, trebuie puși tații să ajute – pot face skin cu skin cu bebelușul, ajutând copilul să-și controleze temperatura corpului, să fie în contact cu părinții lui. Cu siguranță, vor fi mai puține probleme pe termen lung dacă se face asta în spital. Tații implicați de la început se vor descurca bine și mai târziu, vor ști să reacționeze când copilul plânge, să aibă grijă de el, să se joace cu el. Dacă le deschizi ochii din primele săptămâni, îi vei ajuta pe termen lung.
  • Ar trebui ca tații să fie informați din timpul sarcinii cum pot fi implicați. Pot folosi aplicații (sunt foarte interesați de asta), spitalele ar trebui să fie deschise pentru tațisă existe family room astfel încât copiii să nu fie deloc separați de părinții lor.
  • Să ajute mama când alaptează – să îi aducă de mâncat, de băut, să o ajute să se simtă bine.
  • Să știe cum să poziționeze copilul la sân pentru a putea să ajute mama când are nevoie. Într-o oarecare măsură, tatăl unui bebeluș ar trebui să devină expert în alăptare.
  • Să facă curat în casă.
  • Să țină copilul dupa alăptare.
  • Este foarte important pentru relația pe termen lung ca tatăl să fie interesat de copilul lui, să sa lege de copilul lui, să își dorească să fie implicat, mai spune dr. Abou-Dakn, care are peste 30 de ani de experiența în îngrijirea de maternitate și ante-natală. Ca primul președinte al inițiativei WHO / UNICEF „Baby Friendly Hospital” și membru al Asistenței Naționale Comisia Germania, el este, de asemenea, specialist în alăptare. Este autor de cărți și numeroase publicații pentru cercetare în probleme de alăptare și lactație.

Alăptarea și beneficiile ei

Beneficiile alăptării atât pentru mamă, cât și pentru copil sunt recunoscute în întreaga lume, însă, în timp ce ratele globale de inițiere a alăptării sunt de aproximativ 60-95% la naștere, acestea scad treptat în timp. Acest lucru conduce la scăderea ratei de alăptare la vârsta de 6 luni, potrivit Organizației Mondiala a Sănătății.

Asigurarea unui sprijin constant pentru mamele care alăptează este esențială, mai ales că femeile devin din ce în ce mai constrânse de timp, iar majoritatea trebuie să jongleze între timpul alocat carierei și grija pentru copil. Partenerii pot juca un rol activ în procesul de alăptare iar, din fericire, majoritatea sunt deschiși să se implice în creșterea copilului.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Citește mai multe despre alăptare și beneficiile ei, în articolele de mai jos: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa