Ajuta copilul să stea în funduleț! 8 metode pentru a-l susține

ajuta copilul sa stea in fund

Faptul că bebe stă în funduleț este una dintre marile realizări pe care aproape toți părinții o urmăresc. Se întâmplă, de obicei în jurul vârstei de șase luni, dar există și câteva lucruri pe care tu, ca părinte le poți face ca să-l susții și să-l ajuți.

1.       Înainte de a sta în funduleț

A ști ce indicii să urmărești și cum să-ți ajuți bebelușul să stea singur în funduleț, este foarte important, după cum susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Copilul tău ar putea începe să stea în funduleț în jurul vârstei de 4 luni, sau, cel mai târziu, pe la 9 luni. Nu încerca să grăbești lucrurile. Până atunci trebuie să achiziționeze câteva abilități motorii majore, precum  faptul că-și ține bine gâtul drept, are ceva echilibru, iar mușchii corpului sunt tonifiați.

2.       Se pregătește să stea în funduleț

Încă de la naștere, bebelușul va avea câteva momente pe zi când va sta pe burtică, lucru care îl va ajuta să-și întărească mușchii gâtului, ai stomacului și cei a spatelui. În general, mușchii se tonifiază de la cap la picioare. Vei știi că acei mușchi au devenit mai puternici atunci când copilul va ridica capul de la nivelul solului și va primi la orizontală, în timp ce stă pe burtică. Pentru a-l ajuta să capete aceste abilități motorii, schimbă-i des poziția. De exemplu, pune-l de pe spate, pe burtică și din pătuț, așează-l pe podea. Pune-l pe burtică doar atunci când e treaz și când ești cu el ca să-l poți supraveghea.

3.       Probleme cu statul pe burtică

La început se poate ca bebelușului să nu-i placă să stea pe burtică. Însă este foarte important pentru el să facă asta, pentru că doar așa își va întări mușchii de care va avea nevoie pentru a sta în funduleț, dar și pentru achizițiile viitoare. Îl poți ajuta punându-l pe burtică pe pieptul tău, cu privirea spre tine, sau punându-i o pernă de alăptat sub brațe pentru a-i susține pieptul și pentru a-i ține capul puțin mai departe de podea.

4.       Ajuta copilul să stea în funduleț. Verificarea

Odată ce bebelușul a învățat să-și țină singur capul, de obicei în jurul vârstei de 3 luni, , îl poți așeza într-un scaun de susținere, precum un Bumbo seat pentru care poți oricând folosi perne pentru a-l susține. Dar niciodată nu-l lăsa nesupravegheat.

Pe măsură ce devine mai puternic, va fi tot mai capabil să se mențină în poziția șezut pentru câteva secunde. La început să va legăna și chiar dacă pare ca un Hopa mitica, pe parcurs va învăța. La vârsta de șase luni, majoritatea bebelușilor sunt gata să stea câteva secunde singuri în funduleț.

5.       Construirea echilibrului pentru a sta în funduleț

Bebelușii au nevoie să învețe să-și țină echilibrul înainte de a fi în stare să stea singuri în funduleț. Deși au mușchii corpului destul de puternici, nu este suficient. Echilibrul este neuromuscular, mai spune Dr. Pecec, așa că înainte de a fi în stare să stea singur în funduleț, are nevoie de ceva putere pentru creier. Astfel, îl poți ajuta așezându-l adesea la colțul canapelei sau al unui fotoliu ca să simtă cum este să stai jos și să te ridici. Îl mai poți așeza între coapsele tale, atunci când tu stai pe jos.

6.       Obiecte ajutătoare pentru a sta în funduleț

Pentru a sta în funduleț, așa cum am mai spus, are nevoie de mușchi puternici la gât și la spate. Pentru a ajuta la dezvoltarea lor, îi poți cumpăra copilului perne speciale, scaune speciale, de masă, de joacă sau de mașină pentru a se învăța să stea în funduleț și pentru a-și exersa mușchii.

7.       Ce poți face tu?

Îl poți așeza pe cel mic pe spate ca apoi să-l poți apuca de mânuțe și să-l ridici ușor în poziția șezut. La vârsta asta cel mai bine învață dacă sunt ademeniți. Bebelușilor le place să se uite la ei în oglindă, așa că te poți ajuta de una ca să-l faci să vrea să se ridice. Pentru întărirea musculaturii îl mai poți ține de subțiori astfel încât el să pună picioarele singur pe podea. La vârsta asta nu poate sta în picioare și nici nu este indicat să îl încurajezi să facă asta, însă faptul că tu îl ții și el dă din picioare, îl ajută să-și întărească mușchii.

8.       Pregătește-te pentru momentul în care va sta singur în funduleț!

Odată ce bebelușul poate sta singur în funduleț, vei avea nevoie să faci câteva modificări în camera lui. La șase luni, brațele sale sunt foarte puternice și va vrea să apuce orice. Verifică împrejurimile pătuțului și asigură-te că nici un obiect periculos nu este la îndemâna copilului. De asemenea, lasă în jos, la prima treaptă pătuțul, pentru că te poți trezi curând că se cațără pe pătuț și poate cădea din el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()