Bebeluşii şi lucrurile amuzante sau ciudate pe care le fac

Raluca Dumitrică
Bebe deget supt / Totul despre mame
Cine are acasă un bebe care-şi suge degetele de la picioare?

Ţin minte şi acum toate lucrurile ciudate şi teribil de amuzante pe care fetele mele le-au făcut în bebelușia lor. Şi, chiar dacă s-au repetat de la copil la copil, de fiecare dată am stat şi m-am uitat cu aceeaşi uimire candidă la ele, încercând să profit mai mult de gingăşia lor. Iată care au fost lucrurile de acest gen pe care le păstrez şi acum în memorie!

Trasul de urechi şi de păr

Trasul de urechi a fost un episod care a durat câteva luni şi care s-a repetat la fiecare dintre cele trei fete în jurul vârstei de 7-8 luni. Deşi la prima fetiţă ne-am cam îngrijorat puţin, pentru că trasul de urechi era însoţit de un scărpinat în interiorul lor, până la sânge, ne-am dat seama că era doar un tic ce indica oboseala şi preceda mersul la somn. Acum, de tras de păr mă trag ele pe mine, când îşi exersează talentul de hairstylist pe podoaba mea capilară, folosind toate clamele existente în casă.

Aruncatul obiectelor pe jos

Nu există bebeluş care să nu fi aruncat pe jos un obiect de orice fel, pentru a vedea ce se întâmplă cu el în momentul în care atinge solul şi pentru a repeta experimentul de fiecare dată când lucrul îi este înapoiat de mama sau tata. Deşi pentru părinte acest lucru poate fi simpatic, e simpatic până la un punct sau, mai bine zis, până când îşi dă seama că a făcut acelaşi lucru cam de 50 şi ceva de ori.

Râsul în somn cu gura până la urechi

Ăsta este unul dintre lucrurile care m-au înduioşat cel mai mult când erau copiii mici. Să vezi un puiuţ de om care doarme atât de tihnit şi care, din când în când, râde cu gura până la urechi, cu sau fără zgomot, într-un vis teribil de haios, e pansament pentru orice rană. Fetiţa mijlocie zicea când îşi zărea sora mai mică râzând aşa „mami, oare crezi că visează multe, multe prăjituri?”. Prăjituri nu cred, dar ceva nostim tot trebuie să fi fost.

Sughiţurile, pârţurile, strănuturile

Ei bine, asta facem şi noi, hmmm, dar nu la fel de des şi în orice împrejurare ca un bebe. Şi în niciun caz la o petrecere, în timpul unui spectacol, când ne ia cineva în braţe să ne spună cât de drăgălaşi suntem şi nici măcar atunci când facem baie în mare, lângă o mulţime de alţi oameni bucuroşi de relaxarea în apă. Sau…?

Verificarea organelor genitale

Am trecut şi printr-o perioadă scurtă de timp în care atinsul organelor genitale era distracţia maximă, practicată la orice oră din zi. Pentru că manevra făcea parte din procesul de descoperire a propriului corp, după desluşirea acestui mister din scutec interesul a scăzut treptat, până la o lipsă totală de preocupare. Nu ştiu cum stă treaba cu băieţeii, în schimb, aşa că mamele de băieţi sunt rugate să-şi depene poveştile!

Sărutările pe gură

Cum te prinde un bebe, cum te smotoceşte şi te pupă zdravăn pe gură. Vrei nu vrei, două buze mici şi o tonă de salivă îţi vor pecetlui gura, într-o dovadă supremă de afecţiune, dar şi la îndemnul cutezător al unui alt adult: haaai, dă-i un pupic lu’ tanti! De fapt, bebe ştie că guriţa îl ajută să cunoască lucrurile din jur mult mai bine, aşa că de ce să nu vă cunoască şi pe voi în acest mod?

Suptul degetelor de la picioare

Ca nişte adevăraţi contorsionişti, bebeluşii reuşesc să-şi apropie atât de mult picioarele de gură, încât degetul cel mare, în mod special, dar şi celelalte sunt folosite pe post de suzetă atunci când nici nu te-aştepţi. Oriunde se află bebe la orizontală, degetele lui grăsuţe de la picioare ajung perfect în gură şi se dovedesc a fi extrem de gustoase şi bune de molfăit. Unii copii mai mari cred chiar că e mare păcat că-şi pierd această abilitate o dată cu trecerea anilor şi folosesc pe ascuns degetele de la mâini drept substitut.

Mâncatul tuturor chestiilor mici, micuţe, microscopice de pe jos

Dacă e pe jos, înseamnă că trebuie atent observat, mirosit şi gustat. Cam aşa cred că-şi spun bebeluşii care ajung să descopere pe gresie, covor sau parchet tot felul de lucruri ce pot fi, dar nu trebuie mâncate: firimituri, seminţe de măr sau de pepene, mici rotocoale de praf, scame, fulgi din pernă şi bucăţele de polistiren care ajung miraculos în casă.

Mersul de-a buşilea ca racul

Ce simpatici sunt bebeluşii când încep să mişune prin casă de-a buşilea, intrând prin te miri ce locuri ascunse şi făcând cucu-bau! de după draperia din sufragerie. Dar sunt şi mai simpatici când merg de-a buşilea îndărăt, ca racul, şi lovesc miraţi obiectele aflate înapoia lor. O singură rotire la 180 de grade e suficientă, însă, şi bebeluşul începe o altă traiectorie hilară şi de neuitat, aidoma jucăriilor chinezeşti cu cheiţă.

Bebeluşii voştri ce lucruri amuzante sau ciudate fac?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa