Bebelușul pe burtică. Cum îl ajuți?

copil care sta pe burta in pat

Bebelușul are nevoie să mai stea și pe burtică din moment ce majoritatea timpului doarme pe spate, deoarece are nevoie să-și tonifieze mușchii corpului și să mai scape de plictiseală, nu?

De ce bebelușul stă pe burtică?

Bebelușul are nevoie de o anumită perioadă pe zi în care să stea pe burtică deoarece trebuie să-și întărească mușchii gâtului, lucru ce-l va ajuta mai târziu să ajungă la acele achiziții fizice precum statul în funduleț, târâtul și mersul de-a bușilea și în picioare, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Bebelușul va încerca în mod natural să-și ridice capul pentru a vedea ce se întâmplă în jurul său, însă nu va putea să-și țină capul ridicat pentru perioade mai lungi de timp, cel puțin nu înainte de vârsta de 3-4 luni. Eventual, micuțul tău se va folosi de această poziție pentru a se rostogoli și pentru a-și susține greutatea corpului cu brațele.

Când începem să-l punem pe burtică?

Conform recomandărilor venite din partea Academiei Americane de Pediatrie, bebelușul ar trebui pus pe burtică chiar din ziua în care ajungeți acasă de la maternitate. Te poți juca cu el în timp ce stă pe burtică, doar atunci când este treaz și activ. Când te joci cu el, asigură-te că se află pe o suprafață tare, precum podeaua. O perioadă bună de joacă pe burtică este aceea ce urmează schimbării scutecului sau unei reprize de somn.

Cât are nevoie bebelușul să stea pe burtică?

La început, recomandarea este să-ți lași bebelușul pe burtică 3-5 minute de două-trei ori pe zi. Pe măsură ce devine mai puternic, poți crește gradual durata timpului pe care bebelușul îl petrece în această poziție.

Dar dacă nu pare fericit atunci când stă pe burtică?

Bebelușilor este foarte probabil să nu le placă să se joace în timp ce stau pe burtică, însă acest lucru nu ar trebui să te descurajeze. Încearcă să-l ții pe podea 3-5 minute, însă dacă refuză și pare foarte nefericit, lasă-l doar un minut sau două și crește încet aceste sesiuni. Eventual, cel mic se va obișnui să stea pe burtică și va începe să se bucure tot mai mult de joaca în această poziție.

Ce activități poate avea bebelușul pe burtică?

Pentru a-ți încuraja copilul să ridice capul, așează-te pe spate și pune copilul pe abdomenul tău, cu fața la tine. Apoi vorbește-i. Cu siguranță va începe să ridice capul pentru a-ți vedea fața când te aude.

Altă activitate distractivă pentru el este să-l așezi pe burtică pe podea și să așezi jucării în jurul său. Apoi ajută-l să ajungă la ele și să se joace cu ele.

Statul pe burtică – măsuri de siguranță

Când te joci cu copilul în această poziție, asigură-te că se află pe o suprafață plană, solidă și că nu există riscul de a se rostogoli de pe o canapea sau de pe pat. A pune copilul pe jos, pe o pătură, este probabil cea mai bună măsură de siguranță pe care o poți lua. În plus, dacă mai ai și alți copii sau animale, asigură-te că bebelușul nu se află în drumul lor pentru a fi în siguranță.

Nu lăsa copilul singur în timp ce stă pe burtică deoarece ar putea ajunge într-o poziție periculoasă. Bebelușii se pot frustra ușor, așa că așează-te și tu pe jos împreună cu el și prostește-te, cântă-i sau vorbește-i pentru a-i menține cât mai mult timp interesul.

Dacă bebelușul obosește sau adoarme în timp ce se află pe burtică, schimbă-i poziția și așează-l pe spate pentru a dormi în siguranță. Nu ar trebui să-l lași niciodată să doarmă pe abdomen deoarece ar putea să se sufoce în somn.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()