Bebelușul nu mănâncă noaptea! Când este normal, când e semn de îngrijorare

Dacă bebelușul tău nu mai mănâncă noaptea, monitorizează exact câte ore doarme fără să ceară de mâncare și apoi gândește-te la vârsta lui. S-ar putea să fie absolut normal.

Ramona Dinescu
copil treaz noapte mama

Bebelușul nu mănâncă noaptea pentru că doarme, aș fi tentată să spun, însă este foarte important ce vârstă are bebelușul. În primele săptămâni de viață majoritatea bebelușilor au nevoie de hrană în timpul nopții, iar apoi încep să-și facă o rutină de somn.

Când am întrebat prima dată medicul dacă e musai ca bebelușul meu să mănânce noaptea (avea vreo 4 luni), medicul pediatru m-a întrebat la rândul meu: Tu mănânci noaptea? Ei bine, noaptea este pentru somn și mulțumesc cerului că am avut un sfat bun în sensul acesta.

Chiar din maternitate, o prietenă foarte bună m-a învățat să încep să-i formez copilului rutina încă din prima zi: seara, să-i fac baie aproape de ora la care aș fi vrut eu să înceapă somnul de noapte, să-l hrănesc cu lumina stinsă și fără prea multe zgomote, iar noaptea când se trezea, nu aprindeam lumina și vorbeam cât mai puțin cu el, de preferat în șoaptă.

Nu știu dacă am avut noroc sau chiar a funcționat acest sfat pentru că nu am pierdut nici măcar o noapte cu copilul treaz. Se scula să mănânce și apoi se culca la loc. Poate se mai trezea că avea un disconfort, dar imediat ce mă simțea, se culca la loc. Niciodată nu am pățit, așa cum aud la alți părinți, să am nopți albe pentru că cel mic a dormit ziua și nu mai dormea noaptea sau din cine știe ce alte motive.

  • Despre alăptare puteți citi mai multe amănunte în cartea Ghidul pentru alăptare a doctorului Jack Newman. 

Dar să revenim la mâncatul din timpul nopții.

După trei luni, nu mai are nevoie să mănânce noaptea

Recunosc că eu niciodată nu mă îngrijoram dacă nu se trezea noaptea să mănânce la o anumită oră, nici nu aș fi avut cum pentru că dormeam. Însă am auzit mame care își trezeau copiii ca să le dea să mănânce din trei în trei ore.

După ce trece faza de nou născut, pe la vreo trei luni, bebelușul nu mai are așa o nevoie mare să se trezească ca să mănânce noaptea. Asta nu înseamnă că va dormi toată noaptea fără întrerupere, nici vorbă. Dar ar putea trece 5-6 ore, sau chiar mai mult fără ca el să se trezească să mănânce.

Cât mănâncă noaptea bebelușul?

Hrănirile din timpul nopții sunt esențiale pentru un nou născut, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Mai mult ca sigur, în primele săptămâni de viață va pierde în greutate, așa că va avea nevoie de o săptămână sau poate chiar mai mult pentru a recupera. Iar apoi, mai are mult de crescut. Bebelușii au nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a se dezvolta normal. Problema este că stomacul lor este foarte mic și au nevoie să-l umple o dată la 2-3 ore.

Imediat ce bebelușul depășește greutatea cu care s-a născut și ia în greutate conform graficului oferit de medicul pediatru, nu va mai avea nevoie de o frecvență atât de mare a meselor, mai ales noaptea.

Unii bebeluși au un program complet diferit de masă și somn în timpul noptii, indiferent că sunt alăptați sau primesc formulă de lapte praf.

Până la trei luni, cei mai mulți dintre bebeluși pot dormi aproximativ 5 ore legate, fără să aibă nevoie de hrană. Unii pot dormi chiar și mai mult la această vârstă așa că ai putea să te consideri norocoasă dacă ești lăsată să dormi 7 ore fără întrerupere.

Așadar, dacă bebelușul tău nu mai mănâncă noaptea, monitorizează exact câte ore doarme fără să ceară de mâncare și apoi gândește-te la vârsta lui. S-ar putea să fie absolut normal.

Dacă, totuși ești îngrijorată de intervalul la care mănâncă sau de cantitatea pe care o mănâncă noaptea, atunci cel mai indicat este să ceri sfatul medicului pediatru. Fiecare copil este unic, lucru pe care nu trebuie să-l uiți niciodată.

Bebe se trezește noaptea să mănânce

Da, e normal să facă asta în primele luni de viață! Primele trei luni de viață sunt numite adesea al patrulea trimestru, când copilul face trecerea de la mediul intrauterin, obișnuit pentru el, la unul din afara uterului, complet nou. De aceea, reconstituirea mediului cunoscut lui îi va da o stare de liniște și siguranță.

Sarah Ockwell-Smith în ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” are următoarele recomandări:

  • Reduceți stimulii la minimum, fără jucării-carusel atârnate deasupra patului, sau alte jucării prinse de lateralele pătuțului.
  • Respectați principiile pentru evitarea sindromului morții subite
  • Fără pernă, pătură sau apărătoare de pătuț
  • Optați pentru sac de dormit când îl puneți la somn
  • Reduceți lumina la minimum pe timpul nopții și iluminați încăperea natural pe timp de zi, pentru a ajuta la stabilirea ritmurilor cicardiene.
  • Folosiți zgomot alb în surdină când puneți copilul la somn și puteți lăsa sunetul pe tot parcursul somnului.
  • Purtați copilul în port-bebe ergonomic pentru somnul de zi.

Un bebe la 3-4 luni se trezește în medie de 2-3 ori pe noapte să mănânce, cu 14 ore de somn în 24 de ore dintre care trei ore sunt în timpul zilei. Studiile arată că doar 16% dintre copii dorm întreaga noapte fără să se trezească.

Copilul de 1 an și 4 luni se trezește noaptea să mănânce. Ce e de făcut?

Experții sunt de acord că, dacă bebelușul tău are mai puțin de 6 luni, ar trebui să-l hrănești ori de câte ori se trezește noaptea.

Dar odată ce au trecut primele 6 luni, sări peste gustarea de la miezul nopții. Scopul este de a separa mâncatul de mersul la culcare, astfel încât, dacă cel mic se trezește noaptea, să nu aibă nevoie de sânul tău sau de un biberon pentru a adormi din nou.

Ce ar trebui să faci dacă copilul tău cu cârsta cuprinsă între 1 și 2 ani mai vrea să mănânce noaptea? Am apelat la cinci surse principale: psihologul copiilor și expertul în somn Jodi Mindell,  experții de la Academia Americană de Pediatrie și pediatrii Richard Ferber, T Berry Brazelton și William Sears.

Jodi Mindell

La această vârstă, copilul tău ar trebui să consume suficientă hrană în timpul zilei, astfel încât să nu aibă nevoie să mănânce noaptea. 

Dacă alăptezi, schimbă ora la care faci asta, astfel încât să nu se apropie de momentul în care copilul tău adoarme și-l poți în patul lui, să nu mai simtă sânul ori mirosul de lapte pe timpul nopții.

Poți renunța la hrănirea cu biberonul reducând cantitatea de formulă cu 10 ml în fiecare noapte.

Academia Americană de pediatrie

Dacă un copil de 1-2 ani se trezește noaptea și vrea să mănânce, e timpul să învețe rutina somnului neîntrerupt. Dacă i-ai dat lapte când se trezește, de exemplu, fie îl diluezi, fie îi dai  apă și ușor-ușor nu-i mai oferi nimic la trezire. Trebuie să învețe că noaptea este pentru dormit.

Viziunea lui Ferber

Încearcă să nu asociezi hrănirea copilului cu mersul la culcare. Dacă adoarme în timp ce mănâncă, oprește-te și pune-l în pătuțul lui. Pe măsură ce crește, redu treptat numărul și frecvența alăptărilor.

Viziunea lui Brazelton

Dacă copilul tău încă mai vrea lapte (la sân sau biberon), include această ultima masă în ritualul de culcare, împreună cu o poveste. La această vârstă, are nevoie de sân ori biberon mai mult pentru confort și relaxare decât pentru hrană. Totuși, nu-i lăsa un biberon cu lapte în pat. Poate contribui la apariția cariilor dentare și acționează ca o sursă substitutivă de siguranță.

Viziunea lui Sears

Încearcă să înveți copilul să facă diverse asocieri de somn care nu implică mâncarea. De exemplu: oferă-i un obiect de tranziție, cum ar fi un ursuleț de pluș. Când vezi că aproape a adormit, mută și copilul șu ursulețul în pat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa