Atinsul și gustatul, primele simțuri cu care descoperă lumea

Atinsul și gustatul sunt două dintre simțurile primare cel mai bine dezvoltate ale bebelușului cu care el încearcă să descopere lumea din jurul său.

Primele conversații pe care le vei avea cu copilul tău vor include obligatoriu simțul tactil. Atunci când îți vei ține pentru prima dată copilul în brațe, vei observa că el se va cuibări la pieptul tău și vă cuta orice atingere a pielii tale pentru a se simți confortabil și chiar pentru a se liniști în caz că este agitat. Pielea sa este cel mai bine dezvoltat organ senzorial la naștere și cei mai mulți bebeluși adoră să fie mângâiați. În mod surprinzător, unii bebeluși preferă o atingere mai fermă. Îmi amintesc de bebelușul meu care rămânea cu ochii fixați asupra mea când îi strângeam ușor piciorușele, având o poftă incredibilă de a-l pipăi și a-l pupa pe fiecare părticică a corpului său. În plus, înainte de a adormi, se liniștea teribil dacă îl pupam continuu pe frunte și îl mângâiam pe mânuțe.

Atinsul și gustatul de manifestă din primele săptămâni

Pe măsură ce copilul învață să apuce, vei vedea că niște mânuțe mici se vor încâlci în părul tău sau te vor ciupi cu putere de față. Dr. Bettye M. Caldwell, un mare medic pediatru american specializat în educația și dezvoltarea copiilor, consideră că acesta este primul indiciu care demonstrează că bebelușul este gata să aprecieze texturile obiectelor (aspru, neted, șifonat, moale, pufos), așa că poți începe să-i introduci tot mai multe astfel de texturi pe care să-l lași să le pipăie sub supravegherea ta.

Stimularea simţurilor în primele 6 luni de viaţă

Cum rămâne cu simțul gustativ? Bebelușii se nasc cu o predispoziție pentru gustul dulce, motiv pentru care adoră dulceața laptelui matern sau a laptelui praf. Celelalte trei gusturi de bază – amar, acru și sărat – se dezvoltă mai târziu. Faptul că bebelușului nu-i place gustul amar este un lucru benefic deoarece în acest fel va sta departe de a înghiți substanțe periculoase. Preferința pentru gustul sărat, de obicei apare după vârsta de patru luni.

Bebelușii pot (și o vor face) să guste aproape orice le pică în mână și abia așteaptă momentul în care să apuce orice obiecte apare în câmpul lor vizual. De fapt, simțurile gustativ și tactil lucrează împreună pentru a-l ajuta pe cel mic să facă descoperiri legate de obiectele acestei lumi.

Dă-i copilului ceva nou în mână, un obiect pe care nu l-a mai văzut până acum și observă ce face cu el: bebelușul se va uita la el, îl va pipăi și apoi îl va duce la gură. Prin faptul că bagă toate obiectele în gură, el descoperă felul în care acestea se simt, ceea ce oferă indicii vitale legate de forma și mărimea obiectelor. Îl poți încuraja în această direcție oferindu-i celui mic jucării potrivite de băgat în gură și molfăit. Spală-le însă cât mai des pentru a evita orice sursă de microbi.

10 calităţi ale jucăriilor perfecte pentru bebeluşi

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()