Când apar dinţii la bebeluși? Iată graficul complet!

Te tot gândești când apar dinții bebelușului tău? Gata! Așteptarea a luat sfârșit! Ți-am pregătit un grafic cu toate informațiile de care ai nevoie!

Raluca Dumitrică
dinții la bebeluși
Dinții la bebeluși sunt așteptați cu emoție, bucurie, dar și cu teamă de orice mamă!

Dinții la bebeluși ies la iveală imediat ce micuțul tău a împlinit 6 luni. Bine, uneori pot apărea chiar mai devreme de această vârstă, alteori chiar mai târziu. Nu trebuie să te îngrijorezi, nu există o regulă general valabilă pentru toți. Hai să vedem care este ordinea în care apar dințișorii și ce ai tu de făcut.

O cină luată cu o lingură mică şi nostimă din inox ne-a făcut să descoperim cu mirare faptul că prima noastră fetiţă, pe atunci în vârstă de 11 luni, avea un dinţişor.

Zgomotul făcut la atingerea dintelui de metalul linguriţei ne-a contrariat iniţial, după care ne-a umplut de emoţie şi ne-a făcut să şi zâmbim de fericire că fetiţa noastră nu păruse să aibă vreun disconfort din acest motiv. Dar pentru că vârsta la care a erupt la ea primul dinte nu este vârsta generală pentru erupţia dentară la copii, haideţi să vedem când apar, în general, dinţii bebeluşului!

Dinții la bebeluși pot ieși la diferite vârste

Toţi copiii sunt diferiţi din punct de vedere fizic şi emoţional, dar şi din punct de vedere al dezvoltării lor, iar apariţia primului dinţişor la fiecare copil în parte este, de asemenea, diferită. Ce trebuie părinţii să ştie este că mugurii dentari încep să se formeze încă din perioada în care bebeluşul se află în burtă la mama sa, iar de aceea în momentul naşterii există situaţii, foarte rare, ce-i drept, în care dinţişorii pot să fie, deja, prezenţi în guriţa celui mic.

Deşi în mod normal dinţii bebeluşului pot să apară cel mai devreme începând cu vârsta de 2 – 4 luni, cel mai adesea aceştia sparg gingia în jurul vârstei de 6 luni. Există şi copii, însă, cărora dinţii le apar chiar mai târziu, aşa cum s-a întâmplat cu fetiţa noastră, iar această apariţie întârziată, adică în jurul vârstei de 1 an şi chiar un pic peste acest prag, nu reprezintă, totuşi, motive de îngrijorare.

Doar dacă cel mic a împlinit un an şi jumătate şi nu are, încă, niciun dinte se recomandă o vizită la medicul stomatolog cu specializare în pedodonţie pentru a vedea dacă nu cumva la mijloc este o altă problemă care duce la întârzierea erupţiei dentare.

Este bine de ştiut că anumite caracteristici ale sarcinii sau ale copilului pot întârzia sau grăbi procesul de apariţie a dinţilor. Spre exemplu, un bebeluş născut prematur poate să aibă o erupţie întârziată, în timp ce un bebe cu evoluţie mai rapidă decît media şi cu un număr crescut de kilograme poate să aibă primul dinţişor mai devreme. De asemenea, şi unui bebeluş cu probleme de sănătate de genul rahitismului sau afecţiunilor tiroidiene îi vor apărea dinţi mai târziu.

Dinții la bebeluși. Ordinea în care apar și…dispar

Ordinea în care ies dinții la bebeluși

Primii care apar sunt incisivii, urmaţi de premolari, canini şi molari. Cei mai grăbiţi sunt primii doi incisivi centrali de jos, care apar înaintea tuturor celorlalţi dinţişori, la fel cum mai grăbiţi în debutul dentar sunt băieţii, faţă de fete. După aceşti incisivi vor erupe incisivii centrali de sus, incisivii laterali de jos şi de sus, molarii primi inferiori, urmaţi de molarii primi superiori, caninii şi molarii secunzi, întâi inferiori, pe urmă superiori.

La vârsta de 3 luni ar trebui să fii deja pregătită cu jucării pentru dințișorii bebelușului. Acestea au rolul de a-i calma durerile prin presiune. Noi ți le recomandăm pe cele care pot fi băgate în frigider, le găsești aici.

Până la vârsta de 30 de luni copilaşul ar trebui să aibă în guriţă 20 de dinţi de lapte, 8 incisivi (patru laterali şi patru centrali), 8 molari şi 4 canini, iar începând cu vârsta aproximativă de 6 ani să între în etapa schimbării acestor dinţi, respectiv în etapă apariţiei dinţilor definitivi.

Dacă dinţii nu apar în această configuraţie şi dacă observaţi vreo neregulă legată de dantura celui mic, mergeţi de grabă la medicul dentist. Nu uitaţi, totodată, că pentru o dezvoltare optimă a danturii este nevoie de o alimentaţie sănătoasă, de o igienă riguroasă şi ca organismul să aiba rezervele de calciu, vitamina D şi fluor „la zi”.

Ce fac mamele când ies dinții la bebeluși

Specialiștii vorbesc despre remedii blânde, care să calmeze și să liniștească durerea ce vine odată cu erupția dentară.

  • Ștergeți ușor fața bebelușului adesea cu o cârpă pentru a îndepărta saliva ce se adună abundent;
  • Oferiți-i bebelușului ceva de mestecat. Asigurați-vă că este suficient de mare încât să nu poată fi înghițit ori să se rupă în bucăți mici. Un prosopel umed plasat în frigider timp de 30 de minute va calma durerea. Inelele de dinți din cauciuc sunt, de asemenea, bune, dar evitați cele cu lichid în interior, se pot rupe sau scurge.

Dacă utilizați un inel de dinți, lăsați-l la frigider, NU la congelator. De asemenea, nu-l fierbeți niciodată pentru a-l steriliza. Schimbările extreme de temperatură ar putea provoca deteriorarea plasticului și scurgerea substanțelor pe care acestea le conțin.

  • Dacă bebelușul pare imposibil de liniștit și a depășit vârsta de 6 luni, cu acordul medicului pediatru, oferiți-o o doză de ibuprofen
  • Apelați la geluri special create pentru bebeluși, care au puterea de a calma și de liniști durerile cauzate de erupția dentară. Ingredientele acestor geluri, în general naturale ajută la reducerea durerii și a roșeței de la nivelul zonelor afectate, formând rapid o peliculă invizibilă, care protejează gingiile de disconfort și durere.
  • Dacă încă mai este alăptat, suptul îl poate ajuta să se liniștească. De asemenea, celui mic trebuie să i se dea doar lapte matern, apă sau formulă de lapte, evitându-se complet lichidele dulci, care conțin zahăr.
Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților la bebeluși și copii

Când apar dinții la bebeluși trebuie îngrijiți? Da!

Copilul poate fi obişnuit cu o igienă bucală corectă chiar din primele zile – după fiecare alăptare pune pe degetul tău arătător o compresă înmuiată în apă fiartă şi răcită sau apă plată şi curăţă-i gingiile. În felul acesta laptele nu va mai rămâne în gură, şi „inamicului” i se vor reduce drastic proviziile. Un alt avantaj este acela că bebelușul se va obişnui mult mai repede cu periajul sau cu mersul la dentist.

O dată ce a apărut, primul dinte poate fi „răsfăţat” cu peria şi chiar şi cu pasta specială. Pasta trebuie pusă la început cât un capăt de chibrit, apoi cât o bobiţă de mazăre şi abia când creşte mare voinicul vom acoperi toată peria cu pastă.

Spălatul pe dinţi este obligatoriu de două ori pe zi: seara şi dimineaţa, înainte de micul dejun. Pe parcursul zilei periajul nu este obligatoriu, însă este bine să urmeze unor mese bogate în glucide (zaharuri).

Când apar dinții la bebeluși puteți face cunoștință cu dentistul!

Un aliat important în operaţiunea „Zâmbăreţul” este medicul stomatolog. La el ar trebui să apelezi nu doar când apar problemele, ci mult mai devreme – aminteşte-ţi că este mai uşor să previi decât să tratezi.

Prima vizită este indicată în jurul vârstei de 9 luni şi dacă nu sunt alte indicaţii, revii cu cel mic la fiecare şase luni. Toate manevrele profilactice sunt gratuite la copii! De curând, a reapărut în cabinetele stomatologice asistentul de profilaxie, care preia o parte din responsabilităţile medicului.

El este cel care te învăţă cum să-l periezi corect pe micuţ, te  „iniţiază” în tehnica colorării plăcii bacteriene (în contact cu eritrozina, placa se colorează în roşu şi nu se va decolora decât după un periaj corect şi complet), realizează periajele profesionale, iniţiază şi conduce fluorizarea, detartrajele etc..

Dacă în localitatea în care locuieşti nu există asistenţi de profilaxie, medicul stomatolog va fi acela care te poate sfătui în toate aceste probleme.

Jucăriile pentru dentiţie de la Caaocho, ajută la dezvoltarea simţurilor bebeluşului! Sunt 100% fabricate cauciuc natural, pictate cu coloranţi alimentari, inofensivi pentru bebe. Sunt ideale pentru perioada apariţiei dinţişorilor şi ajută la calmarea durerilor gingivale. Întreagă gama de jucării din cauciuc natural este disponibilă în shop.totuldespremame.ro!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa